Wat is de echte Emmentaler?

De Emmentaler AOP is een rauwmelkse kaas. De melk is afkomstig van koeien die uitsluitend 's zomers gras grazen en 's winters met hooi worden gevoerd, omdat kuilvoer ten strengste verboden is. Voor één kilo kaas is ongeveer 12 liter melk nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kaasuitzwitserland.be

Wat is het verschil tussen Franse en Zwitserse Emmentaler?

Emmentaler is een kaas met grote onregelmatige gaten. Een emmentalerkaas weegt tussen 80 en 100 kilo. De kaas is stevig en soepel en heeft een zachtere smaak dan gruyère. De Franse gruyère heeft kleine gaatjes die gaan van de grootte van een erwt tot die van een kers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op entremont.be

Waar wordt Emmentaler van gemaakt?

Emmentaler kaas is een half harde Zwitserse kaas die wordt gemaakt van koemelk. Buiten Europa staat de kaas ook bekend als “Swiss cheese”. staat bekend om zijn grote gaten die ontstaan tijdens het rijpen. De kaas wordt in grote wielen gemaakt met een doorsnede van ongeveer 90 centimeter en is 15 centimeter dik.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hollandskaashuis.nl

Waar komt de Emmentaler kaas vandaan?

Van origine is Emmentaler natuurlijk een specialiteit uit het bergachtige kanton Bern in Zwitserland. Hierdoor geïnspir... eerd werd ook in het Zuiden van Duitsland en in het Oosten van Frankrijk begonnen om deze karakteristieke gatenkaas te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kaas.nl

Wat lijkt er op Emmentaler kaas?

Maasdammer kaas wordt ook wel de Hollandse Emmentaler genoemd. Alleen is hij nog smediger van structuur: zacht en romig, maar toch veerkrachtig en samenhangend. Deze zoete, nootachtige gatenkaas smaakt heerlijk bij een glas droge witte wijn en laat zich goed verwerken in gerechten door zijn goede smelteigenschappen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hollandkaascentrum.nl

Emmentaler AOP Cutting Instructions

16 gerelateerde vragen gevonden

Wat is het verschil tussen emmentaler en Gruyere?

Emmentaler is stevig en soepel en heeft een relatief milde smaak, terwijl Gruyère een meer smeltende en minder brokkelige textuur heeft, met een meer uitgesproken smaak. Hoewel geraspte kaas in de volksmond gewoonlijk Gruyère wordt genoemd, is het vaak eigenlijk Emmentaler, die zachter en veelzijdiger is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gezondheid.be

Hoe lang blijft emmentaler goed?

Bewaartip voor dit product

Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Waarom zitten er gaten in de kaas?

De melkzuurbacterie eet de melksuikers en laat daarbij kleine scheetjes. Al deze scheetgasbelletjes worden samen grote bellen. Als de wrongel langzaam een rijpe en stevige kaas wordt dan blijven die gasbellen steken. Je ziet ze pas als je de kaas doorsnijdt: allemaal gaten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op schooltv.nl

Hoe komen de gaten in de Emmentaler kaas?

Gaten in de kaas ontstaan volgens de productspecialisten van Uniekaas door het zuursel, ook wel propionzuur genoemd. Dat is een natuurlijke melkzuurbacterie die aan de kaas wordt toegevoegd voor de smaak en de houdbaarheid. Hij geeft de kaas een iets scherpe en zoetige smaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op quest.nl

Wat betekent Emmentaler?

Het Emmental ligt ten oosten van de Zwitserse hoofdstad Bern. Het dankt zijn naam aan het riviertje de Emme, dat aan de voet van de 2350 m hoge Rothorn ontspringt. Sinds mensenheugenis wordt in dit dal emmentaler gemaakt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op etymologiebank.nl

Is Parmigiano Parmezaanse kaas?

De categorieën van Parmezaanse kaas zijn: Grana Padano en Parmigiano Reggiano zijn de twee enige echte originele Parmezanen. Laatstgenoemde is vaak langer gerijpt en intenser van smaak dan Grana Padano.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kaas.nl

Waar gebruik je Emmentaler voor?

Emmentaler is een harde Zwitserse kaas met een karakteristieke smaak. De kaas is lichtzoet en nootachtig. De kaas is heerlijk om zo eten voor op brood of zo uit het vuistje. Door zijn goede smeltkwaliteit wordt deze kaas veel gebruikt voor de bereiding van kaasfondue.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op foody.nl

Welke kaas heeft veel gaten?

Emmentaler, Maasdammer, Leerdammers en Tynjetaler hebben veel zuursel en dus veel gaten, Goudse kaas heeft minder zuursel en is dus minder luchtig. Het propionzuur zorgt daarnaast voor een iets scherpe, zoete smaak. Dat maakt dat de kazen met grotere gaten dus ook pittiger zijn dan die met kleine gaten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op favorflav.com

Wat is een alternatief voor Gruyere?

De beste vervangers voor een vergelijkbare smaak als Gruyere. 1. Jarlsberg Kaas.
...
  • Jarlsberg Kaas. Jarlsberg Cheese is een andere Zwitserse kaas die een soortgelijk smaakprofiel heeft als Gruyère. ...
  • Fontina Kaas. ...
  • Emmentaler Kaas. ...
  • Engelberg Cheddar-kaas. ...
  • L'Etivaz-kaas. ...
  • Comté-kaas. ...
  • Raclette Kaas. ...
  • Maasdammer Kaas.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.bakeitwithlove.com

Waar koop je gruyere kaas?

Gruyere, emmentaler bestellen | Albert Heijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ah.nl

Hoeveel weegt een wiel Emmentaler?

Typerend zijn de gaten

De wielen hebben een diameter van 80 tot 100 cm en wegen 75 tot 120 kg. De Emmentaler AOP wordt nog steeds op een ambachtelijk traditionele manier geproduceerd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kaasuitzwitserland.be

Wat doet stremsel?

Stremsel is een stofje dat toegevoegd wordt bij de productie van kaas. Het zorgt ervoor dat een deel van de vloeibare melk verandert in een dikke massa: de kaas. Om precies te zijn, het stofje is een enzym dat ervoor zorgt dat de eiwitten in melk gaan 'stremmen', ofwel verdikken of klonteren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op proveg.com

Wat is de minimale rijpingsperiode voor een emmentaler AOP?

"De minimale rijpingstijd voor AOP-kaas is 4 maanden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op radio2.be

Hoe wordt Leerdammer gemaakt?

De smaak is mild, zoet en een beetje nootachtig. Kaas van Leerdammer is een kruising tussen Goudse (romig) en gatenkaas (mild, z... oet en nootachtig). Door de smaakvoordelen van beide kazen te combineren is Leerdammer een heerlijke en bovendien authentieke kaas.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kaas.nl

Hoe is kaas gemaakt?

Kaas wordt gemaakt van verse melk die kort verhit is (pasteurisatie). Aan de melk wordt een starter cultuur en stremsel toegevoegd. Hierdoor gaan de eiwitten stollen en ontstaat er een vaste substantie (de wrongel) en blijft er vocht over (de wei).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op frieslandcampinainstitute.com

Kan Emmentaler in de vriezer?

Semi-harde kaas

Emmentaler en Edammer kun je drie weken geopend in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook in de vriezer leggen, daar blijven ze twee maanden goed.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op favorflav.com

Kan je Emmentaler kaas invriezen?

Halfharde kazen

Zo kun je een halfharde kaas -denk aan Emmentaler, Goudse kaas en cheddar- één tot twee maanden bewaren, mits de verpakking van de kaas nog niet is geopend. Als de verpakking al is geopend is de kaas nog zo'n twee tot drie weken houdbaar in de koelkast. Een halfharde kaas kun je in de vriezer bewaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kookfans.nl

Welke kaas hoeft niet in de koelkast?

Volgens diverse kaasspeciaalzaken kun je harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, buiten de koelkast bewaren bij een kamertemperatuur van acht tot vijftien graden. Zachte kazen, zoals brie, kunnen beter in de koelkast bewaard worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bnnvara.nl

Kun je de korst van Gruyère eten?

De korst, gevormd tijdens het rijpingsproces, is eetbaar. De witte schimmelkorst maakt deel uit van het smaakpalet van de kaas. De enige reden om de korst niet op te eten, is wanneer ze zwarte schimmel bevat, te verhard is of een ammoniakgeur of -smaak afscheidt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kaatjejans.nl

Populaire vragen