Kleur van bloed
Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw.
Ook als je niet van adel bent, zien je bloedvaten er nogal blauw uit. Sommigen zeggen dat dat komt doordat er zuurstofarm bloed in je aderen zit. Maar dat klopt niet: zuurstofarm bloed is weliswaar wat donkerder van kleur, maar nog steeds rood.
Waar komt blauw bloed hebben vandaan en wat betekent het? De uitdrukking blauw bloed hebben betekent 'van adel zijn'. De precieze herkomst van deze uitdrukking is niet duidelijk. De meeste naslagwerken geven aan dat ze terug te voeren is op de middeleeuwse Spaanse aristocratie.
Hoe meer zuurstof de rode bloedcellen bevatten, hoe roder het bloed. Als een rode bloedcel in de haarvaten zuurstof heeft afgestaan stroomt het zuurstofarme bloed via het aderstelsel naar de longen om daar weer zuurstof op te nemen. Het zuurstofarme bloed geeft de aderen onder de huid hun blauwige kleur.
Hoeveel bloedvaten heeft een mens? Een mens heeft miljoenen grote en kleine bloedvaten. Alle bloedvaten achter elkaar hebben een lengte van wel 100.000 km. Dat is 100 miljoen meter!
Verminderde bloedcirculatie zorgt voor bleek gezicht
Dit zorgt voor die gezellige rode wangetjes. Een goede nachtrust zorgt voor een goede bloedcirculatie en dus voor wat kleur op je gezicht. Als je niet of weinig slaapt, wordt er minder bloed naar je huid gepompt.
Elke mens heeft tussen de 4 en 6 liter bloed en bloed is een cruciaal bestanddeel van het menselijk lichaam. Bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma.
Je beenmerg kan al naargelang de behoefte direct 2 tot 17 miljoen nieuwe rode bloedcellen produceren. De aanmaak van nieuwe witte bloedcellen en bloedplaatjes kost wat meer tijd, maar na een paar dagen is al het afgenomen bloed vervangen.
Veel mensen vinden het maar een beetje eng, bloed geven bij de bloedbank. Maar je doet er wel degelijk iets heel nuttigs mee: bloed doneren, kan levens redden. Zo gaat het in zijn werk.
Alle gewervelde dieren hebben rood bloed. Hetzelfde geldt voor zoogdieren, vogels, reptielen en vissen. Maar bij de ongewervelde dieren zijn er soorten die geen rood bloed hebben, zoals wormen en inktvissen. Dat komt doordat deze dieren andere eiwitten dan hemoglobine gebruiken voor het transporteren van zuurstof.
In de longen komt er verse zuurstof in het bloed. Dat gebeurt in de rode bloedlichaampjes, die het ijzerhoudende transporteiwit hemoglobine bevatten. Dat is in staat om zuurstof te binden. Als de hemoglobine verzadigd is met zuurstof, krijgt het bloed een frisse rode kleur.
'Mijn bloed kookt' betekent dat je woedend bent. Je kunt het ook over iemand anders zeggen, bijvoorbeeld: “Zijn bloed kookt.” Dat betekent dat diegene furieus is.
Melena ontstaat door vermenging van bloed in de stoelgang, waardoor die zwart wordt. Bloed krijgt namelijk na vertering door maagzuur, enzymen en bacteriën in het maagdarmstelsel een zwarte kleur.
Die zijn ook levensnoodzakelijk: zonder dat metaal kan bloed geen zuurstof transporteren. De kleur van ons bloed is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof dat erin opgelost is. Zuurstofrijk bloed in onze slagaderen is véél intenser rood dan het bloed dat door onze aderen stroomt.
Witachtige 'bloed' kan een indicatie zijn van bloedarmoede, zeker als je menstruatie steeds maar lichter en lichter wordt terwijl deze eigenlijk wat heviger zou moeten worden.
Je nieren spelen een belangrijke rol in de regulatie van je PH-waarde. Ze helpen je lichaam reinigen door afvalstoffen te filteren en toxines uit je bloed af te voeren via je urine.
Het bloedvolume geeft de hoeveelheid bloed in een lichaam weer. Zowel rode bloedcellen als bloedplasma worden meegerekend. De hoeveelheid bloed in het menselijk lichaam is 7% van het lichaamsgewicht, en dit bestaat weer voor ongeveer de helft uit water.
Bloed heeft nog steeds twee kanten. Het kan je leven redden, maar je ook doden. In de jaren tachtig was er het wereldwijde bloedschandaal waarbij vele hemofiliepatiënten overleden, die via donorbloed waren besmet met hiv en hepatitis. In Groot-Brittannië raakten vijftienhonderd mensen besmet.
De grootste hoeveelheid bloed bevindt zich in de aderen of venen. Binnen het veneuze stelsel heerst een relatief lage bloeddruk. In de slagaders of arteriën bevindt zich maar een relatief klein deel van het bloed, maar hier heerst een hoge druk.
Theekopje per menstruatie
Het wereldwijde gemiddelde zou 120 milliliter per menstruatie zijn. Dat is ongeveer een theekopje.
Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.
Door zonlicht ontvangt onze huid vitaminen D die goed zijn om de huid gezond te houden en kleur te geven. Als je veel binnen blijft, dan kan je huid simpelweg niet genieten van dit voordeel. Wat meer tijd in de zon en de buitenlucht doorbrengen kan een oplossing bieden.