Maïs consumeert relatief veel magnesium, tot wel 60 kg MgO per hectare. Deze grote consumptiebehoefte maakt het gewas gevoelig voor gebreksverschijnselen.
Een van de mineralen die als het goed is in het bemestingsplan is meegenomen, is magnesium. De magnesiumtoestand is op peil als de bodem zo'n 150 mg MgO/kg grond) bevat. Bronnen om magnesium mee aan te voeren zijn bijvoorbeeld rundveedrijfmest en een anorganische meststof als Nutramon-KAS.
Gezondheidsvoordelen van maïs
Het bevat ook veel B-vitamines en essentiële mineralen, waaronder zink, magnesium, koper, ijzer en mangaan .
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Door het gebruik van veel alcohol, 3 glazen of meer per dag, wordt er meer magnesium afgebroken in de lichaamscellen.
Senioren zouden veel baat kunnen hebben bij magnesium bisglycinaat omdat deze vorm niet alleen in de spieren maar ook in de hersenen werkt. Bysglycinaat is ook beter opneembaar omdat het door ons lichaam wordt gezien als aminozuur.
Het beste antwoord. Aan maïs in blik is suiker toegevoegd, dus het is minder gezond dan vers. Je moet echter niet denken dat je die maïs als groente kunt eten, want die voedingswaarde heeft het niet. Het is een lekkere aanvulling op de koolhydraten in een maaltijd.
Zetmeel. In sommige maissoorten zit veel zetmeel. Dat is een koolhydraat. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, dan is het dus niet heel verstandig om veel mais te eten.
Met maar 24 calorieën is de maiswafel heel caloriearm. Ten opzichte van de rijstwafel bevat een maiswafel minder suikers en meer vezels en eiwitten. Tevens kan je maiswafels ook nemen als ontbijt of lunch. Een multifunctioneel voedingsproduct dus!
Sommige voedingsmiddelen met veel magnesium zijn donker bladgroen, zaden en bonen . Andere zijn noten en pure chocolade. Magnesium helpt de juiste niveaus van andere mineralen zoals calcium, kalium en zink te behouden. Het produceert ook energie en helpt de bloedsuikerspiegel en chemische reacties te reguleren.
Maar, als je naast je gewone voeding meer dan 250 milligram per dag binnen krijgt, kun je spreken van een overschot. Je krijgt dan eigenlijk te veel magnesium binnen. Volgens het voedingscentrum kunnen er dan darmklachten ontstaan, zoals diarree.
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is geroosterde gezouten maïs niet alleen een smakelijke snack; het levert ook essentiële voedingsstoffen . Maïskorrels zijn rijk aan voedingsvezels, die de spijsvertering bevorderen en helpen een gezond gewicht te behouden.
Gecalcineerd magnesiet (meestal 80% MgO). Dit is de meest geconcentreerde magnesiummeststof, maar het is slechts langzaam beschikbaar in de bodem. Epsom-zouten (16% MgO). Dit is een oplosbare vorm van magnesiumsulfaat en wordt gebruikt als bladspray waar deficiëntiesymptomen kunnen zijn opgetreden bij een gewas met een hoge waarde.
Onze voorkeur voor het beste magnesium supplement gaat naar een magnesium in citraat-, malaat- of bisglycinaatvorm. Omdat veel onderzoeken hebben aangetoond dat deze vormen het beste wordt opgenomen door je lichaam. Een voorbeeld van een magnesium citraat is de Magnesium citraat 150 mg plus van Bonusan.
Rododendrons, hortensia's en azalea's zijn zuurminnende planten, die meststoffen nodig hebben met een extra hoge dosis magnesium en ijzer. Ook goed voor heide, camelia, brem, toverhazelaar, magnolia, Japanse esdoorn, Skimmia, Pieris, Pernettya, Kalmia, Gaultheria,...
Maïs is rijk aan vezels en plantaardige stoffen die de spijsvertering en de gezondheid van de ogen kunnen bevorderen. Toch bevat het veel zetmeel, kan het de bloedsuikerspiegel laten stijgen en gewichtsverlies voorkomen bij overmatige consumptie . De veiligheid van genetisch gemodificeerde maïs kan ook een zorg zijn. Toch kan maïs, met mate, deel uitmaken van een gezond dieet.
Bijdragen van Maïs aan de Gezondheid van de Darmen en Regelmaat. Een gezonde darm is essentieel voor het algehele welzijn, en maïs kan bijdragen aan een gezond spijsverteringsstelsel. De vezels in maïs fungeren als een prebioticum, voeden de gunstige bacteriën in je darmen en bevorderen een evenwichtige darmmicrobiota.
Door de belangrijkste ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen, zoals geraffineerde suiker, plantaardige olie en bewerkte maïs , te identificeren en te vermijden, en ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals kurkuma, bosbessen, donkergroene bladgroenten en avocado toe te voegen, kunnen we ontstekingen actief bestrijden en ons algehele welzijn bevorderen.
"Je kunt maïs vers, bevroren of in blik eten. Hoe je het ook eet, maïs kan deel uitmaken van een gezond dieet — voeg alleen niet te veel extra's toe zoals boter en zout," zegt Homan. Probeer in plaats daarvan gezondere maïstoppings zoals olijfolie, limoensap, magere fetakaas of salsa.
De maïs van tegenwoordig bestaat dan voor een groot deel uit suiker, het bevat ook in kleine mate verschillende vitamines zoals diverse vitamines B en mineralen zoals magnesium. Daarnaast is het rijk aan vezels, wat goed is voor onder andere de verzadiging en spijsvertering.
Bevroren maïs bevat meer calorieën, koolhydraten, carotenoïden en vitamine A dan maïskolven en maïs uit blik . Bevroren maïs bevat minder natrium dan maïs uit blik, maar nog steeds meer dan maïs op de kolf.
Calcium, magnesium en zink
Gebruik calcium-, zink- of magnesiumsupplementen niet tegelijkertijd. Ook niet met een calciumrijke maaltijd. Voor je maag is het prettiger om ze in te nemen met voeding.
Magnesium is een mineraal in voedsel dat veel voordelen heeft voor ouderen, als ze de juiste hoeveelheden binnenkrijgen, en velen doen dat niet . Volgens de Cleveland Clinic krijgt ongeveer de helft van de Amerikaanse volwassenen er zelfs niet genoeg van binnen. Consumer Reports stelt dat meer dan 70% van de mensen van 70 jaar en ouder een magnesiumtekort heeft.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.