Conclusie: getest - beste snelle USB-sticks van 128GB
De JetFlash 920 is de snelste in deze test, gevolgd door de Samsung-sticks en de Supersonic Rage Elite.
USB 1.1 is min of meer de standaard, met een snelheid tot 12 Mb/s. USB 2.0 is nóg sneller, namelijk tot 480 Mb/s. USB 3.0 is één van de snelste, namelijk tot 5 Gb/s. De laatste variant is USB 3.1 met een datasnelheid tot 10 Gb/s.
De levensduur van USB-sticks en SD-kaarten bedraagt gemiddeld ca.10 tot 30 jaar. Gegevensdragers die alleen worden gebruikt voor het archiveren van digitale afbeeldingen gaan veel langer mee. Hoe minder de data op de stick worden overschreven, hoe langer de stick meegaat.
Een USB-stick is, net als iedere andere gegevensdrager, onderhevig aan slijtage. In een USB-stick zitten geheugenchips met daarin geheugencellen die na verloop van tijd defect zullen gaan. Hierdoor kan plotseling data verlies optreden.
Versleuteling van USB-sticks is een goede optie. Sterker nog, het is één van de meest betrouwbare manieren om informatie te beschermen. Uit onderzoek van Kingston Technology Company blijkt dat de beveiliging van draagbare opslagapparatuur het gebruik ervan juist verbeterd.
Dat wil zeggen: je kunt je oude USB 2.0 sticks gewoon op een USB 3.0 of 3.1-aansluiting gebruiken en andersom!
1. Wat is beter, de USB stick of de externe harde schijf? Zowel de USB stick als de externe harde schijf presteren uitstekend in data-opslag. De externe harde schijf heeft een grotere capaciteit, snellere overdrachtssnelheid, en een langere levensduur.
USB 3.2 generatie 1 - overdrachtssnelheid tot 5 Gb/s.USB 3.2 generatie 2 - overdrachtssnelheid tot 10 Gb/s.USB 3.2 generatie 2×2 - overdrachtssnelheid tot 20 Gb/s.
Opslagmogelijkheden USB stick
Hoeveel u kunt opslaan op uw USB stick is afhankelijk van uw opslagcapaciteit en de grootte van de bestanden. Heeft u bijvoorbeeld een 8 GB USB stick, dan kunt u daar zo'n 2800 foto's (van 8 megapixel) op opslaan. Heeft u een 128 GB USB stick dan kunt u er 45.000 opslaan.
In de meeste gevallen is een 84 GB USB stick ook al voldoende, maar dit hangt er uiteraard vanaf hoeveel je opneemt. Hiernaast zie je een 128GB USB-stick 3.0. Een prima optie voor als je zoekt naar een USB-stick voor je tv.
Een SD-kaart is sneller en betrouwbaarder dan een USB-stick en vaak niet eens duurder in aanschaf. Ook hier geldt dat je moet letten op de capaciteit en zeker niet te groot moet gaan. Hoe groter de kaart is, hoe zwaarder een set-up het heeft met het lezen en laden van de tracks.
Vaak ligt het probleem bij de USB-aansluiting die wat beschadigd is of niet correct in de pc is aangesloten. Dit kan ook niet het geval zijn, maar een probleem bij het stuurprogramma dat de USB-sticks moet herkennen en openen. Bijvoorbeeld doordat deze niet meer up-to-date is.
Als je het zo simpel mogelijk voor jezelf wilt houden dan is het raadzaam om voor muziek een USB-stick te gebruiken die niet groter is dan 32GB en die geformatteerd is met het bestandssysteem FAT32.
Het verschil tussen een HDD en SSD zit in de onderdelen. Een HDD heeft vaak een levensduur van 3 tot 5 jaar, een SSD tot minimaal 10 jaar. Dit komt doordat een SSD geen bewegende onderdelen heeft. Zo zijn er geen onderdelen die slijten door intensief gebruik, die een HDD wel heeft.
Dus hoeveel gigabytes of megabytes passen er in een terabyte? Eén terabyte (TB) is gelijk aan 1.000 gigabytes (GB) of 1.000.000 megabytes (MB). (En zelfs bij de basic Dropbox is 2 TB aan opslag inbegrepen.
Het grootste voordeel van SSD: de snelheid
Een SSD harde schijf is váák sneller dan een HDD. Als je MacBook of laptop met een HDD een volle minuut doet over opstarten, dan is dat met een SSD waarschijnlijk maar zo'n 15 seconden. Ook bij het laden van grotere programma's en games merk je een wereld van verschil.
In theorie zou USB 3.0 tot tien keer sneller zijn dan USB 2.0. De draden van de USB 3.0 kabel zijn veel anders dan die van zijn voorganger. Een USB 3.0 kabel is daarom een stukje dikker.Daarnaast herken je USB 3.0 aan de blauwe kleur van de connector aan de binnenzijde.
USB-C de nieuwe standaard
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
Extend a USB 3.0 connection up to 15 meters.
Om gegevensverlies te voorkomen, is het belangrijk dat u externe hardware zoals harde schijven en USB-stations op veilige wijze verwijdert.
Een usb-kabel zomaar uit de opening trekken van de computer is onverstandig; het aangesloten apparaat kan namelijk beschadigen.