De ballon moet voldoen aan de veiligheidseisen van de NVWA; Je mag alleen wensballonnen oplaten die in Nederland gekocht zijn; Binnen een straal van 15 km van (zweef)vliegvelden mogen er geen wensballonnen opgelaten worden.
Vogels, vissen en zeezoogdieren zien ballonresten aan voor eten of raken verstrikt in de lintjes. Bovendien dragen ballonnen die in zee terechtkomen bij aan de plasticsoep. Samen met Stichting De Noordzee en Vereniging Kust & Zee zetten wij ons daarom in voor een verbod op ballonoplatingen.
Een wensballon is simpel gezegd een veel kleinere versie van een heteluchtballon. Door een open vlam onder de ballon aan te steken, stijgt de wensballon op. Omdat een wensballon fragiel en licht is kan het bijzondere hoogtes bereiken.
Wensballonnen worden regelmatig opgelaten. Volgens de Aziatische cultuur brengt de wensballon geluk. De wensballon is een lampion die, net als de heteluchtballon, werkt op het principe dat warme lucht stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt.
Hoe hoog vliegen wensballonnen? Wensballonnen kunnen een hoogte bereiken van 600 - 800 meter, een en ander is afhankelijk van de atmosferische omstandigheden. De brander blijft maximaal 10 minuten branden.
Voor het vierde jaar op rij verbieden meer Nederlandse gemeenten het oplaten van ballonnen. Inmiddels heeft 56 procent van de 352 Nederlandse gemeenten een verbod ingesteld, blijkt uit de jaarlijkse Ballonnenmonitor die Stichting De Noordzee dinsdag presenteerde.
De meeste ballonnen zijn gemaakt van latex (natuurlijk rubber). Behalve latex zitten er ook andere chemische stoffen in ballonnen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de ballon elastisch is en geven de ballon kleur.
Door de vetvlekken op de dozen zijn die vaak niet meer recyclebaar. Ook andere verpakkingen waar verf-, olie- of etensresten op zitten kun je niet recyclen, zoals gebruikte koffiecupjes (let op: die van Nespresso kun je wel apart inleveren).
Is er geen inzamelbak in de buurt? Dan horen de cd's en dvd's bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de zak voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.
Je kan de mesjes opsparen in een potje en inleveren bij een scheidingsstation bij jou in de buurt. Mocht er niet zo'n punt bij jou in de buurt zitten, dan kunnen ze ook bij het restafval. Doe ze dan wel even in een papiertje; wel zo veilig voor de mensen die het afval moeten verwerken.
Direct na opblazen met helium blijft een normale ballon gemiddeld tussen de 16-20 uur zweven, binnen normale omstandigheden. Hoe groter de ballon, hoe langer deze zweeft.
Alle ballonnen zijn geschikt om te vullen met helium. De kwaliteit en het materiaal van de ballon is echter van invloed op de zweeftijd. Latex ballonnen zijn het meest geschikt voor helium. Latex ballonnen blijven 5-7 uur mooi.
Hoe lang duurt het voordat een latex ballon biologisch afgebroken is? In juli 1989 vond er onderzoek plaats met een verscheidenheid aan ballonnen, onder verschillende omstandigheden. Hier werd geconcludeerd dat de ontbindingstijd van ballonnen ongeveer net zo lang is als die van een eikenblad.
Het bezit van helium is niet verboden, maar het gas moet veilig worden opgeslagen in een goed geventileerde ruimte. Er mag niet neer dan 125 liter helium bij elkaar liggen.
Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas is niet strafbaar. Lachgas valt (nu nog) onder de Warenwet. Dat betekent dat de verkoper van lachgas aan de verplichtingen van de Warenwet dient te voldoen. Staatssecretaris Blokhuis wilde een verbod op lachgas in 2021, maar dit is uitgesteld tot 2023.
Folieballonnen gaan wel enkele weken mee. Een ballon die 12 uur blijft zweven kan als hij met windkracht 8 wordt voortgeblazen zo'n 840 kilometer ver komen. In 2013 werd een heliumballon die door een Britse scholier was opgelaten na een reis van 17.000 kilometer aangetroffen in Australiƫ.
Tijdens een ballonvaart ga je tot een maximale vlieghoogte van ongeveer 1000 meter. Het gemiddeld vliegniveau bedraagt doorgaans 300 meter met uitschieters tot 1 kilometer. In sommige gevallen maakt de ballonvaarder het zelf mogelijk om hoger te varen.
Bij harde regen of wind zullen helium gevulde ballonnen niet of nauwelijks de lucht ingaan. (Weers)omstandigheden zoals warmte/zonlicht, vocht/condens en luchtstroming/airconditioning hebben onvermijdelijk invloed op de levensduur van ballonnendecoraties.
Te veel (zon)licht kan bij latex ballonnen zorgen voor oxidatie (mat uitslaan van ballonnen) en het afbreekproces op gang brengen. Bij folieballonnen bestaat met name de kans dat de inkt aangetast wordt en dat ze hun glans verliezen. TIP: Bewaar latex ballonnen (bij voorkeur) in het donker of in de schaduw.
Gebruik plakband of dubbelzijdig tape
Natuurlijk begin je met het opblazen van de ballonnen. Vervolgens pak je een stukje plakband of dubbelzijdig tape en plak je de beide uiteinden aan elkaar (of bestel speciale ballonstickers). Plak dit op de bovenkant van de ballon en vervolgens tegen het plafond.
Foto's kun je het beste weggooien bij het restafval: ze bevatten teveel chemische stoffen om als grondstof te kunnen dienen voor bijvoorbeeld nieuw papier. Film bestaat uit celluloid, wat niet recyclebaar is. Deze stoffen zijn niet zo schadelijk dat het materiaal bij het klein chemisch afval moet.
Gooi bijzonder papier zoals vetvrij papier, stickerrugpapier en bakpapier weg bij het restafval.
Plakband is ander afval dan papier
Plakband en tape kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar meestal is dit afval geen papiersoort. Officieel mag dat dus niet in de papiercontainer.