Ze komen het meest voor in stofdeeltjes van huisstof, tapijten, beddengoed, meubelbekleding en gordijnen. Deze stofdeeltjes zweven ook in de lucht, vooral in huizen en gebouwen waar slecht wordt schoongemaakt, weinig verlucht wordt en waar veel mensen en/of dieren leven.
Heb je last van tranende en rode ogen in de ochtend?Of krijg je niesbuien en een verstopte neus in een ruimte met tapijt en gordijnen?Wellicht heb je last van je ademhaling in de nacht? Dit kan allemaal betekenen dat je een allergie hebt voor huisstofmijt of huismijt.
In oude materialen zoals matrassen, vloerkleden, tapijt of gordijnen zit meestal veel huisstofmijt. Soms is het nodig deze te vervangen door nieuwe. Kies dan het liefst: glad materiaal voor vloeren, wanden, meubels en bedden: dit houdt minder stof vast en is makkelijk schoon te maken.
In tegenstelling tot hooikoorts is een huisstofmijtallergie niet seizoensgebonden maar komt het hele jaar voor. Omdat de huisstofmijt als gevolg van de hogere luchtvochtigheid in de herfst echter het meest talrijk is, zullen de allergische klachten in die periode in principe het hevigst zijn.
Hang beddengoed en tapijten buiten in de zon, want mijten verdragen geen zonlicht. Vermijd tapijt of maak deze regelmatig schoon. Stoom matrassen en tapijten 1 à 2 keer per week. Vermijd zoveel mogelijk open meubels.
Wassen op 60 graden
Huisstofmijten overleven een temperatuur van zestig graden niet. Door textiel zoals beddengoed en kussens, op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood en de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60º niet. Door textiel (bijvoorbeeld beddengoed) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood én de allergenen uitgespoeld. Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen.
Bij huisstofmijtallergie reageert het afweersysteem van het lichaam overmatig op de uitwerpselen of resten van dode huisstofmijten. Door inademing of aanraking met de huid kunnen deze deeltjes klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen zich uiten in: De neus: jeuk, niezen, loopneus, verstopte neus.
Als je huisstofmijt serieus wil aanpakken, dan is het nodig om je beddengoed in ieder geval wekelijks te wassen op minimaal 60 graden. Hier zijn geen speciale anti-allergiemiddelen voor nodig. De hoge temperaturen doen zijn werk! Ook is het een goed idee om zo nu en dan je dekbed, kussens en matrasbeschermer te wassen.
Mensen die last hebben van een huisstofmijtallergie, voelen zich vaak moe en uitgeput en worden vaak wakker omdat ademhalen lastig gaat. Omdat we tijdens het slapen worden blootgesteld aan de mijten die in ons beddengoed leven, kan je ook vooral 's nachts en 's ochtends last hebben van een verstopte neus.
De arts onderzoekt je huidschilfers onder de microscoop om te kijken of er mijten en eitjes in de huidschilfers zitten. Soms gebruikt de arts een PCR polymerase chain reaction (polymerase chain reaction)-test om aan te tonen of er mijten in huidschilfers zitten. Schurft gaat niet vanzelf over.
De huisstofmijt woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak je schoonmaakt. Door je huis aan te passen kunnen je klachten wél verminderen.
Miljoenen huisstofmijten heeft allergie-expert Euan Tovey in kleine kweekopstellingen in zijn laboratorium in Australië. Die beestjes produceren een nauwelijks waarneembare geur, zegt hij. 'Tja, als ik de geur zou moeten omschrijven, zou ik zeggen een lichte geur van zwammen en noten.
Strooi een aantal keer per jaar baking soda op je matras om deze te reinigen. Dit ontrekt namelijk vocht en vieze luchtjes uit je matras. Ook huismijten zullen verdwijnen. Laat de soda ongeveer vier uur op je bed liggen en zuig het er vervolgens af met een stofzuiger.
Een aantal keer per week stofzuigen en stoffen vermindert het aantal huisstofmijten. Als er geen stof ligt, krijgen huisstofmijten minder kans om zich te nestelen. Klinkt logisch natuurlijk. Ook is het verstandig om huisstofmijt te bestrijden met natuurazijn en een vochtige doek.
Huisstofmijten zijn op zich onschadelijk, behalve wanneer u hier allergisch voor bent. Huisstofmijten voelen zich het beste thuis op donkere en vochtige plaatsen bij een temperatuur van rond de 25°C.
Bij een huisstofmijtallergie kun je allerlei klachten hebben zoals tranende ogen, jeukende ogen en hoofdpijn. Ook kunnen de allergische klachten bestaan uit benauwdheid en een piepende ademhaling.
Volgens verschillende websites kun je huisstofmijt bestrijden met een spray. De werking ervan is echter niet bewezen.
Een vrouwelijke huismijt kan tot ongeveer 70 dagen leven. Tijdens dit korte leven legt ze wel erg veel eitjes, namelijk wel 25 tot 30.
De allergische reactie kan tot uiting komen als volgt: Allergische huidreactie. Bultjes op de huid. Rode of lichtroze uitslag.
Om uw allergie voor pollen (berk, boom of gras), huisstofmijt of dieren te verminderen, kunnen we u mogelijk behandelen met immunotherapie. Deze therapie duurt minimaal drie jaar.
Wat zijn de symptomen van huisstofmijtallergie? Mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen heel wat verschillende klachten hebben: loopneus of verstopte neus. rode, tranende ogen met jeukend of branderig gevoel.
Omdat huisstofmijten zich voornamelijk voeden met huidschilfers en niet met veren en dons zijn de mijten helemaal niet gemotiveerd om het dekbed binnen te dringen. De dicht geweven tijk van een donzen dekbed houden het binnendringen van huisstofmijt tegen.
Het is aanbevolen om het beddengoed elke 1-2 weken te wassen, afhankelijk van hoe vaak je het beddengoed gebruikt. Als je het beddengoed elke dag gebruikt, is het belangrijk om het elke week te wassen om de hoeveelheid huisstofmijt en andere allergenen te verminderen.
Daarnaast worden de huisstofmijten ook aangetroffen in textiele vloerbedekking, kleding, gordijnen, knuffelbeesten, gestoffeerd meubilair enz. Kortom op alle plaatsen waar stof zich kan ophopen.