Voor mensen die veel transpireren is wol dé vulling bij uitstek. Wol beschikt namelijk over een sterk vochtregulerende functie. Het absorbeert als de beste, waardoor je altijd luchtig en droog slaapt. Daarnaast is wol een stevig materiaal, waardoor het geschikt is voor hoofdzakelijk stevige kussens.
Het donzen kussen
Het meest populair (als we naar de verkoopcijfers kijken) is nog steeds het donzen en/of veren kussen, ook wel donskussen genoemd. Al naar gelang de vulling van dit kussen is het lekker zacht (100% dons) of juist hard (100% veren).
Een goed hoofdkussen voor een zijslaper is een ergonomisch hoofdkussen dat nek en hoofd gepaste steun biedt. Zo een type hoofdkussen is vaak voorgevormd in latex, traagschuim of koudschuim. Een leuk voordeel van die materialen is de constante ondersteuning doorheen de tijd.
Koudschuim. Koudschuim is wat veerkrachtiger en biedt daarom meer comfort dan polyether. Door de lange levensduur is koudschuim geschikter voor kussens die intensief gebruikt worden. De koudschuim HR 45 medium is de meest verkochte koudschuim voor zitkussens.
Koudschuim is geschikt voor veel toepassingen. Meestal zit je erop, lig je erop of leun je er tegenaan. Het wordt gebruikt voor meubels, zitkussens en rugkussens. Door de goede veerkracht en het ventilerend vermogen wordt koudschuim ook veel gebruikt als matrassenkern of topdek matras.
Het verschil tussen polyether en koudschuim
Het verschil tussen beide zit vooral in de draagkracht. Bij polyether wordt die draagkracht bepaald door het soortelijk gewicht: hoe zwaarder het polyether is, hoe duurzamer. Bij koudschuim wordt de draagkracht dan weer bepaald door de veerkracht.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Veel banken hebben als vulling "koudschuim" ook wel HR-schuim waardoor ze langer mooi recht blijven. Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Dit zorgt voor een aantal belangrijke comfort eigenschappen. Koudschuim kent een zeer lange levensduur waardoor kuilvorming nauwelijks voorkomt.
Hou bij de keuze van je hoofdkussen rekening met de hardheid van je matras. Als je lekker wegzakt in je matras heb je ook een minder stevig hoofdkussen nodig. Bij een harder matras dus ook een steviger hoofdkussen. Bij een matras met een schouderzone, zakken je schouders iets verder in het matras.
Een bamboe kussen is hypoallergeen, verkoelend antibacterieel en zorgt voor een heerlijke natuurlijke nachtrust. Daarbij zijn bamboe hoofdkussens niet alleen lekker zacht en flexibel, ze blijven ook langer vormvast dan bijvoorbeeld kussens van katoen of synthetische kussens die ook nog eens zweteriger aanvoelen.
Een latex hoofdkussen biedt goede veerkracht en dus ook goede ondersteuning. Hierdoor wordt het hoofd en de nek goed gedragen . Latex kussens behouden langdurig de oorspronkelijke vorm en veerkracht. Wel zijn latex hoofdkussens vaak warm en neemt latex nauwelijks vocht op.
Met een traagschuim kussen slaapt u beter en wordt u een stuk uitgeruster wakker. Bovendien kan op een slecht hoofdkussen slapen, leiden tot vervelende klachten zoals nek- en rugpijn. TEMPUR® verkoopt verschillende memory foam kussens, in verschillende hardheden. Er zijn kussens verkrijgbaar in zacht, medium en stevig.
Visco-elastische kussen of traagschuimkussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken drukverlagend. Deze hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn ook bij chronische nekpijn of blessures, zoals een whiplash, zeker aan te raden.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
Vanaf 2 jaar kan je kindje veilig op een hoofdkussen liggen. Dit betekent niet dat het ook echt nodig is. Misschien vindt jouw peuter het nog niet nodig om op een kussen te slapen. Laat het dan voorlopig nog weg.
De keuze voor een hard of een zacht kussen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wel zien we dat de buik- en de rugslaper over het algemeen wat zachtere kussens verkiezen, terwijl de zijslaper juist de voorkeur geeft aan een harder kussen.
Slaap je op je rug dan is een kussen dat niet hoog of laag is de beste keus. Een te hoog kussen zorgt voor spanning op de nek wat over kan slaan in nekklachten en nekpijn. Het kussen moet ervoor zorgen dat de natuurlijke houding van de nek en rug niet wordt verstoord.
Een slecht hoofdkussen kan dus ook hoofdpijn geven naast nekpijn en gevoelige schouders en armen. Volgens slaapexperten gaat het gemiddeld kussen 12 tot 18 maanden mee. Het doel van een kussen is om uw hoofd 'neutraal' te leggen tijdens het slapen, ongeacht of u op de buik, rug of zij ligt.
Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
Het comfort van de betere pocketveer matrassen wordt als zeer goed ervaren. De ondersteuning is goed en het ventileert uitstekend. Als je een pocket matras vergelijkt met een goed koudschuim matras krijg je uit een koudschuim matras wellicht een iets betere gewichtsverdeling.
Koudschuim ook Bultex genoemd is een schuim dat bestaat uit ronde vormen, hierdoor is het veerkrachtiger, duurzamer en zakt het dus minder snel door. Koudschuim matrassen hebben een langere levensduur en bieden voldoende ondersteuning voor een kwalitatieve nachtrust.