Om een gedeelte van uw lichaam te verdoven, injecteert de anesthesioloog een verdovend middel rond de zenuwen die op pijn reageren. Meestal zijn de zenuwen die ander gevoel en bewegen mogelijk maken ook tijdelijk uitgeschakeld.
( ) Plaatselijke verdoving via een zenuwblokkade
De anesthesioloog blokkeert dan tijdelijk de zenuwen. Hij spuit een verdovingsmiddel in rondom een zenuwbaan. Hierdoor heeft u geen pijn tijdens de ingreep en een tijd na de ingreep. U blijft wakker tijdens de ingreep.
Veel gebruikte lokale anesthetica zijn articaïne, bupivacaïne, lidocaïne, novocaïne, mepivacaïne en ropivacaïne. Er zijn 2 hoofdgroepen lokale anesthetica: de esters en de amiden. De esters zoals procaïne en cocaïne worden nauwelijks meer gebruikt in verband met de hogere kans op allergische reacties.
De plaatselijke verdoving is even pijnlijk, van de operatie zelf voelt u niets. De operatiewond wordt meestal gehecht. De huidhechtingen verwijderen we later. Over de hechtingen krijgt u een pleister en eventueel een verband.
Het verdovingsmiddel wordt tijdens dit prikje in de buurt van de zenuw gespoten. Een verdoving werkt snel en pijnloos. De werking van de zenuw wordt namelijk door het verdovingsmiddel tijdelijk geblokkeerd en zorgt ervoor dat u geen pijn of andere prikkelingen meer voelt.
Bij algehele narcose wordt u volledig in slaap gebracht, zodat u niets van de operatie mee zal maken. Lokale verdoving vindt plaats op een specifiek gebied van het lichaam. Een ooglidcorrectie, oorcorrectie en een mini facelift worden meestal uitgevoerd onder plaatselijke verdoving.
Wij geven de verdoving via één of meerdere verdovingsprikken rond het lichaamsdeel dat wij gaan behandelen. De verdoving blijft ongeveer een half uur tot een uur werken.
Dit komt meestal omdat de verdoving nog niet helemaal is uitgewerkt. Ook kan het zijn dat de zenuw door de verdoving wat geïrriteerd is geraakt. Tijdens of na het aanbrengen van de verdovingsvloeistof kan een deel hiervan in uw bloed terechtkomen.
Wanneer u een procedure moet ondergaan met anesthesie, zullen vele normale lichaamsreflexen tijdelijk uitgeschakeld worden. Zo werkt de hoestreflex niet normaal bij 'verslikken'. Voedsel dat in de longen overloopt kan levensbedreigende gevolgen hebben. Bij elke vorm van anesthesie moet u nuchter blijven.
De verdoving bestaat uit een klein prikje, waarna u meestal geen pijn meer voelt. Het verdovingsmiddel wordt in de buurt van een zenuw gespoten. Hier voelt u nauwelijks iets van.
Moeheid is ook mogelijk en dit kan zelfs enkele dagen duren doch dit is eerder zeldzaam.
De verdoving werkt niet uit
In veel gevallen is de zenuw tijdelijk beschadigd, maar er kan ook sprake zijn van een permanente beschadiging. Wanneer je merkt dat de verdoving na enkele uren nog niet is uitgewerkt, neem dan contact op met de tandarts.
Adrenaline vermindert het peroperatieve bloedverlies en verbetert het zicht van de chirurg op het operatiegebied. Daarnaast verlengt adrenaline de duur van de lokale anesthesie, waardoor patiënten postoperatief minder pijn hebben.
Bijwerkingen van een plaatselijke verdoving
Eventuele bijwerkingen die kunnen optreden na een verdoving in de mond zijn: Tijdelijke pijn of irritatie op de plek van de injectieEen bloeduitstorting op de plek van de injectie. Benauwdheid. Een verdoofd gevoel in aangrenzend gebied, zoals de neus, ogen of oren.
Gevoel verdoving tandarts
Wanneer de verdoving in werking treedt, kunt u een vreemd gevoel ervaren aan uw tong/wangen/lippen. Ook kan praten, slikken en lachen moeite kosten. Dit vreemde gevoel verdwijnt wanneer de verdoving is uitgewerkt. Het lichaam breekt de gebruikte verdovingsmiddelen namelijk zelf weer af.
Een arm of been kan worden verdoofd door de zenuwknoop (plexus) die naar de arm of been loopt tijdelijk uit te schakelen door rond de zenuwen een verdovingsmiddel in te spuiten, bijvoorbeeld in de oksel of in de lies. Bij regionale verdoving worden de zenuwen die op pijn reageren zo volledig mogelijk uitgeschakeld.
Bij een zenuwblokkade spuit de anesthesioloog verdovingsmiddel rondom de zenuwknoop van uw arm of been. Na de zenuwblokkade voelt u geen pijn meer in uw hele arm of been. U kunt uw arm of been tijdelijk minder goed of niet meer bewegen. Het kan 24 uur of langer duren voordat de zenuwblokkade helemaal is uitgewerkt.
Een behandeling bij de tandarts hoeft niet pijnlijk te zijn. De tandarts kan je plaatselijk verdoving zodat je rustig de behandeling kan ondergaan. De tandarts geeft zelf de verdoving of delegeert dit aan de assistent of aan de mondhygiënist. Als de assistent verdooft, dan moet de tandarts aanwezig zijn.
Wat is (lichte) sedatie
Het is dus geen verdoving, maar u wordt wel wat rustiger en kunt zich beter ontspannen zonder uw bewustzijn volledig te verliezen. Dit wordt ook wel bewuste sedatie genoemd. U wordt wat slaperig, zodat het onderzoek en/of behandeling voor u minder belastend is.
Met name de prik in het gehemelte is soms gevoelig. Gelukkig is een dergelijke verdoving niet vaak nodig. Soms kan de insteekplaats van de naald verdoofd worden door een speciale zalf op deze plek aan te brengen.
De uitwerkingstijd van de verdoving is gemiddeld anderhalf tot twee uur. Belangrijke informatie die de tandarts over u moet weten: In sommige situaties moet er een andere verdovingsvloeistof of een lagere dosering worden gebruikt.
U kunt ervoor kiezen om vooraf aan de behandeling een verdoving te nemen. Deze plaatselijke verdoving zorgt ervoor dat het tandoppervlak waar het gaatje zich bevindt gevoelloos zal zijn. Tijdens de behandeling zult u dan geen pijn ervaren. Ook de prik doet bij ons nauwelijks pijn.
Doorgaans doet het vullen van een gaatje geen pijn. Als u graag een pijnloze behandeling wilt, kunt u kiezen voor een plaatselijke verdoving voorafgaand aan de behandeling. Kiest u niet voor een plaatselijke verdoving, dan kunt u af en toe lichte pijn of ongemak ervaren.
U kunt de verdoving niet sneller uit laten werken, maar u kunt wel pijnstillers gebruiken tegen de pijn. Is verdoving bij de tandarts tijdens zwangerschap mogelijk? In principe kan het geen kwaad wanneer u verdoving van de tandarts krijgt als u zwanger bent.
De codes die gebruikt kunnen worden bij het toedienen van een verdoving zijn: A10 – Geleidings-, infiltratieen/of intraligamentaire verdoving: € 16,62. A15 – Oppervlakte verdoving: € 8,64.