Over het algemeen heeft cannabis behoefte aan drie voedingsstoffen in de hoogste verhoudingen. Dit zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze macronutriënten tref je op producten aan in een N-P-K-verhouding, bijvoorbeeld 10-5-7. Gezonde wietplanten bevatten in hun bovengrondse weefsels ongeveer 4% stikstof.
Door koffiedik aan je bodem en compostmengsels toe te voegen, verhoog je de zuurgraad ervan. Cannabisplanten doen het goed in een omgeving die iets aan de zure kant van het pH-spectrum ligt. Zo geven ze de voorkeur aan pH niveaus van 6-6,5. Een te hoge of lage pH-waarde in de bodem verhindert de groei van je planten.
Goede soorten mest voor wietplanten zijn onder andere guano (uitwerpselen van met name vogels), visemulsie (visafval), wormenmest, koeienmest en paardenmest. Al deze meststoffen bevatten meerdere onmisbare voedingsstoffen voor de groei van wietplanten.
'Standaard' aarde en voeding gebruiken
Gewone standaard aarde van het tuincentrum of Pokon plantenvoeding voor kamerplanten is niet geschikt voor cannabis. Natuurlijk groeit een wietplant wel in standaard aarde, en bevat Pokon ook mineralen maar ideaal is het niet.
Geef ongeveer twee keer per week voeding. Zo zorg je ervoor dat je plant de volledige kweek genoeg voeding heeft.
Door de hoeveelheid CO₂ in je kweekruimte te verhogen, kun je grotere, dichtere toppen kweken. Dit helpt je planten hun fotosynthese te versnellen en je moedigt ze aan om meer voedingsstoffen en water op te nemen. Helaas is het toedienen van CO₂ niet goedkoop en het kan de luchtvochtigheid in kleine ruimtes opdrijven.
Hoe vaak geef je de planten water
Bij een wietplant in de bloei kan je om de 2 dagen water geven en soms zelfs om de 3 dagen. Meten = weten, controleer de grond elke dag.
Je kunt zeker wiet kweken zonder extra nutriënten, maar we raden dat wel af. Je planten zullen namelijk minder opleveren en de kwaliteit van de oogst zal ook minder zijn.
Cannabisplanten zijn het meest gelukkig wanneer ze ongeveer 10-12 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Je weet waarschijnlijk wel dat wietplanten ontzettend krachtig groeien. Ze vereisen daarom een hoop zonne-energie om deze groei te bewerkstelligen.
Perliet kan gebruikt worden om de potgrond luchtiger en lichter te maken waardoor wortels beter ontwikkelen en planten beter groeien en mooier bloeien. Ook kan het gebruikt worden als drainage laag, waardoor de waterhuishouding in de pot verbeterd wordt. Hiermee kun je voorkomen dat je de plant teveel water geeft.
De ideale NPK-verhouding voor wietplanten varieert bij iedere fase. Het belangrijkste om te onthouden: Wietplanten hebben meer stikstof nodig tijdens de groei dan in de bloei. In bloei hebben wietplanten meer fosfor en kalium nodig.
Maar de meeste commerciële substraten bevatten al voedingsstoffen. Deze ondersteunen je plant enkele weken. Voor autoflowers is dat een groot deel van de levenscyclus. In dit geval kun je waarschijnlijk toe met het een- of tweemaal toedienen van bloeivoeding.
Strooi dus af en toe wat koffiedik over de aarde in je tuin en woel het wat in de grond. Doe dit niet te vaak en ook niet bij alle planten. Bij planten in pot kun je dit bijvoorbeeld beter niet doen, maar je Hortensia's zullen een hapje koffiedrab op z'n tijd juist heerlijk vinden!
Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia's houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Zeker wanneer je wietplanten in de bloeifase zitten kan regen nadelige gevolgen hebben. De toppen zijn in die fase vatbaar voor toprot en bij hevige regenbuien en een hoge luchtvochtigheid kunnen er schimmels ontstaan.
Het bezit van softdrugs en dus van wiet is toegestaan mits het voor eigen gebruik is. In de Opiumwet is de hoeveelheid wiet die een persoon bij zich mag hebben vastgesteld op 5 gram. Als iemand meer dan 5 gram wiet bij zich kan dit worden gezien als indicatie dat de persoon wiet verkoopt.
Wanneer de thermometer in je kweektent meer dan 29, 30 graden aangeeft is het echt te warm voor je wietplanten, en dien je stappen te ondernemen om de temperatuur te verlagen.
De kunst is om het ontkiemen te starten in de juiste tijd van het jaar. Voor autoflowers: vanaf 15 mei (na IJsheiligen) tot begin augustus. Voor niet-autoflowers (zogenaamde fotoperiode wietplanten): in de derde week van mei, liefst niet later.
Het is niet gek als je tot eind oktober en soms wel begin november moet wachten. Hybride planten of indica-dominante soorten staan ongeveer 8 tot 14 weken in de bloei. Indica wiet is daarmee eerder 'rijp'. Oogst je wiet aan het einde van september of de eerste week van oktober.
Over het algemeen gaan wietplantjes bloeien na de zomerzonnewende (20/21 juni, afhankelijk van het jaar) op het noordelijk halfrond en na de winterzonnewende (20/21 december) op het zuidelijk halfrond.
Wanneer kan ik een wietplant oogsten? Op de bloemen van een vrouwelijke wietplant zitten lange witte regelijk dikke haren gedurende de bloeiperiode. Deze haren zijn tijdens het bloeien wittig van kleur. Op het moment dat ongeveer 80% van deze witte haren bruin zijn is het tijd om te oogsten.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Als je een van deze symptomen ziet bij je planten en het vermoeden hebt dat het vooral komt door te veel water, dan is het zaak om minder water te gaan geven. Wacht totdat de bovenste laag van de grond droog lijkt en aanvoelt voordat je weer water geeft.