PLUS is nu de derde supermarktketen van Nederland, naam Coop weg in 2024. Met meer dan 550 winkels is PLUS na het samengaan met Coop de derde supermarktformule van Nederland geworden, na Albert Heijn en Jumbo. De fusie met Coop die in september is aangekondigd, is nu officieel, zo laat PLUS maandag weten.
Eigenaar. De PLUS is onderdeel van de Sperwer Groep, waarin naast de supermarkten ook de werkmaatschappij PLUS Retail en een belang van 45 procent in supermarktketen Spar zijn ondergebracht.
Albert Heijn neemt nog een winkel van PLUS over. AH nam al eerder een filiaal van de supermarktketen over en Boni nam al acht zaken over. Dat is een gevolg van het samengaan van PLUS en Coop. Om daar goedkeuring voor te krijgen, moest PLUS twaalf supermarkten van de hand doen.
DORDRECHT – Boon Food Group heeft twee supermarkten overgenomen in overeenstemming met Coop. De supermarkten worden verbouwd tot een Boon's Markt en een Boon's Dagmarkt. Eric Brosius, manager Convenience en Buurt bij Boon Food Group, is verwachtingsvol over de overname.
Supermarkten van Coop met een weekomzet onder de zestigduizend euro worden mogelijk niet omgebouwd naar Plus. Dat schrijft Distrifood op basis van bronnen. Het zou in ieder geval gaan om de veertig vestigingen van buurtformule Coop Compact. Mogelijk vallen nog veel meer winkels onder deze drempelwaarde.
Van beide formules winkels weg
In de plaatsen Harmelen, Hollandscheveld, Rolde, Ruurlo, Stolwijk, Terborg, Wehl, Groot-Ammers, Wekerom, Ravenstein, Uddel en op Vlieland moeten winkels worden afgestoten. In onder andere Rolde en Harmelen zijn zowel een Coop als een Plus gevestigd.
Supermarktketens Plus en Coop fuseren
Er blijven sterke concurrenten over, waardoor de fusie niet tot hogere prijzen of lagere kwaliteit van dienstverlening leidt. Door de fusie ontstaat het op twee na grootste supermarktbedrijf van Nederland. De naam Coop verdwijnt, alle zeshonderd winkels gaan verder als Plus.
Na Edah, Konmar, Super de Boer en C1000 verdwijnt ook Deen uit straatbeeld. Edah, Konmar, Super de Boer, C1000, Emté: de lijst van supermarktketens die sinds 2000 uit het straatbeeld zijn verdwenen, wordt steeds langer. Dit weekend komt er een nieuwe naam bij: de van origine Noord-Hollandse keten Deen.
Sperwer liet maandag weten af te zien van een bod op Super de Boer. "Een nog hoger bod achten wij, ondanks onze financieel sterke positie en een gegarandeerde financiering door de bank, niet verantwoord. Dat zei bestuursvoorzitter Jaap Lagerweij van Sperwer maandag.
Jumbo Foodmarkt in Breda is de grootste supermarkt van Nederland, opgevolgd door Die 2 Brüder von Venlo, tevens de enige zelfstandige in de lijst.
Supermarktketens Plus en Coop gaan samen verder. De twee coöperaties fuseren tot het derde supermarktconcern van Nederland, achter Albert Heijn en Jumbo. Het nieuwe fusiebedrijf heeft 550 winkels in Nederland, die allemaal onder de naam Plus doorgaan. Daarmee heeft het bedrijf een marktaandeel van meer dan 10 procent.
PLUS Retail is een Nederlandse supermarktketen. De supermarkt begon in 1988 onder de naam Plusmarkt, onderdeel van de Sperwer Groep. Deze groep is aangesloten bij inkoopcentrale Superunie. In 2001 ging Plusmarkt verder als PLUS Retail.
In 2020 had Plus 268 winkels, waarvan 13 eigen filialen.
De meeste supermarktketens in Nederland zijn aangesloten bij een supermarkt-cao. Voor Plus is dit de cao Supermarkt Levensmiddelenbedrijf. Dat is meteen een verschil met Albert Heijn en Jumbo; deze bedrijven werken namelijk met de cao Supermarkt VGL. Dit komt omdat Plus (bijna) alleen maar franchise supermarkten heeft.
De PLUS supermarktondernemers willen de beste van Nederland zijn. En blijven. Met de vier merkwaarden 'Aandacht', 'Kwaliteit', 'Lokaal' en 'Verantwoord' onderscheiden de 218 PLUS ondernemers zich met hun 255 supermarkten in een uiterst competitieve markt.
Franchisen bij Plus
PLUS is een coöperatie van trotse supermarktondernemers. Ons doel is een duurzame bedrijfsvoering waarbij de klant centraal staat en de focus ligt op goed eten, voor iedereen elke dag. De beste supermarkt van Nederland worden blijft onze ambitie.
De Kijkgrijp in IJmuiden is in 1955 de eerste echte supermarkt van Nederland. De winkels in Wormerveer en Zaandam zijn in 1969 de eerste winkels in de Zaanstreek met de naam DekaMarkt op de gevel. Sinds 1986 hebben alle filialen dezelfde naam: DekaMarkt.
Een aantal winkels werd bijvoorbeeld verkocht aan Boni en Plus. Het aanvankelijke plan was dat veel C1000-winkels hun naam en formule zouden behouden. Later werd toch besloten om alle C1000-winkels om te bouwen. De ombouw van Super de Boer-supermarkten naar C1000 werd in april 2012 stopgezet.
In 1973 ging de eerste Lidl open, in Ludwigshafen. De formule – een supermarkt met een goedkoop, beperkt maar goed assortiment, was afgekeken van de broers Karl en Theo Albrecht, die een decennium eerder Aldi waren begonnen en hadden uitgebouwd tot een grootmacht onder de voordelige supers.
Fusie – De supermarktorganisaties PLUS en COOP hebben overeenstemming bereikt over voorgenomen fusie en willen gezamenlijk verder onder de naam PLUS.
Supermarktketen Coop verdwijnt de komende jaren uit Drenthe. Het bedrijf gaat samen verder met branchegenoot Plus. Door de fusie ontstaat het derde supermarktconcern van Nederland, achter Albert Heijn en Jumbo.
Albert Heijn heeft nog altijd het grootste marktaandeel (35,9 procent) van de Nederlandse supermarktketens, voor Jumbo met 21,8 procent. Dat meldt marktonderzoeker Nielsen IQ. Met een omzet van 44,6 miljard euro boekten de supermarkten een relatief beperkte groei van 1,7 procent.
Het filiaal van Coop in Harmelen wordt omgebouwd naar Plus. Dat is met 1000 vierkante meter iets groter dan de huidige Plus.
De consumentenomzet bedroeg over 2020 € 2.982 miljoen tegenover € 2.612 miljoen over 2019, ofwel een stijging van 14,2%.