CLUKS is een samenvatting van alle elementen van het concept 'Conditie'. CLUKS staat voor: coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Conditie is dus niet simpelweg het vermogen om een bepaalde beweging voor een lange tijd vol te houden.
Een click of een klik in SEO termen is de handeling die een persoon verricht om een koppeling te activeren. Je kunt klikken op een tekstlink, een afbeelding, banner, telefoonnummer of een ander interactief element. Door te klikken op links navigeren we over het internet.
''CLUSK'': coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, snelheid en kracht. Dit zijn de conditionele voorwaarden voor je sportprestatie vermogen. De training moet al deze onderdelen bevatten om aan de fysieke voorwaarden te voldoen om een skill te leren.
Waarvoor is het trainen van coördinatie eigenlijk belangrijk? Door een betere coördinatie kan je je lichaam beter in balans houden, sneller reageren en moeilijke bewegingen maken. Hiervoor is een goede coördinatie tussen verschillende delen van je lichaam noodzakelijk.
Een minimum aan lenigheid is nodig om bepaalde dagdagelijkse taken met gemak uit te voeren zoals bukken en reiken. Minder kans op blessures: een flexibel gewricht vangt een verkeerde beweging beter op. Beter gebruik van je spieren: je kunt de volledige lengte van je spieren gebruiken.
Het goede nieuws is dat wie zijn spieren blijft trainen, daar op latere leeftijd duidelijk de vruchten van plukt. Senioren die hun conditie goed onderhouden, kunnen zich vergelijken met 'zittende' mensen die 20 tot zelfs 40 jaar jonger zijn. Dat geldt ook voor spierkracht.
Een heel gezond begin van de dag
Doe je minimaal twee keer in de week rek- en strekoefeningen of yoga, dan houd je de soepelheid in de spieren bij en zul je merken dat je steeds leniger wordt. Eén eenvoudige tip dat heel wat voor je kan doen.
Coördinatie kan je bijvoorbeeld trainen met behulp van een speedladder of door het gooien en vangen van een balletje. Leg hierbij de nadruk op het technisch goed uitvoeren van de oefeningen, voordat je de snelheid gaat verhogen. Uiteindelijk kun je de oefeningen natuurlijk steeds moeilijker en uitdagender maken!
Begin eerst rustig met wandelen of joggen. Na een minuut of vijf kun je wat dynamische oefeningen doen als knieheffen, hakken-bil of kruispassen. Stretchen bewaar je voor na je training om de afvalstoffen beter af te kunnen voeren en de dag na je training minder last van spierpijn te hebben.
Na een warming-up, om blessureleed te voorkomen, wissel je in de meeste hardloopschema's de eerste week één minuut hardlopen steeds af met een minuutje wandelen. Start met drie keer in de week lopen, en vier dagen rust. Na de eerste training neem je twee dagen rust, en dat doe je na de tweede trainingssessie ook.
Iedere voetballer heeft een mate van lenigheid en flexibiliteit nodig in zijn of haar spieren. De belangrijkst reden hiervoor is dat een spier die constant onder spanning staat en niet voldoende op lengte kan komen door de spanning een hoger risico vormt voor een blessure.
Op je tenen staan
Zoek je balans en ga dan op je tenen staan door je hiel van de grond af te tillen. Sta je op je tenen? Houd deze positie dan even vast en laat je hielen daarna weer langzaam terugzakken naar de grond. Herhaal deze oefening vijf keer.
Voor elke uitgevoerde beweging zijn er spieren nodig die zich samentrekken en spieren die zich ontspannen. Andere blijven samengetrokken om het lichaam te stabiliseren. Het proces, waardoor alle spieren gelijktijdig worden gestuurd, heet coördinatie.
Bijna elk vorm van lichaamsbeweging verbetert uw evenwichtsgevoel, simpelweg omdat de meeste oefeningen een goed evenwicht vereisen. Een van de belangrijkste redenen waarom ouderen vaker vallen, is dat ze steeds minder bewegen omdat ze bang zijn om te vallen.
coördinaties (meerv.) onderlinge afstemming, het coördineren. [medisch] onderlinge afstemming in de bewegingen. (1) Het op elkaar afstemmen van personen, organisatie-onderdelen of handelingen.
Verschillende oefeningen in de gym kunnen een positief effect hebben op jouw voetbalcapaciteiten. Zo kun je in de sportschool je conditie verbeteren met trainingen op bijvoorbeeld de roeimachine of loopband, wat heel goed van pas zal komen bij je voetbaltrainingen en -wedstrijden!
Het eerste wat jij in het vervolg 's ochtends doet, is gewoon even een paar minuten stretchen. Door te stretchen geef je zowel je spieren als je hersenen het signaal dat het tijd is om te ontwaken. In bed blijven liggen en snoozen geeft juist het tegenovergestelde effect: je komt moe en lamlendig je bed uit.
Als je regelmatig yoga en pilates doet, word je wat leniger. Je rekt niet uit, maar je houding kan wel verbeteren. En als je rechter op staat, lijk je langer. Je word dus niet echt langer, maar je leert om een betere houding aan te nemen, waardoor je langer (en slanker) lijkt.
Hoe ouder u wordt, hoe vaker u ermee te maken heeft: stijve spieren. Na een dagje onkruid wieden in de tuin bijvoorbeeld. De volgende ochtend ontdekt u precies waar de spieren zitten die u heeft gebruikt omdat ze stijf en pijnlijk aanvoelen.
Zorg voor voldoende beweging
Denk hierbij aan wandelen en fietsen, maar ook sporten zoals zwemmen, tennissen of hardlopen. Door regelmatig te bewegen worden de spieren versterkt, wat de druk op de gewrichten verlaagt. Hierdoor zullen de stijve spieren in de ochtend geleidelijk afnemen.