Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Blancheren is een kooktechniek waarbij groenten kort worden ondergedompeld in kokend water. Het verschil tussen blancheren en koken is dat je de groente niet helemaal gaarkookt, maar slechts een paar minuten in kokend water houdt waarna ze in koud water worden gedoopt zodat ze niet doorkoken.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Blancheren stopt enzymacties die anders smaak-, kleur- en textuurverlies veroorzaken . Bovendien verwijdert blancheren wat oppervlaktevuil en micro-organismen, verheldert het de kleur en helpt het vitamineverlies te vertragen. Het verwelkt ook bladgroenten en maakt sommige groenten (broccoli, asperges) zachter en maakt ze gemakkelijker te verpakken.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen.
Blancheren betekent kort koken (enkele minuten). De meeste groente, zoals bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette en aubergine, kun je invriezen. Groente die veel water bevat zoals sla, tomaten en komkommer is niet geschikt om in te vriezen.
De meeste groenten moeten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren. Doe ze in kokend water en kook ze 1-3 minuten (afhankelijk van de groente), haal ze er dan uit met een schuimspaan en dompel ze onder in ijskoud water om het koken te stoppen.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Roerbakgroenten invriezen/ Wokgroenten invriezen
Het is ook zeker mogelijk om roerbakgroenten in te vriezen. Let alleen wel op dat een roerbakmix vaak groenten bevat met een hoog watergehalte. Het nadeel is dus dat deze groenten een beetje slap en zompig kunnen worden wanneer deze na het invriezen weer ontdooid worden.
Denk aan het blancheerwater als een pekel. Je hebt ongeveer 1½ kopje koosjer zout per gallon water nodig.
Blancheren is een kooktechniek die ervoor zorgt dat de te blancheren ingrediënten garen, zonder zacht te worden of hun kleur te verliezen. De producten worden kort, variërend van enkele seconden tot enkele minuten, in kokend water gegaard en na afloop in een kom met ijswater gelegd.
Het proces verzegelt kleur, smaak en textuur door de enzymactiviteit te stoppen die van nature voorkomt in rauwe groenten en fruit. Blancheren wordt ook gebruikt bij tomaten, perziken en amandelen om hun schil los te maken (zonder ze door te koken), zodat ze gemakkelijker te pellen zijn.
Breng water aan de kook en dompel de preiringen een minuut of 2 onder in het kokende water.Nadien afspoelen met koud water om het kookproces te stoppen. Als de prei afgekoeld is, is hij klaar voor de diepvries.
Je kunt rauwe sperziebonen invriezen, maar de kans is groter dat ze papperig worden met minder smaak als je ze kookt. Als je bonen gaat bijsnijden en invriezen voor langdurige opslag, is het de moeite waard om ze ook te blancheren.
Je kunt groenten eventueel meteen invriezen, maar voor een beter resultaat kun je het beste de groenten eerst blancheren. Het blancheren helpt namelijk om enzymen te stoppen die anders zouden kunnen leiden tot verlies van smaak en kleur tijdens de opslag.
Bevroren groenten op het fornuis sauteren garandeert de beste textuur en smaak.Als tweede optie kunt u ze in de oven roosteren of zelfs op de grill bereiden . Al deze drie opties zullen resulteren in beter smakende groenten dan wanneer u ze kookt, stoomt of in de magnetron doet.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
De oven! Zet er een bakplaat in met een goeie scheut olijfolie, verwarm 'm voor op een hoge temperatuur en voeg daarna de bevroren groenten toe met kruiding naar smaak, en rooster ze.
Paprika invriezen
Snijd in reepjes of blokjes, afhankelijk van wat je er later mee wil doen. Blancheer de paprika gedurende 1 minuut en laat afkoelen. Stop de paprika in een zak of bakje en sluit goed. Zo kan je paprika invriezen en 3 maanden bewaren.
Droog de groenten en doe ze in een diepvrieszak met ritssluiting.Verwijder zoveel mogelijk lucht als u zakken gebruikt en sluit ze vervolgens af.Plaats ze in het diepste deel van de vriezer .
Of moet je hem toch eerst bereiden of blancheren? Het antwoord is volmondig 'ja'. Je kunt rauwe pompoen invriezen!
Wikkel het restje in huishoudfolie of stop de gesneden ui in een bakje. Wil je ui langer bewaren? Dan kun je de rauwe ui invriezen. Ingevroren ui is één jaar houdbaar, voor bosui is dit 3 maanden.