Het noorden vinden aan de hand van de PoolsterDe
Hij staat altijd op een vaste plaats aan de hemel, precies in de richting van het noorden. De Poolster vormt het kompas van de sterrenhemel. De Poolster is een gewone ster, net als alle andere. Maar toevallig wijst de draaiingsas van de aarde er naartoe.
Momenteel bevindt Polaris – de huidige Poolster – zich op circa 1 graad van de hemelnoordpool.
Waar het noorden is kun je bepalen met een kompas. Je hebt daarvan verschillende types. Het meest eenvoudige kompas is een apparaatje met een draaibaar wijzertje. Het wijzertje wijst altijd naar het noorden.
Op de zon kan je ook steeds afgaan, ook al heb je geen kompas. Rond de middag staat de zon ongeveer in het zuiden, dit is op haar hoogste punt.Zo weet je dus dat aan de andere kant het noorden ligt. 's Ochtends staat de zon in het oosten en s' avonds in het westen. Vele bloemen en planten groeien naar het licht.
De hoofdreden om een kompas bij te hebben is om je te oriënteren (later leer je het gebruiken om een richting te nemen (zie ). Je kaart oriënteren met je kompas doe je door je kaart te draaien tot de rode noordpijl van het kompas in dezelfde richting wijst als de noorderlijnen op je kaart.
Dit kan aan de hand van een kompas. Er zitten 360 graden in een cirkel en een kompas ís een cirkel. Bovenaan zit het noorden, onderaan het zuiden, links het oosten en rechts het westen. Het noorden staat op 360° (° betekent graden), het zuiden op 180°, het oosten op 90° en het westen op 270°.
iPhones hebben standaard een kompas geïnstalleerd, die je kunt vinden door naar de standaard kompas-app te gaan. Samsung heeft het in zijn Quick Tools, maar wil je bijvoorbeeld op een OnePlus gebruikmaken van een kompas, dan moet je hiervoor een kompas-app downloaden uit de Google Play Store.
Een tuin op het noorden heeft het grootste deel van de dag weinig tot geen zonlicht en veel schaduw. Hoewel de tuin achterin, van mei tot oktober nog behoorlijk wat avondzon kan krijgen. Helemaal wanneer je een diepe tuin en laag huis hebt, zal je zien dat je ook overdag achterin de tuin zonlicht zal hebben.
Veel mensen denken dat de Poolster de helderste ster aan de nachtelijke hemel is. Dat is echter niet het geval. De Poolster is weliswaar gemakkelijk met het blote oog zichtbaar, maar er zijn tientallen sterren die een grotere schijnbare helderheid hebben.
Als een lichtstraal door die trillende lucht gaat, wordt het licht ietwat gebroken. Het resultaat is een fonkelende ster. Het licht van een ster die laag boven de horizon staat, moet een langere weg door de dampkring afleggen. Daarom zullen die sterren meer flikkeren.
De avondster / morgenster of ook wel Venus genoemd. Deze planeet dankt haar benaming omdat we haar vaak zien in de ochtendperiode en enkele uren na zonsondergang. Interessant om weten is dat Venus na de zon en de maan het helderste object is aan de hemel.
In het zuiden Saturnus is de opvallendste 'ster' aan de zuidelijke hemel. De ster Fomalhaut in de Zuidervis is ook vrij helder, maar staat erg laag boven de horizon. Hoog aan de hemel prijkt het Herfstvierkant, met links daarvan Andromeda.
De Poolster is niet een ster zoals onze zon: de ster is ongeveer 4000 keer groter dan onze zon. De ster behoort tot een sterrensysteem dat minstens drie sterren bevat. Bovendien is de Poolster de helderste en dichtstbijzijnde Cepheïde, een kort-variabele ster.
Gezien vanuit Nederland bevindt de Poolster zich niet recht boven ons hoofd, zoals op de noordpool het geval is. In plaats daarvan staat hij op circa 52º hoogte boven de noordelijke horizon. Maar de Poolster vormt nog steeds het schijnbare draaipunt van de hemelbol; zijn positie aan de hemel verandert niet.
Wanneer je een tuin op het noordoosten hebt zal je vooral in de ochtend heerlijk kunnen genieten van de vroege zonnestralen terwijl je geniet van je eerste kop thee of koffie van de dag en een heerlijk ontbijt. Een bijkomend voordeel is dat het dan vaak nog niet zo warm is, maar je hebt toch volop zon in de tuin!
Om 18.25u staat de zon precies in het westen en vanaf dat moment valt er dus weer zonlicht op een noordgevel.
Kenmerken tuin op noordwesten
Je tuin op het noordwesten staat bijna de hele ochtend in de schaduw. Is je huis erg laag en/of je tuin erg diep, dan heb je kans dat je wel de hele ochtend zon hebt.
Laat het kompas op de kaart liggen, of houd het mooi plat in je hand. Draai het tot het noorden van de kompasroos overeenstemt met je kompasnaald. Proficiat, nu hoef je enkel nog de pijl te volgen. Let er wel op dat je rode kompasnaald steeds overeenstemt met het noorden van de kompasroos.
Een kompasroos kent een verdeling in graden, van 0° tot 360°. Met de klok meedraaiend, ligt het noorden op 0°, het oosten op 90°, het zuiden op 180° en het westen op 270°.Waarna we weer bij het noorden terugkomen. Vaak zit het kompas op een doorzichtige grondplaat met daarop een getekende pijl, de richtingspijl.
Je wijst met de richtingpijl op het kompas naar het object. Vervolgens draai je de roos net zolang tot de naald en de noordlijnen in de zelfde richting wijzen. Op de roos van het kompas kun je nu bij de richtingpijl lezen in welke richting het object staat.
Zuidwestenwind. Zuidwestenwinden zijn warmer dan westenwinden en de lucht wordt aangevoerd vanaf zee. Door de hogere temperatuur kan de lucht meer waterdamp bevatten, waardoor buien vaak talrijker en steviger zijn.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen.