Doet tampon inbrengen pijn? Het inbrengen van een tampon hoort geen pijn te doen. Als dit wel het geval is kan het zijn dat je een te grote tampon hebt gekozen, je niet genoeg ontspannen bent of dat je niet genoeg menstruatiebloed in je vagina hebt.
Het is slim om te beginnen met een kleinere tampon (licht of normaal) waarmee je experimenteert met wat goed voelt, zowel bij het inbrengen als wanneer hij eenmaal is geplaatst. Belangrijk is natuurlijk ook om te checken hoe goed de tampon je bloedstroom absorbeert.
Je tampon zit niet diep genoeg
Niet fijn. Je tamponhoort in het middelste gedeelte van je vagina te zitten, waar zich relatief weinig gevoelszenuwen bevinden. Hierdoor hoef je 'm dus niet te voelen als 'ie correct is ingebracht.
Als je ongesteld bent, is het normaal als je 7 tot 8 redelijk volle maandverbanden of tampons per dag hebt.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Maar zelfs dan zal hij niet uit elkaar vallen of oplossen. Hij is samengesteld uit sterk absorberende vezels die verstrengeld en samengedrukt worden om een dicht en solide materiaal te creëren. De tampon lost niet op, zelfs niet wanneer hij nat is: het materiaal blijft intact zelfs wanneer het vloeistof absorbeert.
A: Ja, Beppy zit namelijk in je vagina. De vagina, urinebuis en anus liggen van elkaar gescheiden en hebben hun eigen openingen. Je hoeft de tampon dus niet bij elk toiletbezoek te wisselen.
Niet je tampon verwisselen nadat je gepoept heb
De kans is groot dat er poepbacteriën achterblijven op het touwtje van je tampon. Dat klinkt niet fris, en dat is het ook niet. Daarom weet je wat je te doen staat na een grote boodschap, tenzij je zit te wachten op een infectie.
A: Blijf vooral rustig. Hoe meer je ontspant hoe makkelijker je de tampon eruit krijgt. Haal de tampon er met je vingers uit, pincet greep of zoek het lusje van Beppy en trek hem naar buiten. Lukt dit niet, probeer een vaginale douche zodat het zwaarder wordt.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Ben je vergeten tampons of maandverband in te pakken? Geen stress! Je kunt alsnog zwemmen zonder menstruatiebescherming. De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt.
Welke jij nodig hebt, hangt af van je hoeveelheid bloedverlies. Mini is voor licht bloedverlies en super voor zwaar bloedverlies. Gebruik altijd de tampon met het laagste absorptieniveau dat jij nodig hebt voor jouw bloedverlies. Gebruik dus geen tampon die een hoger absorptieniveau heeft dan jij nodig hebt.
Een tampon kan gaan doorlekken als hij te lang blijft zitten. Tijdens het slapen is het niet aan te raden tampons te gebruiken.
Het toxische-shocksyndroom (TSS) is een zeldzame, maar ernstige infectieziekte die meestal veroorzaakt wordt door een bacterie, de zogenaamde Staphylococcus aureus. Deze bacterie is van nature aanwezig bij de mens, en nestelt zich vooral in de neus, de keel, de vagina, de bilnaad, de huid enz.
Een tampon een paar uur voordat je gaat slapen inbrengen en dan heel lang uitslapen is dan ook zeker geen goed idee. Maar als je vlak voor het slapen gaan een tampon in doet en je niet langer dan acht uur slaapt, is het geen probleem en loop weinig kans op infecties, vertelt gynaecoloog Ghodsi.
Een normale ongesteldheid (menstruatie) komt ongeveer 1 keer per maand. Het bloedverlies duurt meestal een paar dagen (maximaal 7 dagen). Bij de meeste meisjes treden de menstruaties iedere 21 tot 45 dagen op gedurende het eerste jaar en iedere 21 tot 34 dagen vanaf het derde jaar.
Tamponziekte. Dat chemicaliën in tampons of maandverband schadelijk zijn, is dus nooit wetenschappelijk bewezen. Wel kan je het toxischeshocksyndroom (TSS) oplopen, door het te lang dragen van een tampon.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar. Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later. Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert.
Juist als je ongesteld bent is het lekker om een warme douche te nemen om je schoon te voelen en te ontspannen. Je kunt tijdens het douchen ook gewoon je haar wassen. Dit fabeltje stamt uit vroege tijden, maar berust niet op waarheid en er is dan ook geen enkele reden waarom je je haar niet mag wassen.
Je kunt last hebben van primair en van secundair vaginisme. Bij primair vaginisme ben je al van jongs af aan vaginistisch. Het is jou nog nooit gelukt om een tampon of vinger naar binnen te brengen. Ook penetratie of het inbrengen van een speculum bij inwendig onderzoek was altijd al onmogelijk.