Bestuurder fatbike met gashendel krijgt 290 euro boete.
Illegale Gashendel
Volgens de Nederlandse wetgeving is een gashendel op een elektrische fiets niet toegestaan. Als uw fatbike een gashendel heeft waarmee u sneller kan rijden dan 6 km/u zonder te trappen, is dit illegaal. Bij een eerste overtreding van deze regel, kunt u een boete van €290 verwachten.
Elektrische fietsen met gashendel
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je met een dergelijk exemplaar – waarop je niet hoeft mee te trappen – dan ook de openbare weg niet op. Een gashendel mag slechts ondersteunen tot 6 km en niet meer. Exemplaren die zelfs 70 kilometer per uur kunnen zijn heel gevaarlijk en verboden.
Wie zich niet aan deze regels houdt, kan een boete krijgen van €360. Geen geintje dus. Bij herhaaldelijke overtreding wordt de fatbike in beslag genomen. Bekende webshops verkopen elektrische steps en fatbikes die niet toegestaan zijn op de openbare weg, waarschuwt de politie.
Een gashendel op een elektrische fiets kan soms erg handig zijn bij het oversteken van een kruising of een overgang. Onze gashendels zijn hier geschikt voor. Monteer je een gashendel op één van onze E-Drive controllers dan zal de fiets maximaal 6km/h gaan.
Ja dat mag, ook die met een gashendel. De fatbikes die harder kunnen dan 25 km/uur moeten wel voorzien zijn van een typegoedkeuring en de verkoper moet bij de verkoop wel vermelden dat er niet op de openbare weg mee mag gereden.
Kan de elektrische fatbike niet harder dan 25 kilometer per uur en bedraagt het vermogen van de elektromotor maximaal 250 watt? Dan mag deze e-bike sowieso op de openbare weg. Snellere en krachtigere fatbikes mogen zonder typegoedkeuring niet worden verkocht.
Ook kan de politie je als betrapte bestuurder een forse boete opleggen van 100 tot 150 euro voor het rijden zonder rijbewijs en kenteken op een voertuig dat niet voldoet aan de eisen. Daarnaast kan je opgevoerde fatbike in beslag genomen worden door de politie.
In Nederland heb je geen rijbewijs nodig voor het rijden op een elektrische fatbike, omdat deze worden beschouwd als fietsen met trapondersteuning. Elektrische fatbikes vallen onder de regelgeving voor elektrische fietsen en zijn toegestaan op de openbare weg als ze voldoen aan bepaalde criteria.
Normaal gaan fatbikes zo'n 25 kilometer per uur, maar het is ook mogelijk om de fatbike op te voeren. Hier hoef je echt geen monteur voor te zijn, online staan allemaal tutorials hoe jongeren dit gemakkelijk zelf kunnen doen. Met een opgevoerde fatbike kunnen zelfs snelheden van 40 tot 45 km/uur gehaald worden.
Alle modellen van de Super73 fatbikes zijn legaal om in Nederland (en alle andere Europese landen) op het fietspad te rijden. Je hoeft voor een Super73 geen verplichte WA-verzekering, rijbewijs of minimum leeftijd en mag deze bijna overal rijden.
Ja, offroad rijden met een elektrische fatbike is in Nederland onderhevig aan dezelfde regels als voor gewone fietsen. Dit betekent dat je alleen op aangewezen paden en terreinen mag fietsen.
Toch zie je ze steeds vaker. Voor snorfietsen en scooters is sinds begin dit jaar een helm verplicht, dus die zijn nu een stuk minder populair. Op een fatbike hoeft dat niet, omdat elektrische fietsen officieel niet harder mogen dan 25 kilometer per uur.
Geen gashendel
Bij een elektrische fatbike moet je echter altijd trappen om de motorondersteuning te activeren. Dit betekent dat de motor alleen werkt wanneer je zelf ook fietst. Het ontbreken van een gashendel zorgt ervoor dat elektrische fatbikes als gewone fietsen worden beschouwd.
Volgens Van Hoolwerff is de FLX het resultaat van jarenlang ontwerpen, testen en perfectioneren. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want de FLX kwam dit jaar als beste uit de fietstest van het AD. Met een 8,0 kreeg de e-fatbike de hoogste score van het testpanel.
Maar let op: een elektrische fatbike mag niet harder rijden dan 25 kilometer per uur. je moet meetrappen om vooruit te komen (het plaatsen van een gashendel / throttle is niet toegestaan) de fietsmotor heeft een vermogen van maximaal 250 watt (ook een zwaardere motor die begrensd is, is dus niet toegestaan)
De Windgoo B3 is een elektrische fiets met gashendel en is erg interessant voor degenen die van snelheid en bereik houden. De B3 is ongetwijfeld een model bij uitstek om te ervaren, waarbij je naar believen kunt wisselen tussen trappen of gewoon gas geven. 25 km/u Topsnelheid.
Een fatbike is ook een elektrische fiets, maar dan een met brede banden − tussen de 3,8 en 5 inch. Een robuuste fiets, geschikt voor offroad en tochten over natte wegen. Net als een 'gewone' e-bike heeft een fatbike trapondersteuning tot 25 kilometer per uur.
Ja, het is mogelijk om een elektrische fatbike op te voeren. Echter, het is belangrijk om te beseffen dat het opvoeren van een elektrische fiets tot maximaal 25 kilometer per uur mag. Pas wel op voor gevaarlijk situaties en denk ook aan de garantie van de fabrikant.
Alle fatbikes bij La Souris zijn Legaal & Verzekerbaar. Helaas kun je op dit moment je fatbike alleen verzekeren bij Interpolis/Rabobank en enkel wanneer je al een 'Alles in één polis' hebt.
Net als op alle andere elektrische fietsen is een helm niet verplicht. Opvoeren van een fatbike is populair. Ze worden voorzien van een gashendel of de snelheidsbegrenzing wordt eraf gehaald. De zwaardere modellen kunnen daardoor tot wel 50 kilometer per uur.