De omikron (hoofdletter Ο, kleine letter ο) (ὂ μικρόν, letterlijk kleine o, in tegenstelling tot de omega, de grote o) is de vijftiende letter van het Griekse alfabet. De omikron wordt uitgesproken als /ɔ/, zoals in orde.
Omikron betekent overigens letterlijk 'kleine o': Grieks mikros betekent namelijk klein en is het antoniem van megas (groot), waarmee de Griekse letter omega (letterlijk grote o) is gevormd.
Omikron is de vijftiende letter uit het Griekse alfabet en staat voor de kleine o, met een kort gerekte klank. In het oud-Grieks werd er onderscheid gemaakt tussen lange en korte klinkers.
De omega (hoofdletter Ω, kleine letter ω, Grieks: ω μεγα, lett. grote o) is de 24e en laatste letter van het Griekse alfabet.
Van de positief geteste personen met de nieuwe variant had 2,8% al eerder een corona-infectie doorgemaakt. Bij de deltavariant was dat 1,3%. Dit betekent dat mensen die al corona hebben gehad, met de komst van de omikronvariant meer kans hebben om nog een keer corona te krijgen.
Een Spiritus lenis geeft aan dat er een zachte 'h' wordt uitgesproken. Deze is echter praktisch niet hoorbaar. De Spiritus asper geeft aan dat er een duidelijk hoorbare 'h' aan het begin van het woord wordt uitgesproken. De jota subscriptum is een jota die alleen voorkomt na de lange klinkers α, η, ω.
Ypsilon = De ypsilon of upsilon (hoofdletter Υ, onderkast υ, Grieks: υψιλον) is de 20e letter van het Griekse alfabet. υ´ is het Griekse cijfer voor 400 en ,υ voor 400.000.
In de wiskunde is de hoofdletter Σ het sommatieteken: het symbool voor een som van gelijksoortige termen. De kleine letter σ geeft vaak aan dat een bekend "eindig" begrip wordt veralgemeend of versterkt tot een aftelbaar oneindige variant van dat begrip.
De coronavariant Omikron (B. 1.1.529) werd eind november 2021 voor het eerst gemeld in Zuid-Afrika. De omikronvariant neemt wereldwijd in aandeel toe. In Nederland is het de dominante variant.
Voorbeeld van een simpele conversatie in het Grieks.
Ober: Παρακαλώ [marakaló] – alsjeblieft.
Kalispéra (Καλησπέρα) gebruikt men in Griekenland om elkaar in de middag en avond te begroeten. Kalispera betekent goedemiddag of goedenavond en wordt in heel Griekenland zonder dialect gebruikt.
Hoewel omikron besmettelijker is dan andere coronavarianten, tonen onderzoeken uit Zuid-Afrika, Engeland en sommige EU-landen aan dat de kans op ziekenhuisopname door deze variant kleiner is: namelijk een derde tot de helft minder dan met de delta-variant.
De omikronvariant van het coronavirus, die al in 128 landen dominant is, zou tegen maart 60% van de Europeanen kunnen besmetten, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
De zèta of dzèta (kapitaal Ζ, onderkast ζ, Oudgrieks ζῆτα, Nieuwgrieks ζήτα) is de zesde letter van het Griekse alfabet. De zèta werd in het Oudgrieks uitgesproken als /zd/, zoals in misdienaar, of /dz/, zoals in broodzak. De uitspraak is in het Nieuwgrieks steeds als /z/. ζ' is het Griekse cijfer voor 7, ζ voor 7000.
Grieks is niet moeilijk.
Dit komt mede omdat het Griekse alfabet totaal anders is als het Nederlandse alfabet. ZO bestaat het uit tekens die wij niet kennen en lijkt het net als het Chinees op een moeilijke taal. Echter wanneer je het Griekse alfabet onder de knie hebt dan gaat de rest erg snel.
De fi, of phi, (hoofdletter Φ, kleine letter φ of ϕ, Oudgrieks: φῖ) is de 21e letter van het Griekse alfabet.
XI = 11, XII = 12, XIII = 13, XIV = 14, XV = 15, XVI = 16, XVII = 17, XVIII = 18, XIX = 19, XX = 20.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.