illusies (meerv.) Zinsbegoocheling, kunstmatige voorstelling van of omtrent iets. De waarnemingsvervorming waardoor dingen anders worden waargenomen dan ze zijn.
Een illusie is een schijnbare werkelijkheid of een onjuiste interpretatie van de werkelijkheid. Het beeld dat iemand van de werkelijkheid heeft is gebaseerd op diens waarnemingen via de zintuigen en verwerking van deze signalen in de hersenen.
Een bekend voorbeeld is wanneer je lang genoeg naar het vallende water van een waterval kijkt.Als je vervolgens naar de rotsen eromheen kijkt, lijkt het net alsof de rotsen langzaam naar boven bewegen.
illusie (zn) : begoocheling, chimère, drogbeeld, droom, droombeeld, fantasie, fictie, hallucinatie, hersenschim, hersenspinsel, inbeelding, spooksel, verbeelding, waan, waandenkbeeld, waanidee, waanvoorstelling, zelfbedrog, zelfbegoocheling, zinsbedrog, zinsbegoocheling.
Hoogstwaarschijnlijk werd de allereerste optische illusie in de kunst in de vorm van een anamorfose getekend door Leonardo da Vinci in de 15e eeuw en wel een getekend gezichtje van een klein kind op een muur als een anamorfose.
Positieve visuele fenomenen zijn gewaarwordingen waarbij men objecten waarneemt ('positief beeld'). Deze fenomenen kunnen bestaan uit illusies en hallucinaties.
Veel optische illusies werken zo: ze houden je brein voor de gek door informatie te geven die bij de hersenen een 'verkeerde' reactie teweeg brengen. Andere optische illusies tonen juist grappige eigenaardigheden van onze ogen en hersenen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe en waarom deze illusies werken.
In het algemeen kun je zeggen dat optische illusies ontstaan doordat beelden op het netvlies door het optisch centrum van je hersenen voorbewerkt worden voordat ze doorgestuurd worden door andere delen van de hersenen.
In Albany (Oregon) staat Andrus' huis, dat hij "Castle of Chaos" noemde, verwijzend naar de vele objecten die hij door de jaren heen verzamelde in de hoop ze ooit te kunnen gebruiken om “iets spectaculairs te maken”. Daar verzon en creëerde hij zijn illusies.
Angst ontstaat door te denken aan dingen die je niet wilt ervaren. Zo kun je levendig voor je zien dat je de presentatie geeft, hierbij fouten maakt en compleet afgaat. Hoe echt deze gedachten/verbeeldingen ook lijken, ze zijn een illusie!Je bent namelijk niet afgegaan, je verbeeldt het je alleen!
je (onbewuste) neiging om feiten te verdraaien en argumenten te vinden waarmee je voor jou belangrijke overtuigingen kunt verdedigen;denken dat je alles al weet.
Het idee dat je controle hebt over je zaken geeft je het gevoel dat alles goed gaat (en dat zodra er iets misgaat, je daar iets aan kunt doen).Dit gevoel kan ons echter flink misleiden. Dit fenomeen heet ook wel de illusion of control bias (illusie van controle).
De meest populaire optische illusie is The Dress. De jurk werd wereldwijd bekend, omdat mensen het maar niet eens werden over de kleuren.
Met twee scheve torens, weten de hersenen zich geen raad. Ze besluiten dat een van de torens dus schever moet staan. Hersenen kunnen mensen voor de gek houden met wat ze wel of niet zien, maar ook met wat ze proeven of ruiken.
Je hersenen bedriegen je
Ze ervaren de naar binnen kleiner wordende cirkels als een spiraalvormige beweging. En als je je ogen naar één cirkel beweegt, laten je hersenen je de spiraalvormige beweging van de andere cirkels 'zien'. Gezichtsbedrog!
Ambigue figuren:
Dit zijn figuren waarin je twee verschillende dingen kan zien. Je hersenen willen van uit zichzelf altijd één keuze maken in wat je ziet, daardoor kan je nooit allebei de plaatjes op hetzelfde moment zien.
Ruimtelijke illusie
Je ziet en ervaart de ruimte van het grasveld volgens de wetten van het perspectief, maar het trapezium zie je als een rechthoek. De ruimtelijke illusie die Dibbets laat ontstaan, roept de vraag op wat fotografie doet en wat de kijker ziet als hij een beeld onder ogen krijgt.
fysiologische illusies, gebaseerd op eigenschappen van het menselijk oog. Voorbeeld: een nabeeld op het netvlies, of van ver een reclamepaneel als homogeen gekleurd zien, terwijl het feitelijk gestippeld is. psychologische illusies, waarbij de hersenen de signalen verkeerd interpreteren.
“Onze hersenen houden ons eigenlijk voor de gek, die draaien om wat we zien, want onze ogen zien eigenlijk op de kop.” Jurre heeft net uitgelegd hoe het oog werkt en sluit met deze wijsheid zijn verhaal af.
[psychologie en sociologie] Ook wel optisch bedrog genoemd.
- Bij een optische illusie worden je hersenen beïnvloed.Je denkt iets te zien wat er in werkelijkheid anders of er niet is. - Een bolle lens vergroot en een holle lens verkleint.
Dit museum is de plek waar je alle aspecten van een optische illusie ervaart. Waan jezelf in een wereld waar werkelijk niets is wat het lijkt.
Een illusie is een hersenschim, inbeelding, waanidee ("Het is een illusie dat hij die studie succesvol zou kunnen afronden"). Ook een goocheltoer.
Onze hersenen vullen de informatie voor ons aan; de vormen komen zo erg in de buurt van een vierkant, dat het vast een vierkant zal zijn. Dat terwijl eigenlijk het enige wat we daadwerkelijk zien vier driekwart-cirkels zijn. Je hersenen kunnen heel makkelijk vormen maken van losse lijnen.