De kleurcode wordt gebaseerd op het aantal gerapporteerde besmettingen per 100.000 inwoners, over de afgelopen 14 dagen. Ook wordt gekeken naar hoeveel procent van de afgenomen testen positief is. Een land kleurt rood als er meer dan 200 tot 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners op 14 dagen tijd.
Rood: zeer ernstige veiligheidsrisico's
Reis niet naar dit land of gebied.
Samengevat: Nederland kleurt rood als over een periode van twee weken minstens 13.125 besmettingen worden vastgesteld én minstens 4 procent van de testen positief is.
Ook al geeft Nederland een land een groen kleurcode, er kunnen nog steeds lokale coronamaatregelen gelden. Zo kunnen er regels zijn om een land binnen te komen.
Nederland is niet langer een rode vlek op de coronakaart van Europa. Voor het eerst in een maand tijd zijn er delen van Nederland met zo weinig nieuwe coronagevallen dat ze de kleur oranje hebben gekregen.
Kleurcode rood
Centraal-Afrikaanse Republiek. Haïti. Irak (dit land heeft ook oranje gebieden) Jemen.
Op de nieuwe coronakaart van Europa is Nederland niet langer donkerrood. We blijven nog wel 'rood', wat betekent dat de beperkingen die andere Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk en Noorwegen voor Nederlandse vakantiegangers hebben ingesteld wat langer van kracht blijven.
De kleurcode van het reisadvies voor Spanje is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico's in het land vergelijkbaar zijn met Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
Groen. De kleurcode van het reisadvies voor België is groen. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
Donderdag 15 juli 2021 is Nederland door het Europese Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding, ECDC, op rood gezet op de coronakaart. Aanleiding is de toename van het aantal coronabesmettingen.
Nederland rood op coronakaart
De provincies die van oranje naar rood gaan op de kaart zijn Utrecht, Gelderland, Overijssel, Zuid-Holland, Friesland, Flevoland en Zeeland. Het is een gevolg van het fors stijgende aantal positieve coronatests dat in de afgelopen twee weken gemeld werd.
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico's. De kleurcode van het reisadvies voor Frankrijk is groen. Dit betekent dat de veiligheidsrisico's vergelijkbaar zijn met die in Nederland. U heeft geen coronabewijs meer nodig om Frankrijk in te reizen.
Mocht het gebied van geel naar oranje veranderen, dan wordt het kritisch. Een oranje reisadvies betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen naar het gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen vallen daar niet onder.
De kleurcode van het reisadvies voor Turkije is geel en voor een klein deel oranje en rood. Er zijn grote risico's in de rode gebieden. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Morgen. Er zijn morgen geen waarschuwingen van kracht.
Het reisadvies voor Marokko is geel en een deel oranje en rood.
Code oranje: wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
Wat betekent KNMI code geel? In het geval van code geel is er 'mogelijk kans op gevaarlijk weer', aldus het KNMI, die aangeeft dat deze weersituaties vaak voorkomen in Nederland. Het kan om allerlei weersituaties gaan, die in enige mate tot gevaar leiden.
1. IJsland | GPI score: 1.078. De scores van IJsland blijven onverminderd sterk. IJsland is en blijft voor het 12e jaar op rij (sinds 2008) het meest veilige land van Europa en zelfs ter wereld.
Als u naar Mexico reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ook kan het zijn dat u een visum nodig heeft.
Het zijn Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht. De rest van het land blijft voorlopig nog op rood staan, hoewel Zuid-Holland nog maar net onder de grens naar donkerrood blijft.
Bij een door de veiligheidsregio verplicht opgelegde quarantaine, kan dan bij niet naleving een fikse boete volgen. Reizigers die (terug)komen uit een gebied waarvoor het dringende advies voor thuisquarantaine geldt moeten meewerken aan registratie en quarantaine.