Ochtendrituelen zijn ontzettend belangrijk voor een goede start van de dag. Het begin van de dag wordt vaak onderschat, maar is meestal de basis voor je gehele dagelijkse routine. Een positief gevoel, samen met goed eten, genoeg tijd en ontspanning helpt om ´s avonds met een goede stemming naar bed te gaan.
Maak er een gewoonte van om elke dag op hetzelfde uur op te staan. Als je voldoende uren slaapt, is de kans groot dat je na een tijdje zelfs voor je wekker wakker wordt. Als je 's ochtends niet uit je bed kunt, ben je nog niet volledig gerecupereerd. Probeer dan vroeger te gaan slapen.
Even twintig minuten bewegen is dus een prima manier om je ochtend goed én vrolijk te beginnen! Geen zin om te sporten? Probeer dan Yoga eens! In dit artikel leggen de mensen van happywithyoga je uit hoe je Yoga in je ochtenroutine kunt opnemen om zo met meer energie aan je dag te beginnen.
Wat je als eerste doet is namelijk een momentje nemen voor stilte en bewustwording. Geef je dag meteen een positieve schwung door de eerste paar minuten alleen maar positief te denken – in stilte. Glimlach, denk aan alles waar je dankbaar voor bent en aan de leuke dingen die je vandaag gaat doen.
Drink voldoende water, minimaal 1,5 liter verdeeld over de dag: soep en kruidenthee tellen ook mee op de waterteller! - Voor elke maaltijd en snack: drink 1 groot glas water. Het is bewezen dat je als je voor elke maaltijd een glas water drinkt, minder eet. - Voor het slapengaan: drink 1 glas water.
Leg een notitieboekje naast je bed, en schrijf voordat je gaat slapen elke avond drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Door de dag te eindigen met iets positiefs, sta je de volgende ochtend ook fijner op. Probeer het maar eens!
Schrijf alle routines op die je in jouw dagelijkse schema voorkomen. Maak je altijd direct na het opstaan je bed op of schrijf je regelmatig iets op in je dankbaarheidsdagboek voordat je naar bed gaat? Schrijf al je routines op en houd ze 31 dagen bij. Markeer goede en slechte routines in verschillende kleuren.
Die moeite met opstaan heeft vooral te maken met ons slaapritme. Ons lichaam weet heel goed wanneer het moet gaan slapen en wanneer het tijd wordt om wakker te worden. Tenminste, zolang er geen sprake is van vervelende verstoringen.
Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek onder 38.000 volwassenen blijkt dat volwassenen die dagelijks vijf uur of minder slapen een grotere kans lopen op een vroegtijdige dood dan mensen die iedere nacht minstens zes à zeven uur slapen. Wat er zo schadelijk is aan korte nachten, maakt het onderzoek niet duidelijk.
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.
Doei warme douche
Een té warme douche zorgt er namelijk juist voor dat je nog vermoeider wordt. De warmte geeft je zenuwstelsel een signaal dat je kunt ontspannen. Wat er weer voor zorgt dat je hartslag naar beneden gaat en je het liefst na deze warme douche weer je warme bed in wilt kruipen.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat om de juiste balans.
Het hebben van een dagstructuur is bevorderend voor uw welbevinden. Het biedt een houvast en zorgt voor duidelijkheid en overzicht. Het voorkomt dat uw lichaam en geest elke dag weer moeten schakelen en aanpassen aan een nieuwe situatie waardoor u elke dag veel energie kwijt bent aan het indelen van uw dag.
Een ochtendroutine is een verzameling gewoontes die je iedere ochtend herhaalt. De ene gewoonte triggert de ander. Na het opstaan zet je koffie, en na het koffie zetten ga je automatisch douchen. Zo ben je het gewend, en zo zul je het dus dag in dag uit blijven doen.
Een goed ochtendritueel verlaagt je stressniveau en zorgt dat je met meer focus aan de dag begint. Ilza Keeman, burn-out ervaringsdeskundige en businesscoach bij Ontspannen Ondernemen, geeft tips voor je eigen anti-stress ochtendritueel.
Teveel slaap betekent dat je te lang in bed ligt, en alles met het woord je 'te' is niet gezond. Je bent passief, voelt je passief, gebruikt je spieren niet waardoor je lichaam ze maar gaat afbreken, je doorbloeding verslechterd en je algehele conditie gaat achteruit.