Iemand die de fossielen bestudeerd, wordt een paleontoloog genoemd. Een paleontoloog onderzoekt hoe oud een fossiel is, wat het at en hoe het het er vroeger uit zag. Ze onderzoeken dus het verleden van het fossiel, waardoor we tegenwoordig veel weten over dieren en planten van heel lang geleden.
Betekenis van paleontologie
Een paleontoloog aan het werk (Publiek Domein – wiki) Paleontologie is een tak van wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van fossielen, ofwel lang uitgestorven organismen (dieren, planten, géén menselijke resten) die sporen hebben achtergelaten in gesteente of aardlagen.
Paleontologie is het bestuderen van fossielen. Iemand die fossielen bestudeert noem je een paleontoloog.
Om paleontoloog te kunnen worden moet je een VWO-diploma hebben met wis-, natuur- en scheikunde in je pakket. Biologie is aan te raden maar niet verplicht (voor aardwetenschappen). Daarna kun je biologie of geologie gaan studeren, deze opleidingen hebben allebei een specialisatie paleontologie.
het beroep paleontoloog (onderzoeken/publiceren) valt onder de beroepsfamilie Geologen en geofysici. Het salaris Geologen en geofysici ligt gemiddeld op € 3350 bruto per maand.
Hoe word je een Paleontoloog? Een paleontoloog heeft geografie of biologie gestudeert. Dit kan zowel op HBO als Universitair niveau. Daarnaast zijn er ook opleidingen waarin de student tot paleontoloog wordt opgeleidt; deze studies zijn universitaire studies en vierjarig.
In 1990 waren er 285 geslachten beschreven, en in 2006 lag dit aantal op 527 geslachten en circa 630 soorten. Tegenwoordig kennen we er zo'n 1200.
Toen de dinosauriërs leefden zag de aarde er heel anders uit dan nu. Al het land zat aan elkaar vast en lag in de buurt van de evenaar. Het was er vochtig en erg heet. De dinosauriërs leefden in deze tropische delen van de aarde.
De dinosauriërs leefden in een warmere wereld dan wij. gedurende miljoenen jaren bleef de temperatuur het gehele jaar constant. Sommige werden wel 11 meter hoog en 30 meter lang. De naam dinosaurus is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk "verschrikkelijke hagedis".
Paleontologen houden zich bezig met opgravingen. Als ze fossielen vinden dan graven zij deze voorzichtig uit met speciale gereedschappen. Ze gebruiken pikhouwelen, hammers, schoppen en borstels. Ze moeten tijdens hun werk erg goed opletten dat zij de fossielen niet beschadigen.
Een studie paleontologie is er niet in Nederland of België. Wel zijn er uiteraard Biologie en Aardwetenschappen of Geologie.
Fossielen worden gevonden in sedimentgesteente, paleontologen zoeken dus in sedimentlagen naar fossielen. Niet alleen in gesteente wordt gezocht naar fossielen. Veel dinosaurussen die alleen op het land leefden zijn na hun dood door rivieren en overstromingen naar zee gespoeld.
Een paleontoloog onderzoekt hoe oud een fossiel is, wat het at en hoe het het er vroeger uit zag. Ze onderzoeken dus het verleden van het fossiel, waardoor we tegenwoordig veel weten over dieren en planten van heel lang geleden.
een Paleontoloog is een wetenschapper die de ontwikkeling van het leven op onze planeet in het geologisch verleden, gebaseerd op alle fossiele resten of sporen van organismen bestudeert. Een archeoloog bestudeert de overblijfselen van oude culturen om het verleden te reconstrueren.
De botten hebben, net als bomen, jaarringen. Hiermee konden de onderzoekers de leeftijd van de dinosaurussen bepalen. Met behulp van deze methode berekenden zij dat dino's gemiddeld zo'n 30 jaar oud worden. Van deze 30 jaar leven dinosaurussen alleen de laatste drie of vier jaar als volwassenen.
Pteranodon De pteranodon is een andere vliegende dino. Dit dier behoort tot de groep Pterodactyloidea, een groep van alleen maar vliegende dino's. Dit dier leefde in het late Krijt en was familie van andere vliegende dino's zoals de pterodactylus en quetzalcoatlus . De pteranodon had een spanwijdte van wel zes meter!
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.
De kip is wel vaker de pineut als proefdier. Alle vogels stammen af van de dinosaurus, maar de kip lijkt genetisch nog het meest op een dinosaurus.
Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.
In de tijd dat de dinosauriërs heersten over de aarde, moesten de zoogdieren zich gedeisd houden. Ook in evolutionair opzicht. Pas toen een meteoriet de dino's had weggevaagd, 66 miljoen jaar geleden, bloeiden hun opvolgers op en ontstonden de vele soorten zoals knaagdieren, walvissen en primaten.
De Bioloog werkt vaak bij een universiteit, bij de overheid of in het bedrijfsleven. Ook kan de Bioloog aan de slag als adviseur of beleidsmaker. Daarnaast kan de Bioloog ook leraar Biologie worden en bij een onderwijsinstelling gaan werken. De Bioloog kan in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.
De hbo bachelorstudie Toegepaste Biologie is gericht op de studie van plant, dier, natuur en milieu. De studie sluit aan bij wat leeft in de samenleving en in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid, de milieuproblematiek en de ecologie.
Na het behalen van de bachelor stromen de meeste studenten door naar een masteropleiding om zich verder te specialiseren op het gebied van de aarde, water, energie of klimaat. Na de masterfase gaan aardwetenschappers aan de slag als onderzoeker of adviseur bij bedrijven in binnen- en buitenland.