Heeft door uitzetting zowat het hele Victoriameer leeggeroofd van kleinere vissoorten. Van alle baarsachtigen de enige zoetwatervis. Wordt nog niet gekweekt.
De victoriabaars (ook wel nijlbaars genoemd) is een zoetwatervis binnen de familie van de reuzenbaarzen. De soort leeft nu verspreid over heel tropisch Afrika maar kwam oorspronkelijk voor in het Tsjaadmeer, de Congo, de Nijl, de Senegal, de Volta en andere rivierbekkens.
Tilapia wordt vooral gekweekt in Indonesië, China en Midden-Amerika. Hier leeft de vis in grote (vulkanische) meren, waarvan het water continu gecontroleerd wordt op waterkwaliteit en zuiverheid.
Daarvan hebben twee soorten, de tilapia (Oreochromis niloticus) en de Victoriabaars (Lates niloticus) zich erg goed aangepast en ontwikkeld. De tilapia leeft vooral in ondiep water (tot ca. 15 meter), de Victoriabaars veel dieper in de waterkolom (tot 60 meter diep).
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is. Op een veiling werd voor 300 kilo van deze tonijn ooit 736.000 dollar betaald. Deze vis is populair als ingrediënt voor de sushi.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Ja, kabeljauw wordt gekweekt maar het merendeel van de kabeljauw (99,97%) komt van de visserij. Dit betekent dat in feite maar 0,03% gekweekt wordt. Deze kweek vindt plaats in Noorwegen (94%) en IJsland (6%).
Kabeljauw is rijk aan veel verschillende vitamines en mineralen die allemaal een gezonde werking hebben in het lichaam. Zo bevat kabeljauw onder andere vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B12, kalium, fosfor en magnesium. Vitamine B11, ook wel foliumzuur genoemd, is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
In landen als Thailand, Cambodja, Vietnam en Indonesië wordt pangasius gekweekt. Dit vindt plaats in vijvers of kooien in de rivier. Zeker 90 procent van alle pangasius wordt gekweekt in de Mekong-rivierdelta. De vissen kregen krijgen eiwitrijk voedsel, vaak vismeel, toegediend zodat ze snel groeien.
Het vlees van Alaska Pollak is iets grijzer dan van kabeljauw, iets droger en iets vaster van structuur. De vis heeft een milde smaak en is één van de meest efficiënte eiwitbronnen. Alaska Pollak is één van de meest veelzijdige vissoorten en is bovendien een gezonde keuze want laag in calorieën, koolhydraten en vetten.
Victoriabaars heeft een lichte smaak en een stevige structuur. Hierdoor is deze vis uitermate geschikt om te bakken. In dit recept bak je de vis in roomboter en lepel je de boter uit de pan om vervolgens weer over de vis te schenken. Dit zorgt voor een romige en boterzachte smaak.
De Alaska koolvis is namelijk bijzonder vetarm en is dan ook een magere vissoort. Ook is de Alaska koolvis rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitaminen, mineralen en sporenelementen zoals jodium. Deze vis bevat daarnaast ook nog eens waardevolle omega-3 vetzuren.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
De nadelen van goedkoop gekweekte vis
Gekweekte tilapia bevat een hoog dioxinegehalte, soms wel 11 keer hoger dan wilde tilapia. Dioxines kunnen maar liefst 7 tot 11 jaar in je lichaam blijven! Tilapia krijgt antibiotica om gezond te blijven. Daarnaast worden pesticiden aan het kweekwater toegevoegd.
Risico's kweekvis
Bij gekweekte vis, zoals pangasius en tilapia, kunnen chemicaliën en antibiotica (geneesmiddelen die bacteriën bestrijden) gebruikt worden. Dit brengt een probleem met zich mee, namelijk resistente bacteriën.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Het woord kibbeling duidde oorspronkelijk het gezouten afval van de kabeljauwvangst aan. Toch is er veel verschil in kibbeling en is er niet één ingredient voor het krokante stukje vis.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.