De risico's van het verkeerd plaatsen van de folie zijn namelijk groot. HR++ glas is gevoelig voor hoge temperaturen. Plaats je toch warmtewerende of zonwerende raamfolie aan de binnenkant (en dus op de coating) van het HR++ glas, dan kan het glas de warmte niet kwijt. De kans op een thermische breuk is dan groot.
Zandstraalfolie op dubbel en enkel glas
Deze folies zijn bedoeld om de privacy in de woning te verbeteren, maar houden geen warmte of straling van de zon tegen. Je kunt deze raamfolie op HR++ glas aanbrengen, maar natuurlijk ook op regulier dubbel glas. De raamfolie wordt aan de binnenzijde van het raam aangebracht.
HR, HR+ en hoger glas mag niet aan de binnenzijde geplakt worden met (donkergetinte) zonwerende raamfolie. Doordat er in het HR++ glas een flinterdunne ' zonwerende laag ' zit werkt dit elkaar tegen. Dit kan lijden tot een thermische breuk. HR, HR+ en HR++ glas mag dus alleen aan de buitenzijde geplakt worden.
Folie voor HR++ ramen. HR++ glas is dubbel glas met een hoge isolatiewaarde. HR++ glas bestaat uit minimaal twee glasplaten met een isolerende ruimte er tussen aan elkaar vast. In de tussenruimte zit een edelgas, vaak argongas of krypton.
Raamfolie kun je alleen gebruiken bij enkel glas en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas: dit glas heeft al een warmtereflecterende laag en de folie kan dan thermische breuken in het glas veroorzaken. Lees meer op Isolerend glas.
Isolerende raamfolie is plastic folie die je voor je ramen plakt, met een stukje lucht ertussen. Dit wordt ook wel kozijnfolie genoemd. Je creëert daardoor een extra isolerende laag. Daardoor krijgt enkel glas bijna de kwaliteit van dubbel glas, of dubbel glas bijna de kwaliteit van HR-glas.
Als je folie gaat plakken op dubbelglas dan verander je de eigenschappen van het glas. Als je bijvoorbeeld zonwerende folie wilt gaan plakken op dubbelglas dan wordt het aangeraden om de folie aan de buitenzijde van het raam te plakken om een thermische breuk te voorkomen.
Thermische breuk kan in principe ontstaat in elk soort glans. Het beplakken van een folie op een raam vergroot deze kans dat dit kan gebeuren. Bij enkel glas en dubbel glas is het risico het laagste en kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant een raamfolie worden aangebracht.
Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++glas
HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.
De folie is in elk geval prima tegen buiten plaatsing opgewassen, daar deze weersbestendig is. Wil je een object buiten voorzien van folie, dan is dit dus geen probleem. Zolang de ondergrond maar glad, vlak en vetvrij is.
Gemiddeld gezien betaal je voor glasfolie 50 euro per vierkante meter inclusief plaatsing. Kozijnfolie kost maar 10 tot 15 euro per vierkante meter.
Met uitzondering van het zonwerende folie, wat nooit geschikt is voor dubbel glas, zijn alle folies uit deze collectie geschikt voor ieder type beglazing, behalve getint glas.
Een thermische breuk in glas ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er bij gewoon floatglas een temperatuurverschil van meer dan ca. 30°C in het glasoppervlak optreedt, ontstaan er te hoge spanningen in het glas. Daardoor breekt de ruit op een bijzondere manier.
Glasfolie is een flinterdunne folie waarin gemetalliseerde moleculen zijn verwerkt die voor een hoge warmtewering, inkijkwering of UV-wering zorgen. In welke hoeveelheid iets wordt geweerd, heeft te maken met de soort van metaal en de hoeveelheid die wordt gebruikt.
Benodigdheden voor het verwijderen van plakfolie
Een föhn en wasbenzine of terpentine is eigenlijk alles wat je bij de hand moet hebben. Je gaat als volgt te werk: verwarm het plakfolie met een föhn. Begin in een hoekje zodat deze loslaat en je het plakfolie voorzichtig los kan trekken van de achtergrond.
HR++ glas is per definitie niet dikker dan dubbelglas. De extra coating van HR++ glas wordt aan de binnenkant van het glas aangebracht en ook het edelgas draagt niet bij aan extra dikte. Bij het vervangen van oud dubbelglas door HR++ zal het in de praktijk echter vaak voorkomen dat het HR++ glas wel dikker is.
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. Het juist plaatsen van het glas zorgt ervoor dat uw ruit zo lang mogelijk meegaat. Onze glaszetter zorgt ervoor dat de ruit zo min mogelijk in contact komt met vocht.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
De voordelen van statisch raamfolie op een rij:
- Het is over het algemeen gemakkelijker aan te brengen. - Het is meerdere malen te gebruiken. - Het laat geen lijmresten achter. - Het is eenvoudig te verplaatsen en eventueel herbruikbaar.
Hoogte. De gemiddelde lengte van Nederlanders is zo'n 170 centimeter. Dat betekent dat je de meeste inkijk weert als de folie op deze hoogte zit. Maar omdat een te hoge raamfolie heel vervelend is, is de aanbevolen hoogte voor de onderrand 140 cm en voor de bovenrand 180 cm.
Statische raamfolie aanbrengen
De statische raamfolie hecht het beste wanneer het op een vochtige ruit wordt geplakt. Spuit met een plantenspuit je raam goed vochtig. De folie hecht namelijk beter door statische elektriciteit in combinatie met water. Maak eerst het glas en de raamfolie nat met water.
Het isolerende glasfolie zorgt voor maar liefst 50% minder warmte verlies en dat is natuurlijk niet verkeerd in de koude wintermaanden. Aangezien er minder warmte verloren gaat hoeft de verwarming minder vaak of minder warm aan en dat zorgt er voor dat het dus ook nog eens voordelig werkt voor je portemonnee.
Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor isolerende kozijnen met triple-glas en dubbele kierdichting en een lage U-waarde (maximaal 1,3). Dan heb je in 1 klap de beste raamisolatie. Isolerende kozijnen en deuren hebben luchtkamers of een harde isolatielaag tussen de buitenkant en binnenkant.