Van nature zijn oesters in de zomer laiteuse (melkachtig) en wat te vettig van smaak, omdat dat de voortplantingsperiode is. Het lekkerst zijn oesters daarom van september tot mei. Maar tegenwoordig zijn veel oesters zo gekweekt dat ze het hele jaar rond te krijgen zijn, zonder die smaakverandering, zelfs in de zomer.
Het oesterseizoen is geopend!
Het oesterseizoen voor de Zeeuwse platte oester loopt van september tot april. Ze zijn dus verkrijgbaar in de maanden met de R. Het Franse woord voor oester is 'huître' en verwijst hier naar. Letterlijk vertaald betekent dit woord 8 'R'-en.
Zo mag je maximaal 10 kilo oesters per persoon meenemen. De oesters vervolgens verwerken in een smaakvol maaltje die avond bij jou thuis is prima, maar ze doorverkopen aan een restaurant dan weer niet. Jouw vangst gebruiken voor commerciële doeleinden is dus verboden.
Oesters bereiden
Wanneer je er wel voor kiest om een oester rauw te eten, is het lekker om de oester na het openen te bestrooien met een beetje peper en eventueel wat citroensap te gebruiken. Zo komt de smaak van de rauwe oester het beste tot zijn recht.
Als je zelf oesters gaat rapen, is het wel goed een aantal zaken in het achterhoofd te houden. "Zo mag je in Nederland 10 kilo per persoon per dag rapen, mits voor eigen gebruik. Dat zijn ongeveer honderd oesters.", weet Sonja Smit.
Een goede oester is ondoorzichtig van kleur, niet grijs dus.Ivoorkleurig is het hij het allerbest.Daarnaast ruikt een verse oester ziltig, net zoals zeewier. Een bedorven oester heeft deze geur niet, en zal eerder een lichte of sterke rotte geur afgeven.
Sommige algen produceren van nature algengifstoffen. Schelpdieren zoals mosselen, oesters en kokkels krijgen deze gifstoffen dan via hun voedsel binnen. Schelpdieren met te hoge gehaltes algengifstoffen kunnen bij mensen vergiftiging veroorzaken.
Oesters bevatten meer zink dan welk ander voedsel dan ook (76,7 mg in 6 middelgrote oesters!). Het mineraal is essentieel voor de groei en ontwikkeling in alle stadia van het leven. Het ondersteunt een gezond immuunsysteem en het helpt bijvoorbeeld bij wondgenezing, gezonde botten, mooi haar en een goed geheugen.
Bovendien gaat het bij oesters natuurlijk allemaal om versheid. Het liefst koop je ze dan ook niet te lang van tevoren in. Oesters openmaken doe je bovendien ook écht à la minute: vlak voor serveren dus!
Enkele keren kauwen op de oester is zeker niet verboden. Integendeel, dat zorgt ervoor dat de pure en intense smaak volledig vrijkomt.
Oesters zijn heel gezond en super goed voor de lijn. Ze bevatten namelijk bijna geen vet, heel weinig calorieën (80 kcal/100 gram) en zitten vol proteïne, vitamines, mineralen en spoorelementen. Kijk voor de vele variatiemogelijkheden bij Recepten.
Zoals velen weten leven verse oesters nog voordat deze bereid worden of vers gegeten worden. De oesters worden daarop ook levend ingevroren en kunnen na het invriezen niet meer rauw gegeten worden.
Dit zijn de regels om oesters te rapen in Nederland:
– Let op: je mag alleen oesters plukken voor eigen gebruik, dus je mag de oesters niet later verkopen aan bijvoorbeeld restaurants. – Je mag niet in de bodem roeren, scheppen of over de bodem schrapen.
De Zweedse oesters worden met de hand van de bodem gedoken en zijn dan ook gillend duur. Maar volgens de kenners zijn het wel de allerlekkerste oesters die je in Europa kan vinden. Doordat ze groot zijn geworden in het wild, met stromingen, hebben ze een zeer sterke, notige, metaalachtige smaak.
Oorsprong: Normandië. Het koude water is rijk aan plankton, waardoor deze oester van topkwaliteit is. Als de oester groot genoeg is, wordt hij bewaard in de oesterbedden van de Marennes d'Oléron, waar hij zijn verfijnde smaak krijgt.
Melkmeisjes. In de zomermaanden planten Zeeuwse oesters zich voort. Jean: ‛Melken noemen we dat – oesters die melken, zijn niet lekker om te eten trouwens.
Je verse oesters zijn in huis, maar hoe zorg je ze nou dat ze vers blijven voordat je ze gaat eten? Na aankoop bewaar je ze in het mandje waarin ze geleverd zijn, in de koelkast bij 3-5°C. Bewaar ze thuis nooit in water, maar maak je geen zorgen, ze kunnen geruime tijd buiten het water in leven blijven.
Je kunt verse oesters (gesloten en ongewassen) het best een dag of twee onder een natte theedoek in de koelkast bewaren.
Coffin Bay King oester
's Werelds duurste oester groeit in een oesterkwekerij in het zuiden van Australië. De Coffin Bay King oester groeit gemiddeld zeven jaar en is daardoor gigantisch. Naast de grootte zorgt de ouderdom er ook voor dat deze oester een unieke smaak heeft en dat het vlees stevig en sappig is.
Er zijn 2 soorten oesters, de holle (creuse) en de platte oester. De platte oester is duurder omdat hij trager groeit en dus langere verzorging nodig heeft. Het leukste oesterfeitje voor het laatst bewaard.
In oesters zit zink, zink bevordert de aanmaak van testosteron en testosteron bevordert bij vrouwen én mannen de zin in seks. Daarnaast zijn er ooit wat aminozuren gevonden in de schelp, die ook als gevolg zouden kunnen hebben dat…
Kauw goed, minstens drie keer, zodat alle smaken vrijkomen. Wil je de oester nog lekkerder maken? Voeg dan een scheutje citroensap en wat peper toe voor een subtiele zure touch. Overdrijf niet met de hoeveelheden, anders verdwijnt de smaak van de oester naar de achtergrond en dat zou zonde zijn.
Krabbetjes die eruit kruipen, open of gebroken oesters, oesters met een rare vorm, een stinkend exemplaar of eentje onder de zeepokken... Onze ogen en neus zijn onze beste zintuigen! Als je het niet vertrouwt, niet opeten.
In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts.
Mensen die vaak rauwe mosselen of oesters eten, lopen grote kans een voedselvergiftiging op te lopen. Veel schelpdieren zijn besmet met de ziekteverwekkende bacterie campylobacter....