Scheldestad, Koekenstad en andere bijnamen voor Antwerpen Antwerpen heeft een heleboel bijnamen, die allemaal even toepasselijk zijn: Scheldestad, Koekenstad, Sinjorenstad, Diamantstad, 't Stad...
Wat vroeger nog 'Nieuwstad' of 'Boerenkwartier' heette, was sinds de 16de eeuw het middelpunt van de eerste echte haven van Antwerpen. Het werd omgeven door vlieten, beken, kanalen en sloten, waarin al het afval werd geloosd. Door haar locatie woonden er vooral havenarbeiders, schippers en werklui.
Slechts één man durfde het tegen hem op te nemen: Silvius Brabo, een Romeinse soldaat. Brabo doodde de reus, hakte zijn hand af en wierp die in de Schelde.Zo komt de stad aan haar naam: 'hand-werpen', Antwerpen.
Het rapport over de demografie in Antwerpen heeft alle Antwerpenaren geteld en dat zijn er intussen 527.461, zowat drieduizend meer dan vorig jaar. Ter vergelijking: in 2005 telde Antwerpen 468.244 inwoners.
Het Nederlands is de officiële taal. De streektaal is het Antwerps, een dialect van het Brabants. Men schat dat ongeveer 3% tot 5% van de bevolking Frans als moedertaal spreekt. Oudere immigranten uit Marokko en Turkije gebruiken nog hun moedertalen Arabisch, Berbers of Turks.
Amsterdam is groter dan Antwerpen, maar de verkeersproblematiek is grotendeels dezelfde. De mobiliteit stijgt en de conflicten tussen de auto en andere vormen van mobiliteit, zoals openbaar vervoer, nemen toe.
Antwerpen is bekend om zilver en diamanten, daarom staan het Diamantmuseum en het Zilvermuseum ook in Antwerpen. Het Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim is een beeldenpark in Antwerpen. Antwerpen telt daarnaast nog vele bekende pleinen en straten. De Grote Markt is hier het bekendste van.
Antwerpen ligt in Vlaanderen, het Nederlandstalig deel van België en de aanduiding voor Liège moeten dus wettelijk gezien in het Nederlands zijn.
Sinds 2019 is Antwerpen een majority-minoritystad: de meerderheid van de inwoners heeft een migratieachtergrond. Onder de noemer 'inwoners met een migratieachtergrond' vallen de Antwerpenaren die: de Belgische nationaliteit hebben, maar daarvoor een andere nationaliteit hadden.
Ter verklaring van de naam werd totnogtoe uitgegaan van het Germaanse prefix anda- 'tegen' (zoals in Nl. antwoord 'wederwoord'), zodat Antwerpen zou betekenen: iets wat tegen iets anders aangeworpen of opgeworpen is. Indien Antwerpen oorspronkelijk een streeknaam is, heeft dit geen zin.
Rotterdam is ruim tweemaal groter dan Antwerpen, Belgie.
Historici als Adriaan Verhulst situeren een Romeins kamp ter hoogte van Antwerpen. Romeinse brandrestengraven werden gevonden nabij de Oudaan en nabij het Steen, hetgeen aantoont dat de nederzetting een bepaalde uitgestrektheid had.
In het jaar 1221, precies 800 jaar geleden, krijgt Antwerpen stadsrechten. Het is dan een bescheiden havenstad in het hertogdom Brabant. Via de Schelde en de Honte – de voorloper van de Westerschelde – staat het in contact met Engeland.
Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo.
Is Antwerpen een dure bestemming? Als je de prijzen in Antwerpen vergelijkt met andere Belgische steden dan is Antwerpen iets duurder dan een gemiddelde stad, maar iets goedkoper dan Brussel of Brugge. Het maakt in Antwerpen ontzettend veel uit waar je gaat overnachten, eten of drinken.
Antwerpen telt 172 verschillende nationaliteiten en iets meer dan 530.000 inwoners. Ongeveer de helft is van niet-Belgische herkomst.
Vandaag wonen er in totaal 20.102 Nederlanders in de Antwerpse stadsdistricten. De koekenstad lijkt een speciale aantrekkingskracht op onze Noorderburen uit te oefenen, want hun aantal steeg de voorbije twee decennia jaarlijks.
Goedkopere huizenprijzen
De woningen in België zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Antwerpen is in vergelijking met Nederlandse steden als Rotterdam of Breda, veel goedkoper.
De moslims in Antwerpen zijn momenteel met 76.148, dat is 3x zoveel als de joden voor WO II.
Iedereen samenbrengen. "Er worden 170 talen gesproken in Antwerpen en het is mijn bedoeling alle gemeenschappen samen te brengen," zegt Maud Vanhauwaert.
De bevolking in Antwerpen (Prov.) zou evolueren van 1.910.952 (officieel bevolkingscijfer) in 2023 tot 1.979.308 in 2035.