De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16-eeuwse Schotland. Het is een verbastering voor All Hallows' Even, de avond voor Allerheiligen. De Samhain was voor de Kelten een belangrijk moment in het jaar. Het markeerde het einde van de zomer en het begin van de winter, een tijd van duisternis en kou.
Halloween zoals wij het nu kennen
Pas rond 1950 is het feest ontstaan zoals wij het nu kennen. De avond voor Allerheiligen (Engels: All Hallows) werd beter bekend als All Hallows' Eve en later als Halloween. Vanuit Amerika verspreidde deze nieuwe traditie zich en werd het ook een populaire feestdag in Europa.
In veel landen wordt Halloween op 31 oktober groots gevierd. Halloween betekent "de avond voor Allerheiligen" en is een dag waarop mensen de doden herdenken. Dat werd eerder gedaan door naar de begraafplaatsen te gaan en daar kaarsjes te branden voor overleden mensen.
Bijbel over Halloween: Verspreid het licht in de duisternis
Een andere tekst die vaak genoemd wordt, is Mattheüs 5: 16 : "Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel."
Halloween heeft géén christelijke oorsprong
Maar wij weten uit ervaring dat er met de geestelijke wereld niet te spotten valt. Waar wij bijvoorbeeld kunnen denken: 'leuk, gezellig horror kijken', daarvan weten wij dat deze dingen niet allemaal verzonnen zijn. Ze hebben niets met God te maken, maar alles met de vijand.
De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16-eeuwse Schotland. Het is een verbastering voor All Hallows' Even, de avond voor Allerheiligen. De Samhain was voor de Kelten een belangrijk moment in het jaar. Het markeerde het einde van de zomer en het begin van de winter, een tijd van duisternis en kou.
Dat komt doordat Halloween van origine óók een katholiek feest was, namelijk de vooravond van Allerheiligen, All Hallow's Eve. De katholieke traditie kent verschillende 'bedelfeesten', vaste momenten in de donkere dagen van het jaar waarop kinderen en armen langs de deuren mochten trekken voor een aalmoes.
Halloween wordt gevierd aan de vooravond van de christelijke feestdag Allerheiligen. Hoewel de feestdag tegenwoordig vooral een seculiere aangelegenheid is, kent Halloween Keltische en christelijke invloeden, die eeuwen teruggaan. De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16e-eeuwse Schotland.
Wat je óók kon doen, is jezelf vermommen als geest, zodat ze niet door zouden hebben dat jij leefde. Vandaar al die vermommingen als heks of geraamte. Kortom, Halloween is een heidens feest met een christelijke (Rooms-katholieke) naam.
Vooral wij moslims moeten hier ver vandaan blijven. Halloween kent een heidense oorsprong en grappen maken rondom bloed en verminking, wat aangeeft dat iemand pijn heeft geleden, is ongepast. Het met opzet bang maken van anderen en het aanroepen van kwade geesten, wordt als amusement gezien.
Halloween is zo'n soort feest. In Nederland is het vrij nieuw, net als Valentijn. Het is overgenomen uit Amerika, maar komt oorspronkelijk uit Engeland. Allerheiligenavond werd afgeschaft als kerkelijk feest, maar thuis bleven de mensen het gewoon vieren.
Nu zetten veel mensen met Halloween uitgeholde pompoenen bij hun voordeur. Volgens de overlevering heeft de pompoen bovendien een bijzondere betekenis: de Ieren geloofden dat een man zonder hoofd uit zijn graf zou opstaan en de hoofden van de levenden voor eigen gebruik zou afhakken.
Vroeger werd er eten of oogst gegeven tijdens Halloween, maar met het toenemen van de welvaart is dit door commercie overgegaan in het uitdelen van snoep zoals wij dit nu kennen. Vaak hebben mensen verschillende soorten snoep in huis en mag het kind zelf een snoepje uitkiezen.
31 oktober draait om griezelen en kunnen de kinderen verkleed langs de deuren gaan om snoep op te halen. Maar er is meer! In de aanloop naar Halloween worden op diverse plekken in Nederland en daarbuiten diverse activiteiten georganiseerd.
Het hangt af van de leeftijd, maar kinderen houden over het algemeen wel van griezelen. Halloween is spannend, leuk én eng. Vanaf groep 4 zien ze het verschil wel tussen de werkelijkheid en iets dat nep is. Het is maar net hoe je het inricht.
In de Bijbel wordt zo sterk gewaarschuwd tegen occultisme dat ik ver bij films vandaan wil blijven die demonische of andere duistere elementen gebruiken om de kijker bang te maken. Opvallend genoeg hebben bovennatuurlijke horrorfilms vaak een sterk christelijke boodschap.
Halloween komt van All Hallows' Eve, de avond voor Allerheiligen. Voor de Kelten in Groot-Brittannië en in Ierland was 31 oktober de laatste dag van het jaar. Deze dag heette bij hen Samhain.
We weten niet precies waar Halloween vandaan komt, maar men denkt dat het komt van het Keltische feest Samhain. Met Samhain vieren de Kelten het begin van de winter, het Keltisch Nieuwjaar. De Kelten geloofden dat met Samhain de geesten van de doden terugkwamen naar de aarde.
De uitgeholde pompoen met het lichtje erin en de griezelig verklede kinderen zijn dan ook het symbool van 'dolende ziel'. Het feest is in de 19e eeuw door Ierse immigranten naar Amerika gebracht, waar het nog altijd uitgebreid gevierd wordt.
Maandag 31 oktober – Happy Halloween
Uit alle hoeken en gaten gaat het griezelen en komen ze tevoorschijn: allerlei engerds die je onder druk zetten met de woorden: 'trick or treat'. En dat is dan gelijk ook onze redding op Halloween.
Dit licht moest de boze geesten uit de duisternis verdrijven. Om de geesten schrik aan te jagen, kerfden de Kelten een akelig gezicht in de rapen en de bieten.
Halloween, afgeleid van All Hallows Eve (Allerheiligenavond), is een oud Keltisch feest dat wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen, 1 november. Bovendien begon de oud Iers-Keltische kalender op 1 november, dus 31 oktober was oudejaarsavond.
Veel mensen denken dat Halloween de Amerikaanse versie is van Sint Maarten. Op beide feestdagen gaan kinderen de straat op met een lantaarntje om snoepjes en we herdenken een overledene maar daar houden de vergelijkingen wel bij op. Het is de naamdag van Martinus van Tours oftewel Sint Maarten.
Voor veel Amerikanen is het idee van stilstaan bij de doden ondergeschikt aan het vieren van Halloween. Het huidige Halloween is een mix van het Keltische feest en het katholieke Allerheiligen en Allerzielen op 1 en 2 november. In de kerk staat men deze dagen stil bij alle heiligen, martelaren en 'gewone' doden.
De geschiedenis van Halloween begon zo'n tweeduizend jaar geleden. Toen wisten de Kelten in Ierland wel hoe ze een feestje moesten vieren op 31 oktober. Het feest Samhain markeerde de start van de donkere helft van het jaar. Het werd gevierd met bier, grote vuren en priesterlijke (druïden) rituelen.