Planten water geven doe je het beste 's morgensvroeg, aan het einde van de middag of aan het begin van de avond. Dan is de zon minder fel of verdwenen en kunnen planten het water beter opnemen. Water geven in de zon is geen goed idee.
Geef ze dan pas water wanneer de zon weer weg is. Doe je dit overdag, dan zal een groot deel van het water verdampen. Daarnaast verbranden natte bladeren sneller als ze in de zon staan. Je kunt het beste de planten water geven in de avond, dan heeft het water voldoende tijd om in de grond te zakken.
Beste tijdstip om planten water te geven
Koud water in de nacht kan dan schade verrichten, geef daarom bij voorkeur 's ochtends water. Bij felle zon raden wij het zeker af overdag water te geven, dit kan namelijk verbrandingsschade opleveren op beplanting en gazons.
Het ideale moment om water te geven is 's morgens na zonsopgang: dan is de bodem nog vochtig en krijgt de plant voldoende tijd om het water op te nemen. Ook 's avonds, wanneer de zon weg is, kun je water geven.
Het beste is om tuinplanten 's avonds water te geven. Overdag in de zon verdampt het water namelijk snel en is er kans op bladverbranding. Planten die net zijn geplant hebben meer behoefte aan water.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
De onderzoekers concluderen dat het geen kwaad kan om planten midden op de dag en in de volle zon water te geven. Sterker nog: de kans op verbranding is later op de middag of 's ochtends zelfs groter. De zon staat dan namelijk lager, waardoor de druppels beter als vergrootglas kunnen werken.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Reacties. Dat betekent dat de grond waarin ze staan nooit helemaal mag uitdrogen. De plant moet echter ook niet te nat staan.
De meeste planten doen het goed als je ze water geeft ongeveer 1x per week in het voorjaar/zomer en 1x per twee weken in het najaar/winter. Voordat je een plant water geeft, is het belangrijk om te voelen of de kluit droog is. Is deze droog, dan geef je hem water.
Laat op de avond je tuin sproeien is ook niet goed. Als planten nat de nacht in gaan is er kans op schimmelvorming. De beste tijden om je tuin water te geven zijn als de zon laag staat; in de vroege ochtend of aan het begin van de avond.
Eens per twee weken water geven
Veel planten kunnen normaal gesproken wel zonder extra water. Maar tijdens lange perioden van droogte hebben ze wel wat meer water nodig. Het is beter om een keer per twee weken een flinke hoeveelheid te geven dan wat vaker een klein beetje.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
De juiste hoeveelheid is 'net zoveel als de grond kan opnemen. ' Indien je de plant uit de pot tilt, en er is geen bodempje water, dan zit de hoeveelheid goed. Anders heb je misschien wat te veel water gegeven. Afhankelijk van je plant zelf, geef je ze om de zoveel dagen/weken water.
Een waterbol (soms ook waterdruppelaar of self watering globe genoemd) is een bol met een lange tuit, meestal van plastic of van glas. Het idee is dat je de bol vult met water en deze onder een hoek (dus niet volledig rechtop) in de potgrond steekt, zo'n 10 centimeter naast de stam van je plant.
Nieuwe aangeplante vaste planten, heesters en bomen moeten de eerste twee jaar na aanplant, regelmatig van water worden voorzien. Zeker in warme droge periodes is het beter om twee keer per week de sproeier ongeveer een uur op dezelfde plek te zetten, dan elke dag een beetje water te geven.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
De Pilea is niet een hele dorstige kamerplant, in de meeste gevallen is één keer per week water ruimschoots voldoende. Let er vooral op dat er geen water onderin de pot blijft staan waardoor de wortels gaan rotten. En eens in de week zijn bladeren besproeien met de plantenspuit zal hij je erg dankbaar voor zijn.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Welke planten houden van sproeien? Monstera, Ficus, Anthurium en palmsoorten vinden het fijn om besproeid te worden om spint en trips te voorkomen. Datzelfde geldt voor spintgevoelige planten als Alocasia, Philodendron, Schlefflera, Hedera, Dracaena, Strelitzia, bananenplanten, citrusplanten en orchideeën.