Voedsel kan onder andere eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels bevatten. Met name vezels, eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je een langdurig vol gevoel hebt. ,,Vezels worden heel langzaam geleegd uit de maag en hoe langer de maag vol is, hoe minder snel je weer wilt eten. Datzelfde geldt voor eiwitten.
Gekookt en ongeschild bevatten ze veel vitamines, mineralen, veel vezels en eiwitten en bijna geen vet. In vergelijking met ander eten waar ook veel koolhydraten in zitten, vullen aardappels een stuk meer. Op de verzadigingsindex scoren ze zelfs het hoogst! Ook havermout scoort hoog op de verzadigingsindex.
Spinazie, sla, boerenkool. Bladgroenten zijn heel erg rijk aan vezels en water. Alle twee uitermate geschikt om je maag een vol gevoel te geven. Bovendien zitten groene bladgroenten boordevol mineralen, vitaminen en vezels en zijn daardoor heel geschikt voor een gezond dieet.
Het best vullende fruit is fruit met vetstoffen, zoals noten en de al genoemde avocado's. Het slimste is om diverse soorten fruit af te wisselen, niet elke dag hetzelfde eten en je fruit naar behoefte aan te vullen. Van alle stukken fruit scoren appels en sinaasappels het hoogst met 197% en 202%.
Eén van de meest effectieve manieren om een vol gevoel te creëren zonder te eten is door meer te drinken gedurende de dag. Het drinken van water vult je maag en je zult er eveneens voor zorgen dat je vochthuishouding op peil blijft.
Voedzaam betekent volgens het woordenboek: 'Veel voedingsstoffen bevattend'. Wij hebben dat vertaald naar: Zorgen voor een zo groot mogelijke variatie aan vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, goede koolhydraten en vezels.
Voedsel met weinig calorieën kan erg vullend zijn. Deze voedingsmiddelen bevatten meestal veel water en vezels, maar hebben weinig vet. Natuurlijke en onbewerkte soorten voeding zijn meestal vullender dan bewerkte voedingsmiddelen.
Fruit, yoghurt, noten, rauwe groentjes… allemaal gezonde tussendoortjes die je honger stillen. Als je ervoor kiest om rond 10.00 uur en 16.00 uur niets te eten, is de kans groot dat je 's middags en 's avonds voor het eten honger krijgt. Niet doen dus!
1. Kruisbloemige groenten // Broccoli, bloemkool, boerenkool, etc: al deze kruisbloemige groenten bestaan vooral uit water en vezels, waardoor je wel snel vol zal raken en veel vitaminen en mineralen binnen krijgt, maar tegelijkertijd ook een kleine hoeveelheid aan calorieën.
Proteïnes zijn de bouwstenen voor alle dingen die je helpen bij het langer worden en ontwikkelen van kracht, sterke spieren, botten en kraakbeen. Dus is het eten uit de voedselgroep met proteïne erg belangrijk als je de kans om je potentiële lengte te bereiken wilt maximaliseren.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
1. Groene bladgroenten. Groene bladgroenten zitten boordevol vitamines, mineralen, eiwitten, vezels en antioxidanten en verdienen daarom een plaats in deze lijst van meest gezonde voeding ter wereld. Ze gaan verzuring van het lichaam tegen en voorkomen hoge bloeddruk.
Ik sluit af met de belangrijkste tip voor mensen die nooit vol zitten: probeer je omgeving minder verleidelijk in te richten. Berg de lekkernijen op in een gesloten niet-doorzichtige verpakking. En leg ze op een plek waar je moeilijk bij komt. Of haal (een tijdje) geen verleidelijke producten in huis.
Neem voldoende eiwit. Ook eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, kip, eieren, noten en kwark, werken prima om je een vol gevoel te geven. Het kost je lichaam namelijk meer tijd om eiwitten te verteren dan bijvoorbeeld suikers.
Een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik is meestal onschuldig en wordt veroorzaakt door gas in het darmstelsel. Vaak gaat het gepaard met winderigheid, boeren of andere maagdarmklachten. De gasvorming ontstaat door darmbacteriën en door lucht die je inslikt. Soms is er een onderliggende (maagdarm)aandoening.