Beste groenten om te kweken: Alle groenten die ook in de 'diepe schaduw' groeien, plus bladgroenten zoals snijbiet, spinazie en boerenkool. Pluksla en saladebladeren zoals rucola. Maar ook diverse kruiden doen het hier goed, zoals bieslook, koriander, wilde marjolein (oregano) en peterselie.
Voor groenten is vooral bloemvorming en vruchtzetting problematisch in de schaduw. Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn.
Als de kern wat lichter is van kleur, is hij het lekkerste. Voorjaarsteelt van kolen zoals broccoli en bloemkool doen het ook heel goed in de schaduw. De aardappel en zoete aardappel hebben ook helemaal niet zoveel zon nodig. Deze kan dus goed gepoot worden op een plekje waar meer schaduw is in de moestuin.
Wat telen: rabarber, appels, kersen, bladgewassen voor diepe schaduw, bessen, boerenkool, snijbiet, chinese kool, peterselie, zurkel, kervel, vroege snelrijpende erwten, sluimerwten. frambozen, rode bes, bramen, kruisbessen, witte bessen, blauwe bessen.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.
Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt haar ook gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur.
De rode bieten op de juiste plek zaaien
Zaai de rode bieten rechtstreeks op hun uiteindelijke plek. Kies daarvoor een standplaats met goed afwaterende grond in de volle zon. Wanneer de bieten eenmaal goed groeien, kunnen ze wel wat schaduw hebben.
Halfzon/halfschaduw betekent dat de plant maximaal 4 uur per dag in de volle zon mag staan en daarbuiten de voorkeur geeft aan (lichte) schaduw. Schaduwplanten geven de voorkeur aan maximaal 2 uur (volle) zon per dag en staan de rest van de dag het liefst in de schaduw.
Zoals eerder al gezegd heeft sla een hekel aan hitte. In de winter kun je op zonnige dagen best verluchting voorzien in de tuinkas. Tijdens hartje zomer voorzie je best een plekje dat maar een aantal uur zon heeft.
Zorg er wel voor dat de grond niet te vochtig is. Daarnaast heeft sla zonlicht nodig, maar een te felle zon kan de plant niet hebben. In het voor- en najaar is een zonnige plek prima, maar in de zomer kun je beter zorgen voor wat schaduw.
Aangezien wij zelf niet bijzonder veel van rabarber houden maar de plant wel mooi vinden, hebben we de rabarber jarenlang op een vrij schaduwrijk plekje in de tuin laten staan. Rabarber schijnt van zon te houden maar in onze ervaring doet ze het ook in de schaduw prima.
Groenten in de schaduw
Iedereen heeft wel een plekje in de tuin waar er schaduw is, vooral als je een moestuin in de stad hebt. Maar zelfs in schaduwrijke plaatsen kun je groenten kweken, zolang je maar voor de juiste gewassen kiest.
Bieten groeien het liefst op een lichte grond, maar een wat zwaardere grond kan ook als die een goede structuur heeft. De planten hebben lange penwortels die diep de grond in willen. Verse mest is nadelig voor bieten, gebruik liever goed verteerde compost.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Kruiden staan bekend om hun liefde voor zon. Als je een schaduwrijke tuin hebt zijn er gelukkig ook kruiden die prima gedijen als ze niet in de zon staan. Peterselie, lievevrouwebedstro, munt, Roomse kervel, citroenmelisse en bieslook groeien heel goed in de schaduw.
Frambozen (vooral herfstframbozen)
Toch zijn frambozen, en daarmee bedoel ik dan vooral frambozen die in het einde van de zomer rijp zijn, geschikt voor in de schaduwrijke tuin. Ook hier geldt dat de plant voor het beste resultaat goed gesnoeid en geleid moet worden.
Bieslook groeit ook prima in de volle grond; ze kan prima tegen zon maar heeft voldoende vocht nodig, ze kan niet goed tegen uitdrogen, de sprieten worden dan slap en geel. Om die reden staat ze ook graag in de halfschaduw.
Aanplanten kun je zowel in de volle grond doen als in een pot. Let er wel op dat rozemarijn een beschutte plaats, met het liefst veel zon, nodig heeft om goed te kunnen groeien en bloeien. Als grondsoort is droge en goed doorlatende grond het beste. De bloeiperiode van de plant is van maart tot en met mei.
Liefst staat munt in de zon, maar hij doet het ook in half-zon en zelfs in de schaduw. Op een schaduwrijke plek zal munt minder groot worden en minder snel groeien.