Het hennafeest is een prachtig ritueel waarop de bruid in het rood gekleed haar laatste avond als ongehuwde vrouw doorbrengt met, volgens de traditie, alleen maar vrouwen. De bruidegom heeft een zelfde soort avond en brengt deze met alleen maar mannen door.
Het hennafeest is het vrijgezellenfeest voor de Turkse dames en wordt altijd één dag voor de bruiloft bij de bruid thuis gehouden. Tijdens deze dag wordt er stilgestaan bij het feit dat de vrouw het ouderlijk huis gaat verlaten.
Op de “Henna Dag” wordt in de meeste islamitische landen de bruidshenna gezet. De Henna wordt bij de bruid geplaatst op handen en voeten en dient ervoor om de kwade geesten buiten het huwelijk te houden. Het wordt ook gezien als krachtbron voor het huwelijk.
Tijdens het hennafeest – dat meestal bij de bruid thuis wordt gehouden – staan bruidspaar en gasten stil bij het feit dat zij het ouderlijk huis verlaten. De handen en voeten van de bruid worden versierd met henna, wat staat voor bescherming en geluk. Ook de bruidegom krijgt henna op zijn handen.
In de Marokkaanse en Indiase cultuur wordt er op deze avond bij de bruid op haar handen en voeten mooie Henna tekeningen gezet. Het hoort zegeningen en geluk te geven. In de Turkse cultuur is de Henna (van oorsprong) heel simpel. Meestal een rondje in de palm of Henna rondom de pink van de bruid en bruidegom.
Traditioneel begint het Marokkaanse trouwfeest met een hennadag. Op deze dag staat de bruid centraal: zij krijgt de bruidshenna. De henna moet ervoor zorgen dat kwade geesten buiten het huwelijk blijven. In Islamitische landen wordt henna daarnaast gezien als krachtbron.
Een prachtige traditie van de Turkse cultuur is dat hun bruiloft niet één, maar meestal drie dagen duurt!
Volgens de etiquette betaalt de bruidegom voor de verlovingsring, de ondertrouw, huwelijksvoltrekking, uitnodiging, het bruidsboeket en de corsages.
Marokko heeft een zeer rijk cultureel erfgoed en tradities, veel van deze zijn te zien op Marokkaanse trouwfeesten. Gewoonlijk zijn deze bruiloftsfeesten vrij duur. Als de bruidegoms ouders erg rijk zijn, betalen deze de bruidsschat, die besteed wordt aan huishoudelijke artikelen en meubels voor de bruid.
Kosten Turkse bruiloft
De bruidegom en zijn familie betalen de bruiloft voor driehonderd tot duizend gasten, het trouwpak en de trouwkleding voor eventuele bruidsjonkers. Als de familie van de bruid erg arm is, betaalt de familie van de bruidegom alles.
Voordelen. Het grote voordeel is dat henna in tegenstelling tot normale haarverf de structuur van je haar niet aantast. Het is zelfs gezond voor je haar. Het geeft naast de nieuwe kleur die je haar krijgt ook nog is een stralende glans.
Op de voetzolen zorgt henna voor een diepbruine kleur. Dat maakt het lastiger om te zien hoe ver je het eelt kunt verwijderen. Goed palperen is daarom belangrijk, zodat tijdens het eelt snijden geen wondjes ontstaan. Henna is een natuurlijke kleurstof uit de blaadjes van de Henna-plant.
Budget Turkse bruiloft
Alle familie en verre vrienden worden uitgenodigd, ook al ken je het bruidspaar misschien niet eens. Als je een vriend bent van de familie van het bruidspaar, kan je ook al een uitnodiging verwachten. In dat geval geef je ongeveer twintig euro.
Henna komt van de hennastruik (Lawsonia inermis). Deze struik komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en India. Van de bloemen wordt parfum gemaakt en de kleurstof voor hennaschilderingen komt uit de vermalen groene herfstbladeren.
De verloving
In de Turkse cultuur vraagt de jongen de hand van het meisje, net zoals in vele culturen. Vroeger was het echter zo dat het huwelijksaanzoek werd gedaan door de ouders of familie van de man. Nu zie je vaak dat de verloving ook nog wordt bezegeld met een feest, vooral in de grote steden.
De dresscode op een Turkse bruiloft is te vergelijken met dat van een gala. Daarom zie je op een Turkse bruiloft veel jurken en nette pakken. Denk aan prachtige, lange galajurken en veel glamour voor de dames en nette, elegante pakken voor de heren.
Huwelijksnacht Islam
Ook geldt dit door de man. De eerste keer hoeft natuurlijk niet gelijk op de eerste avond na de bruiloft plaats te vinden, het belangrijkste is dat het kersverse koppel hier beide aan toe is. Voor sommige stellen is het fijn om tijdens de huwelijksnacht nog een gebed te doen.
In het traditionele huwelijk is het de bruidsfamilie die betaalt voor de jurk en de accessoires van de bruid, evenals het haar, de make-up, de outfits van kinderen en bruidsmeisjes, de bloemendecoratie en de kosten van het trouwfeest.
Daarnaast staan er, naast alle andere heerlijkheden, vaak dadels en melk op het menu. Deze beschikken beiden over een prachtige symboliek. De dadels staan namelijk voor vruchtbaarheid in het huwelijk en de melk voor reinheid en maagdelijkheid.
Als je zoekt voor de juiste persoon tussen je 18de en 40ste, zou je het meeste kans hebben op een goed huwelijk vanaf je 26ste (37% van de 22 jaar). Trouw je ervoor, dan heb je een grote kans om 'betere' partners mis te lopen, maar daarna zijn veel goede opties al bezet, wat de kans op een goede match vermindert.
Er is geen minimum- of maximumperiode voor een verloving. Jullie kunnen twee weken na het aanzoek in het huwelijk treden of drie jaar of langer verloofd zijn. Dat bepalen jullie zelf. Bij de meeste bruidsparen zitten er twaalf tot achttien maanden tussen het aanzoek en de trouwdag.
Een uniek cadeau voor de bruiloft van je zoon
Het is gebruikelijk om bijvoorbeeld het pak van je zoon te betalen wanneer hij gaat trouwen. Het is slim om hier afspraken over te maken. Het is logisch dat je misschien ook wel wat fysieks wil geven.
Hierbij plaatst de vader van de bruid een tilak – een soort ereteken – op het voorhoofd van zijn aanstaande schoonzoon. Hiermee geeft de vader symbolisch zijn zege aan het huwelijk. Ook geeft hij geschenken als zoetigheid en fruit aan de bruidegom.
Bhatwaan betekent 'dag van de bhat' (gekookte rijst). Dit maakt dus een belangrijk deel uit van de maaltijd die 's avonds wordt genuttigd. Tegenwoordig volgt aan het einde van de dag vaak een groot feest, voor iedere familie apart of met beide families samen.
Baaraka Allahoe laka, wa baaraka 3alayka wa djama3a baynakoemaa fie gayr. De betekenis is: Moge Allah jullie huwelijk zegenen en Zijn zegeningen aan jullie schenken en jullie samenbrengen in het goede.