Bestrijding van duizendblad
Bestrijd duizendblad door het gazongras er mee te laten concurreren. Voedt het gazon met stikstofrijke kunstmest en compost en geef water als het gazon droog is. Bij een enkel exemplaar van het duizendblad kan je deze uitsteken met een handvorkje.
Duizendblad is winterhard maar niet wintergroen. Duizendblad sterft in de winter dus bovengronds af om in de lente weer boven te komen.
Ook werd het als medicinale plant gebruikt. Duizendblad is eetbaar, het jonge blad kan je als spinazie gebruiken. Engelse naam van dit soort: Yarrow. Het is een overblijvende plant, hij bloeit dus jaar op jaar weer.
De plant komt algemeen voor in Europa en Noord-Amerika, heeft een typische op kamille lijkende geur en hoort tot de Composietenfamilie. De plant wordt 15-50 cm hoog en vormt ondergronds wortelstokken en kan zich op die manier vegetatief verspreiden. Het is een meerjarige soort.
Duizendblad wordt door de eeuwen heen gebruikt om zijn bloedstelpende en wondhelende eigenschappen. Deze eigenschappen heeft duizendblad te danken aan de looistoffen die het bevat. Het is ook een bittermiddel dat gebruikt wordt bij maagstoornissen, gebrekkige eetlust, moeilijke spijsvertering en kolieken.
Duizendblad is een meerjarige bloemensoort die bloeit met witte bloemen. Bekende plant die vaak in boeketten wordt verwerkt.
Pak een uitgebloeide bloem vast, en houd een (droog!) bakje eronder. Je kunt de zaden dan zo in het bakje schudden. Laat dit bakje vervolgens nog een paar dagen open staan, zodat de zaden goed kunnen nadrogen.
Duizendblad groeit in grasland en wegbermen op alle droge tot vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke bodems, met evenwel een voorkeur voor meer zandige bodems.
Duizendblad is de Nederlandse naam voor Achillea. Het is een vrij sterke, vaste plant met vaak een geurend aromatisch blad.
Duizendblad is niet giftig, wel eetbaar
De bladeren van dit kruid lijken een beetje op boerenkool, die van duizendblad lijken op het blad van de varen. Wist je dat je ook thee kunt trekken van de bloemen en bladeren? Zo'n 50 g bloeiende toppen en jong blad is genoeg voor 1 liter thee.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. Ze kan gebruikt worden als borderplant, want ze laat zich eenvoudig combineren.
Als je zonnehoed is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De uitgebloeide bloemen blijven nog lang decoratief dankzij het dikke hart. Je kunt er ook voor kiezen om de uitgebloeide bloemstengels in de zomer af te knippen. Doe dit vlak boven een zijscheutje, mogelijk gaat de zonnehoed dan nieuwe bloemknoppen maken.
De Japanse duizendknoop is een zeer hardnekkig onkruid en wordt dan ook tot één van de meest invasieve soorten gerekend. Dit zorgt ervoor dat dit onkruid dan ook veelal gevreesd is onder tuinierders. Je kunt het beste harde maatregelen nemen tegen de Japanse duizendknoop.
Japanse duizendknoop heeft aan kleine stukken wortelstok of stengel dus genoeg om een nieuwe populaties te vormen. De plant verspreidt zich daarom vooral via het dumpen van tuinafval en het verplaatsen van grond of compost met daarin stukken wortel of stengel.
Het probleem is dat de plant geen natuurlijke vijanden heeft en zodoende andere belangrijke inheemse plantsoorten verdringt. Dit gaat ten koste van de biodiversiteit in ons land. Daarnaast kan Japanse duizendknoop een boel kapotmaken: asfalt, muren van huizen en dijken bijvoorbeeld.
Duizendblad vormt ondergrondse wortelstokken waarmee hij zich vegetatief kan verspreiden. De stengel is stevig, vrij hard en rechtopstaand, ongeveer 15 à 50 cm hoog. De bladeren zijn dubbel geveerd en staan verspreid op de stengel.
De plant heeft een bloedstelpende en wondhelende werking. Over het algemeen worden hiervoor gedroogde delen van duizendblad gebruikt. Hiervoor kunnen alle delen die niet verhout zijn worden afgesneden, en op de kop gehangen om te laten drogen. Dit mag inclusief de bloemen zijn.
Duizendblad wordt door paarden over het algemeen graag gegeten. De plant bevordert de spijsvertering, is bloedzuiverend en helpt tegen maag- en darmklachten. Duizendblad is rijk aan etherische oliën, die de plant de karakteristieke kruidige geur geeft.
Het zaaien van klaprozen (Papaver rhoeas) is heel simpel: je strooit de zaadjes uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Je kan ze ook op een veldje uitstrooien waar al hier en daar wat onkruid groeit, maar de zaden moeten een kale plek krijgen zonder andere begroeiing.
Zaadfabrikanten kiezen meestal een houdbaarheidsdatum van 1 tot 3 jaar en vermelden deze op de pakjes zaad.
Het is belangrijk dat de grond vochtig maar niet te nat is. Zaaien op deze manier kan het hele jaar door. Door klein te beginnen, zaai je als het ware voor. Als de zaadjes zijn ontkiemd en de plantjes groot genoeg zijn, kun je ze buiten uitzaaien in de volle grond, in een grotere moestuinbak of in potten.
Oregano is een redelijk winterharde vaste plant (mits je zorgt voor de juiste omstandigheden zoals niet te natte grond en een zonnige standplaats).
Zevenblad groeit op heel wat plekken. Je vindt de plant in beschaduwde wegbermen, heggen, tuinen, sloten akkerranden, … op vochtige voedselrijke grond.