Vanaf 21 jaar verdien je in de horeca minstens € 10,48 per uur.Als voltijds medewerker ligt je minimumloon per maand op minimaal € 1.725. Meer informatie? Bekijk de andere minimumloonbedragen per januari 2022 voor een 38-urige werkweek.
Als je fulltime werkt, krijg je waarschijnlijk netto dus ca. 92,12 % van je brutoloon. Als je dat percentage vermenigvuldigt met het minimumloon (vanaf 21 jaar) van € 10,21, kom je waarschijnlijk op een netto uurloon van € 9,41.
In de horeca werken is vaak gezellig en leuk, maar het harde werken en het gemiddelde salaris van €11,76 zorgen er voor dat er vooral ook in de horeca een groot tekort is aan deze toppers. De bedragen die hierboven genoemd worden, zijn bruto-inkomens en kunnen enorm verschillen per regio en bedrijf.
"Je geeft zo'n 15 tot 20 procent in een restaurant en ook taxichauffeurs, bezorgers, kappers of na een schoonheidsbehandeling geef je een fooi."
Ga je op uurbasis werken? Dan bedraagt het uurloon meestal tussen de 10 en 12 euro per uur. Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, kan je ook fooi krijgen. Dit bedrag wordt verdeeld over bediening en keuken.
In de horeca hebben fulltime werknemers een werkweek van 38 uur. Dit is bepaald in de cao Horeca. Of je nou barman- of vrouw, chef-kok of receptionist bent of in een snackbar werkt, jouw minimumloon per uur wordt vastgesteld op basis van deze werkweek.
Iedere werknemer in Nederland heeft recht op het minimumloon. Dit is het laagste bedrag dat een werkgever wettelijk verplicht is aan loon te betalen. Je mag dus niet minder verdienen dan dit bedrag. Per 1 januari 2022 is dit € 1.725,00 .
Gemiddeld Salaris Horeca
Het gemiddelde loon binnen Horeca ligt op € 2.295 bruto per maand. Het minimale of startsalaris begint bij € 850 en het maximale loon is € 6.000 bruto per maand.
Belangrijk om te weten: fooi geven is niet verplicht. ,,Het horecapersoneel krijgt genoeg loon om rond te komen. De fooi is - net zoals vroeger - een beloning voor de goede service en het is een fijn extraatje”, zegt Vlek. Hij zou het ook ernstig vinden als de fooi wel een belangrijke aanvulling op het loon zou zijn.
Afronden is één ding, maar als je je waardering tonen wil, dan moet je toch overwegen om minstens 5 procent tip achter te laten. Voor de echt tevredenen: 10 procent is helemaal fraai.
Fooi is geen loon
Je mag niet met je medewerker afspreken dat de betaling van fooien door gasten een beloning of tegenprestatie is voor het verrichten van arbeid. Fooi staat volledig los van het loon. In de horeca-cao staat niets over fooien. Er bestaan ook geen wettelijke regels voor.
Werken in de horeca kan zwaar zijn, zowel qua werkdruk als wat betreft fysieke belasting. Bovendien is het werk niet vrij van risico's. Uit onderzoek blijkt dat vooral uitzendkrachten in de horeca de kans lopen betrokken te raken bij een bedrijfsongeval.
Callcentermedewerker (12,43 euro per uur) Kapper (12,93 per uur) Leidinggevende keuken (13 euro per uur) Restaurantkok (13,14 per uur)
Een andere manier om je uurloon te berekenen
Vermenigvuldig je maandloon met 12, je weet nu wat je per jaar verdient. Deel dit bedrag vervolgens door 52, zo kom je uit op je weekloon. Dit weekloon deel je vervolgens door het aantal uren dat je werkt. Voorbeeld: € 1.800 x 12 : 52 : 38 ≈ € 10,93 per uur.
Jouw loon berekenen bij 32-urige werkweek
Stel, je werkt 40 uur en verdient iedere maand €2.600, dan is je netto salaris ongeveer €2.163. Deel nu je bruto inkomen door 40x32, dus €2.600 / (40 x 32) = €2.080 bruto per maand. Je nieuwe netto inkomen op basis van 32 uur is dan €1.852,42.
Het gemiddelde uurloon bij HEMA varieert vanaf ongeveer € 9,86 per uur voor een Medewerker Klantenservice (m/v) tot ongeveer € 10,20 per uur voor een Kassamedewerker (m/v).