Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342.
Hij is geboren rond het jaar 280 in Patara en is waarschijnlijk gestorven op 6 december 343. Hij was zo beroemd dat zijn botten goed werden bewaard en er een speciaal graf voor hem werd gemaakt. Zoals het normaal was voor veel christenen in die tijd, gaf hij veel geld aan arme mensen.
Sinterklaas is vermoedelijk gebaseerd op Nicolaas, een bisschop die rond de vierde eeuw na Christus in het huidige Turkije leefde en na zijn dood door heel Europa werd geëerd.
Wanneer is Sinterklaas geboren? Sinterklaas werd in het jaar 280 geboren, als zoontje van rijke ouders. Zijn geboorteland is niet Spanje, zoals iedereen denkt. Sint kwam ter wereld in Patara, in wat nu Turkije is.
De Kerstman is de Amerikaanse versie van Sinterklaas, wat duidelijk blijkt uit zijn naam: Santa Claus is een verbastering van het Nederlandse Sint Nicolaas of Sinterklaas.
In België besloten ze het paard Slecht-Weer-Vandaag te noemen. De naam werd bedacht door scenarioschrijver Hugo Matthysen en voor het eerst geïntroduceerd in 1992 tijdens de eerste aflevering van het programma Dag Sinterklaas.
Inmiddels is Father Christmas een synoniem voor kerstman. Lang verhaal kort, alle kerst- en sinterklaasfiguren hebben dezelfde oorsprong: een vierde eeuwse bisschop genaamd Nicolaas van Myra.
In Nederland kennen we Sint Nicolaas als kindervriend uit Spanje, maar Nicolaas van Myra was eigenlijk een Turkse bisschop. Hij stond bekend als een vrijgevige geestelijke, die allerlei wonderen verrichtte. Vanwege zijn goede dagen werd hij heilig verklaard.
Nicolaas van Myra werd geboren in Patara te Lycië dat in Antalya, hedendaags Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het Romeinse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Al snel na zijn dood werd de Sint-Nicolaaskerk waar hij begraven was een bedevaartsoord.
Jonge kinderen weten vaak eerder dat Sinterklaas en zijn Pieten niet bestaan door oudere broers en zussen.
Het graf met de beenderen in Myra
Nicolaas van Myra zou gestorven zijn op 6 december en begraven in zijn bisschopsstad Myra, nabij het huidige Demre, in het zuidwesten van Turkije.
Samiclaus in Zwitserland
Er zijn dorpen in Zwitserland waar er op 5 december Klausjagen wordt gevierd. Een optocht met wit verklede mensen met een enorm grote mijter op. Helemaal vooraan vind je mannen die zwaaien met zwepen. De Zwitserse Sint loopt gezellig mee in de optocht met Schmutli – zijn zwarte piet.
Uit de geschiedenis blijkt dat onze pakjesavond al bestaat sinds 1874. Sint-Nicolaas, de bisschop uit Turkije, is op 6 december gestorven. Oorspronkelijk mochten kinderen daarom op 5 december altijd de schoen zetten, waardoor ze op 6 december een cadeau kregen.
Nicolaas van Myra, bisschop van het plaatsje Myra in het zuidwesten van het huidige Turkije, stierf op 6 december 342. Vanaf de dertiende eeuw wordt zijn naamdag gevierd. Pas later worden daar in het bijzonder kinderen bij betrokken.
Dit jaar wordt het paard van Sinterklaas 9 jaar oud. Het duurt namelijk ongeveer 6 jaar voordat het skelet van een paard helemaal volgroeid is en bereden mag worden. Als dit eerder gebeurt dan kan een paard last van zijn rug krijgen.
Het verhaal dat de heilige met zijn stoomboot uit Spanje komt, verschijnt voor het eerst in 1850 in het boek van Jan Schenkman. De stoomboot was een modern vervoermiddel in die tijd, maar waarom Schenkman koos voor Spanje als herkomstland, is historici een raadsel.
Sint Piter is de Friese broer van Sinterklaas. Het feest wordt alleen gevierd in Grou. Het is een lokale traditie, ontstaan ergens in de 19e eeuw rond het verhaal dat Sinterklaas het dorp Grou was vergeten.
Ook over zijn ouders weten we het een en ander. Zo zou zijn vader Epiphanius heten en zijn moeder zou Nonna of Giovanna heten. Nicolaas was erg gelovig en dit was dan ook terug te zien in zijn leven.
Welnu, dat Sinterklaas dun is, is logisch, want hij is een katholieke heilige. Die zijn vrijwel altijd dun. Middeleeuwers waren positiever over dikke mensen dan wij, dik-zijn kon een statussymbool zijn, maar in de christelijke kerk is dik-zijn altijd iets negatiefs geweest.
Omstreeks het jaar 280 wordt in het diepe zuiden van het huidige Turkije een jongetje geboren. Zijn ouders noemen hem Nicolaos. Hij kan direct na zijn geboorte al staan, lijkt als baby al met geheven armen tot god in de hemel te bidden en weigert borstvoeding op vastendagen.
Typisch Turkse gerechten zijn bijvoorbeeld geroosterde vleesbrochette (sish-kebab), pilav, gevulde groenten (dolma's) en gevulde wijnbladen (sarma's), Turks brood (pide), Turkse pizza en bladerdeeggebak (baklava) gedrenkt in honing of suikerwater.
Het Turks lijkt het meest op het Osmaans. Het grootste verschil zit hem in het schrift. Het Osmaans wordt geschreven in het Arabische schrift en het Turks in het Latijnse schrift. Ook is het Osmaans meer beïnvloedt door leenwoorden vanuit het Arabisch en Perzisch.
Een rood pak, een witte baard en een grote kindervriend. In veel opzichten lijken Sinterklaas en de Kerstman op elkaar. Zelfs aan de Engelse naam voor de Kerstman zie je dat de twee op z'n minst familie zijn. Maar het antwoord op de vraag wie eerst was, is volgens professor Geybels heel eenvoudig: dat is Sinterklaas.
Dit verhaal heb je nog nooit gehoord. Het is een hilarische en ontroerende komedie over Fred Claus, de broer van de Kerstman en zijn complete tegenpool.
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.