Het getal e is een wiskundige constante en het grondtal van de natuurlijke logaritme. De waarde van e is 2,71828. Het getal heet euler, verwijzend naar de ontdekker en wiskundige Leonhard Euler.
De constante e is gelijk aan 2,71828182845904, het grondtal voor de natuurlijke logaritme.
Het getal e is een essentieel getal in de wiskunde, en het is tegengesteld aan rationele getallen. Het heeft een oneindig aantal cijfers achter de komma die zich in geen enkel patroon herhalen. De numerieke waarde van e, afgekapt tot 50 decimalen, is: 71 828 182 845 904 523 536 028 747 135 266 249 775 724 709 369 995…
De e in de formule van de Poissonverdeling staat voor het getal 2.718. Dit getal wordt de constante van Euler genoemd. Je kunt e simpelweg vervangen door 2.718 als je een kans van de Poissonverdeling berekent. De constante van Euler is een heel nuttig getal en is vooral belangrijk in de wiskunde.
Deze natuurlijke groeifactor is het getal e. Een benadering voor e is: e ≈ 2,71828... Als f(x) = ex, dan is f'(x) = ex.
E 1. "Die E betekent: er moeten 8 cijfertjes achter de punt staan" (klas 4!) De verklaringen van de kinderen dat E acht nullen betekent of 100 miljoen, stemt hiermee verrassend overeen.
E is normaal gesproken energie. Een van de vormen van energie is warmte. Die vorm wordt traditioneel met Q aangeduid - omdat men dat deed voordat men doorhad dat warmte en energie hetzelfde zijn.
Als je een getal tot de macht nul doet, dan krijg je altijd 1, dus: a0 = 1. Bij een negatieve macht kun je de macht ook als breuk schrijven, dus a-p = 1/ap.
Of -ste of -de juist is, hangt af van het getal waar deze achtervoegsels achter komen. Voorbeelden: eerste, tweede, achtste, twaalfde, duizendste. Als je deze rangtelwoorden in cijfers schrijft, wordt dat: 1ste, 2de, 8ste, 12de, 1000ste.
Dit artikel gaat over het bijwoord 'plusminus' en het wiskundige teken. Voor de statistiek in het ijshockey, zie Plus/minus; voor het muziekalbum, zie + -. Plusminus komt van het Latijn en betekent in het Nederlands dagelijks spraakgebruik min of meer of ongeveer.
Exponentiële functies
Een exponentiële functie heeft de vorm: f(x) = A b^x. A is een constante niet gelijk aan nul en b is positief getal en wordt de basis van de exponentiële functie genoemd. x is de exponent.
Als de exponent een even getal is, dan zal de uitkomst van de macht altijd positief zijn (groter of gelijk aan 0). Het maakt hier niet uit of het grondtal positief of negatief is.
Het symbool voor de grootheid kracht is F (van het Engelse force) en de SI-eenheid is de newton (symbool: N), genoemd naar de bekende natuurkundige Isaac Newton.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid van kracht. De eenheid newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: De newton is genoemd naar Isaac Newton. Het is een afgeleide eenheid, die zelf uit te drukken is in de basiseenheden.
Het (is)gelijkteken of gelijkheidsteken (in België veelal met is gelijk aan aangeduid) is de naam van het wiskundige symbool =. Dit teken geeft de gelijkheid aan van de twee operanden waar het tussen staat.
De elektronvolt (eV) is een eenheid van energie dit vaak gebruikt wordt bij rekenen met atomen en elektronen. De definitie van de elektronvolt is de energie die nodig of die vrijkomt als één elektron een spanningsverschil van één volt doorloopt.
Dat wil zeggen: P=E/t, oftewel de hoeveelheid energie (E) die er per tijdseenheid (t) wordt geleverd of omgezet.
Een billion (miljard) schrijf je dus als 1,000,000,000. Een googol is een 1 met honderd nullen, ook wel tienduizend sedeciljoen of 10100.
De -iljoen-getallen worden in stappen van duizend gebruikt. Dus duizend miljoen is een biljoen; duizend biljoen is een triljoen.