Delegatie is het overdragen van taken aan een of meer andere functionarissen door een functionaris die bevoegd is om taken over te dragen {Interne Organisatie}.
Delegeren is het overdragen van bevoegdheden, inclusief de verantwoordelijkheid. Dit in tegenstelling tot mandateren, wat ook het overdragen van bevoegdheden betekent, maar dan zonder die verantwoordelijkheid.
Wanneer de geattribueerde wetgevende bevoegdheid, binnen zekere grenzen, wordt overgedragen aan een ander orgaan is sprake van delegatie. Wordt gedelegeerde wetgevende bevoegdheid overgedragen, dan wordt dat subdelegatie genoemd.
Delegeer je taken en creëer lucht in je werkpakket. Als je er in slaagt je taken goed te delegeren, krijg je een gemotiveerd en beter functionerend team als bonus. Je geeft medewerkers dan de kans zich te ontwikkelen in de taken die je ze geeft.
Het overdragen door een bestuursorgaan van zijn bevoegdheid tot het nemen van besluiten aan een ander die deze onder eigen verantwoordelijkheid uitoefent.
Delegatie is in het Nederlandse staatsrecht het overdragen van een bestaande bevoegdheid door een orgaan dat krachtens attributie hiertoe bevoegd is aan een ander orgaan dat de bevoegdheid onder eigen verantwoordelijkheid gaat uitoefenen. Niet alleen de bevoegdheid, maar ook de verantwoordelijkheid wordt gedelegeerd.
Bij mandateren worden geen bevoegdheden overgedragen. De mandaatgever blijft zelf bevoegd. Delegeren daarentegen betekent wel het overdragen van bevoegdheden, inclusief de verantwoordelijkheid. Een mandaatgever blijft bevoegd de gemandateerde bevoegdheid zelf te hanteren.
De gemeenteraad is het bevoegd gezag voor het vaststellen van een bestemmingsplan. Onder het huidige recht kan de gemeenteraad deze bevoegdheid niet delegeren aan het college van burgemeester en wethouders, althans, niet bij een regulier bestemmingsplan.
Attributie onderscheidt zich van delegatie, doordat bij attributie door de wetgever een nog niet bestaande bevoegdheid in het leven wordt geroepen en toegedeeld, terwijl bij delegatie door een bestuursorgaan een reeds bestaande bevoegdheid wordt overgedragen.
Regels voor besluitvorming
Het besluit moet zorgvuldig en deugdelijk tot stand zijn gekomen. De belangen van alle partijen moeten tegen elkaar worden afgewogen. Daarbij mogen de nadelige gevolgen voor belanghebbenden niet onevenredig groot zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen.
Delegeren is onontkoombaar in iedere vorm van samenwerken. Je hoeft en kunt niet alles zelf doen. Vaak voelen zorgmedewerkers zich echter bezwaard in het delegeren omdat zij niet iemand anders willen opzadelen met iets wat diegene zelf moet/wil doen. Zo hoeft het niet te voelen.
heeft ondersteund (volt. deelw.) "(overgankelijk)" helpen, bijstaan. helpen overeind te blijven vb: de toren werd ondersteund door grote palen helpen als iemand het moeilijk heeft vb: zij wordt nog financieel ondersteund door haar vader he...
In het kort komt delegeren er op neer dat je (delen van) taken bij anderen in je team neerlegt. Dit delegeren moet er voor zorgen dat je meer gedaan krijgt. Je kunt zelf immers veel minder bereiken dan tien mensen samen. Tegelijkertijd blijf je wel verantwoordelijk voor een goede afwikkeling voor de taken.
Delegerend leiderschap
Een delegerende leider draagt bevoegdheden en verantwoordelijkheden vooral over aan de vrijwilligers of medewerkers. Zij zijn bereid tot en capabel voor de uitvoering van hun taken, en putten energie uit hun zelfstandigheid.
Delegeren is voor veel leidinggevenden vooral moeilijk omdat het een proces is dat zich enerzijds tussen eigen oren afspeelt, maar dat ook anderzijds zich afspeelt tussen de oren van jouw medewerkers. Het gaat verder dan alleen maar vaardigheden.
Delegeren is niet hetzelfde als afschuiven
Veel leidinggevenden denken dat ze delegeren, maar doen in feite aan 'afschuiven'. Na een korte, bondige uitleg mag de medewerker ergens mee aan de slag en wordt daarmee in feite in het diepe gegooid.
Situationeel leiderschap is je leiderschapsstijl afstemmen op de opdracht, het project of de persoon. Door je leiderschap per situatie af te stemmen beïnvloed je het gedrag van verschillende team members optimaal om zo als geheel het beste resultaat te halen.
Het overdragen van een taak, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van een daartoe bevoegde medewerker, aan een ondergeschikte medewerker.
'Onder delegatie wordt verstaan: het overdragen door een bestuursor- gaan van zijn bevoegdheid tot het nemen van besluiten aan een ander die deze onder eigen verantwoordelijkheid uitoefent' (artikel 10:13 Awb).
Zo moet het gaan om de bevoegdheid om besluiten te mogen nemen in naam van een bestuursorgaan. Voor de verlening van een mandaat moet een reden kunnen worden genoemd. De gemandateerde dient in te stemmen met het mandaat en de mandaatverlener dient aan te geven of en aan wie ondermandaat mag worden verleend.
7.18 De reden waarom delegatie aan ondergeschikten naar onze mening niet moet worden toegestaan is gelegen in het feit dat in een ondergeschiktheidsrelatie het wezenskenmerk van delegatie, te weten zelfstandige bevoegdheidsuitvoering ontbreekt.