Het tijdvak begint rond 1800 en duurt tot ongeveer 1900. In dit tijdvak gaan we het hebben over de Industriele revolutie, kinderarbeid, de politiek en de productieweg.
Kenmerkende aspecten: De opkomst van politieke stromingen. De industriële revolutie.
tijdvak 6: tijd van regenten en vorsten (1600-1700) tijdvak 7: tijd van pruiken en revoluties (1700-1800) tijdvak 8: tijd van burgers en stoommachines (1800-1900) / tijdvak 9: tijd van de wereldoorlogen (1900-1950)
Tijdvak 10 is de tijd van Televisie en Computer. Dit tijdvak begint in het jaar 1950 en duurt tot 2000. Het tijdvak beslaat de tweede helft van de twintigste eeuw. De geschiedenis eindigde natuurlijk niet in het jaar 2000.
Tijdens dit tijdvak hebben er twee wereldoorlogen plaats gevonden. De Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918 en de Tweede Wereldoorlog van 1939 tot 1945. De volgende kenmerkende aspecten gaan vooral over de tweede.
Tijdvak 8 is de tijd van burgers en stoommachines. Het tijdvak begint rond 1800 en duurt tot ongeveer 1900. In dit tijdvak gaan we het hebben over de Industriele revolutie, kinderarbeid, de politiek en de productieweg. Bij de keuzevakken kun je een meer te weten komen over uitvindingen, Aletta Jacobs of steenkool.
In 1889 werd daarom de Arbeidswet aangenomen die inhield dat vrouwen en kinderen maximaal 11 uur per dag mochten werken. Ook werd het verboden op zondag te werken. In 1900 kwam er een definitief einde aan de kinderarbeid, met het aannemen van de leerplichtwet.
Rond 1900 was ongeveer een kwart van de arbeiders jonger dan zeventien jaar, en zij verdienden slechts 2 tot 8 gulden per week. Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar vroeger kwam het loon dat je verdiend had niet automatisch op je bankrekening te staan, maar kreeg je het contant uitbetaald.
De mensen hoopten daarom op een beter leven maar die kregen zij niet. De mensen moesten lange dagen werken, minimaal 15 uur, voor weinig geld en de mensen werden slecht behandeld. Vooral voor de kinderen was het werk zwaar. Zij moesten lange dagen werken en kregen heel weinig geld voor dit werk.
Kinderen zijn goedkope arbeidskrachten en daarom willen fabriekseigenaren hen graag als personeel. Naarmate het aantal fabrieken toeneemt, groeit ook het verzet tegen kinderarbeid. In 1874 verbiedt het Kinderwetje van Van Houten arbeid van kinderen tot twaalf jaar.
Een stoommachine is een motor (of in bredere zin een machine), die door middel van onder druk staande stoom (vaak als gevolg van verhitting door verbranding van steenkool) mechanische arbeid levert.
Enkele belangrijke uitvinders van de 19e eeuw zijn bijvoorbeeld Thomas Edison en Alexander Graham Bell. Beiden kwamen uit Amerika. Edison heeft de gloeilamp ontwikkeld en de basis gelegd voor de technieken om film te maken en te kijken.
Een industriële samenleving is een samenleving waarin de meeste goederen in fabrieken worden gemaakt en veel mensen in steden wonen. Basisvoorwaarden voor het ontstaan van een industriële samenleving zijn de aanwezigheid van kapitaal en arbeid.
De geallieerde troepen die België bereikten, waren in de eerste plaats het Tweede Britse Leger en het Eerste Amerikaanse Leger. Ze werden bijgestaan of opgevolgd door legereenheden bestaande uit Britten, Amerikanen, Canadezen, Polen (1ste Poolse Pantserdivisie) en de Belgische troepen van de Brigade Piron.
Bij de geallieerden zaten de landen o.a. het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, de Sovjet-Unie, Nederland, België en de Verenigde Staten. Bij de Asmogendheden zaten o.a. Nazi-Duitsland, Italië en Japan. Uiteindelijk wonnen de geallieerden de oorlog.
Op 28 juni 1914 werd de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, de prins Frans Ferdinand, doodgeschoten in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. De dader heette Gavrilo Princip en was een aanhanger van een Servische nationalistische beweging. Deze gebeurtenis wordt als aanleiding van de Eerste Wereldoorlog gezien.
De tijd van steden en staten. De tijd van steden en staten, daarmee hebben we het over de periode 1000 - 1500. Deze periode wordt ook wel de late middeleeuwen genoemd. Mensen gingen steeds meer in steden wonen en oefenden daar een ambacht uit, denk bijvoorbeeld aan bakker of smid.
Kenmerkende aspecten: Wereldwijde handel en de wereldeconomie. Het bestuur en de culturele ontwikkelingen in Nederland.
Na de gouden eeuw kwam het tijdvak van pruiken en revoluties. Dit was de achttiende eeuw. Aan het einde van de 17e eeuw waren we veroverd door de Fransen. De Franse koning Lodewijk XIV regeerde vanuit zijn prachtige paleis in Versailles over een groot gebied.
Op 20 september 1839 wordt de eerste spoorlijn van Nederland feestelijk geopend. Twee locomotieven, De Arend en De Snelheid, trekken met een snelheid van veertig kilometer per uur in een half uur negen personenwagons van Amsterdam naar Haarlem. Een ticket voor de trein op het eerste traject.
James Watt (Greenock (Schotland), 19 januari 1736 – Heathfield Hall bij Birmingham, 25 augustus 1819) was een Schotse ingenieur die wordt beschouwd als de uitvinder van de moderne stoommachine. Maar ook is hij de uitvinder van het eerste kopieerapparaat, waar hij in 1781 patent op kreeg.
De stoomreiniger is stukken effectiever tegen hardnekkige, ingetrokken vlekken en opgedroogd vuil dan simpelweg dweilen. Vanwege de hete stoom dat je verder het schoon te maken oppervlak in schiet, wordt het vuil losgeweekt en kan je het zo met de stoomreiniger afnemen.
In Azië, en met name India, komt kinderarbeid het meeste voor. In veel landen in Afrika werkt bijna een derde van de kinderen (Unicef, 2019). De meeste kindarbeiders, 112 miljoen, werken in de landbouw. Bijna 48 miljoen kinderen werken in de dienstverlening of industrie.
Kinderarbeid is werk dat door kinderen wordt gedaan en dat niet goed voor ze is. Meestal gaat het om zwaar, gevaarlijk en eentonig werk. Het werk is slecht voor hun gezondheid en hun ontwikkeling.