Het is namelijk heel ongezond om eten in een geopend blik te bewaren. Dat heeft alles te maken met blikvergiftiging. De tin in het metaal van het blik kan namelijk gevaarlijk zijn. Wanneer het blik open is en er zuurstof bij de binnenkant komt, versnelt dat de oxidatie en kan er tin in het eten terechtkomen.
Als een blik gedeukt of op een andere manier beschadigd is, kan het zijn dat zuurstof en ziektekiemen naar binnen gedrongen zijn en de inhoud bedorven hebben. Je kunt dan een voedselvergiftiging oplopen. In de volgende gevallen kun je het blik beter weggooien: Als de deuk op een naad of een rand zit.
Oftewel: als een blik geopend is, kan de binnenkant door zuurstof reageren met de inhoud.In het metaal van het blik zit tin verwerkt.Door de oxidatie kan de tin in je eten terechtkomen. Vaak zie je bij zure producten zoals fruit op sap na een paar dagen zelfs een donkere kring waar de tin wordt opgenomen.
Het advies om een geopend blik niet in de koelkast te zetten, heeft vooral met de smaak van het voedsel te maken. Als een blik geopend is, kan het metaal onder invloed van zuurstof reageren met de inhoud. De producten van die reactie kunnen in het voedsel terechtkomen. Dat kan een metalige smaak aan het eten geven.
Voedsel uit blik eten enkele jaren na de THT-datum vormt geen risico voor de gezondheid. Voedsel uit blik kan zelfs meegaan tot 50 jaar naar de uiterste houdbaarheidsdatum! De uiterste houdbaarheidsdatum voor voedsel in blik geld natuurlijk alleen blikken die nog niet geopend zijn.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
Het maakt in principe niet uit of je verse groente of groente uit blik, pot of uit de diepvries eet. Groente uit blik, pot en diepvries bevatten namelijk dezelfde voedingsstoffen als verse groente. Let wel op: er kan aan groente in blik of pot suiker en/of zout zijn toegevoegd. Kijk daarom altijd goed op het etiket.
Wanneer het blik geopend is, is de barrière tegen micro-organismen onderbroken. Het is dus aan te raden de restjes zo vlug mogelijk te gebruiken. Ze kunnen echter nog enkele dagen bewaard worden in de koelkast bij 4°C (of maximum 7°C).
Ja, soep uit blik kan je wel degelijk bewaren na openen van het blik. Gebruik daarvoor ook de gouden regel: ruiken! Wel is het zo dat de versheid van soep uit blik al minder is dan zelf gemaakte soep. Hierdoor zal soep uit blik minder lang houdbaar zijn.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten.
Kliekjes in de koelkast
Laat het gerecht altijd eerst op kamertemperatuur komen voordat je het in de koelkast schuift. Doe het in luchtdichte plastic of glazen bewaarbakjes of plastic druk- en sluitzakjes. Bewaar de kliekjes dan maximaal drie dagen in de koeling.
Hoe herken ik Vergiftiging? Dat hangt sterk af van de soort stof en de hoeveelheid. Mogelijke verschijnselen zijn: misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, verwardheid, bewusteloosheid en zelfs de dood.
Volledig platgetrapte of ingedeukte blikjes kunnen niet worden ingenomen omdat de inname-apparaten de barcode dan niet kunnen lezen. Huisvlijt d.m.v. het plakken van een code op een stukje karton wordt niet beloond omdat het blikje nog (enigszins) als blikje herkenbaar moet zijn voor het inname-apparaat.
In Nederland mag geen afval meer worden gestort.Al het opgehaalde afval dient dus te worden verwerkt. Dit gebeurt bij afvalverwerkingsbedrijven waar alle met het huisvuil meegekomen aluminium en stalen blikverpakkingen met grote magneten en wervelstromen weer worden teruggewonnen.
Flesjes en blikjes die gekocht zijn in Nederland kun je niet inleveren in Duitsland en andersom evenmin. Koelman vindt ook dat er wat moet gebeuren aan het zwerfvuilprobleem, maar denkt niet dat de statiegeldregel zoden aan de dijk zet. "Het is betuttelen tot en met.
De meeste voedingsmiddelen in blik zijn namelijk beschermend met een laagje kunststof aan de binnenkant. Dit beschermlaagje zorgt ervoor dat stoffen, zoals tin, niet in het eten terecht kunnen komen.
Restjes van conservenblikken giet je over in een geschikt recipiënt en bewaar je in de koelkast..
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Houdbaarheid. Vis in blik kun je ongeopend tot wel vijf jaar bewaren. Echt iets om in te slaan dus, zeker gezien de blikjes voor iedereen bereikbaar én betaalbaar zijn. Na openen blijft de vis nog zo'n twee tot drie dagen goed.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
In eten uit blik blijven de macronutriënten behouden. Dit zijn de vetten, koolhydraten en eiwitten. Ook vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A en E, zouden veelal in stand blijven. Onderzoekers zijn nagegaan of ingeblikte voedingsmiddelen met veel vitamine A, zoals wortels, nog altijd veel van deze vitamine bevatten.
Zijn de groenten van HAK net zo gezond als verse groenten? Ja, de groenten van HAK zijn net zo gezond als verse groenten. De groenten worden direct na de oogst verwerkt en zitten gemiddeld binnen 5 uur in de pot. Hierdoor blijven de vitaminen en mineralen behouden.