Om de activiteit van amylasen in rogge te stoppen kan het deeg aangezuurd worden met bacterie Lactobacillus. Door de vorming van verschillende zuren zoals melkzuur en azijnzuur wordt tegelijkertijd het brood lichter verteerbaar.
In Brabant en Limburg bakken de bakkers roggebrood van gemalen rogge en tarwemeel. Het brood is lichter van kleur en vaster van structuur, met een hardere korst. Vaak wordt er zuurdesem gebruikt, waardoor het wat zuurder van smaak kan zijn en wat meer op 'gewoon' desembrood lijkt.
Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen. Bij 'drogere' roggebroden zoals Limburgs en Brabants roggebrood hoeft het brood dus eigenlijk niet in de koelkast bewaard te worden. Dit is meer een kwestie van smaak.
Roggebrood is een donkerbruin brood met een licht zoetzure smaak en een compacte, vochtige textuur. Aan Fries roggebrood wordt geen rijsmiddel, zoals gist of zuurdesem, toegevoegd. Bij roggebrood uit Brabant is dat wel het geval. Door het toevoegen van voedingszuren wordt roggebrood lichter verteerbaar.
Vaak wordt het in één adem genoemd met erwtensoep, spek of boerenkaas: roggebrood. Dat het 'brood' heet, is eigenlijk verwonderlijk. Sneetjes roggebrood hebben een compleet andere geur, kleur, structuur en smaak dan 'gewoon' brood.
Het brood smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Rijk aan vezels en voedingstoffen. Let op: Het roggebrood dient in de koelkast bewaard te worden.
Wil je brood eten, maar toch licht verteerbaar voedsel binnenkrijgen? Laat dan roggebrood, croissants, krentenbrood en volkorenbrood links liggen. Eet speltbrood of witbrood, de laatste is ook goed verteerbaar maar minder gezond. Andere lekkere, maagsparende opties: beschuitjes, crackers, liga en ontbijtkoek.
Waar brood vanwege de koolhydraten soms onterecht als ongezond wordt bestempeld, valt roggebrood wél onder de noemer gezond. Hoewel er in roggebrood ook zeker koolhydraten zitten, spreken we hier van langzame koolhydraten met een lage Glycemische Index.
Brabants roggebrood wordt kort gebakken, bevat voor de helft tarwebloem en wordt met gist of zuurdesem bereid. Bovendien wordt het van gemalen rogge gemaakt. Fries roggebrood kent daarentegen een lange baktijd, wordt met geweekt en gekookt oud roggebrood aangemaakt en bevat geen gist of desem.
Kopen en bewaren
Je kunt het vervolgens meteen oppeuzelen, maar je kunt het ook goed bewaren. Altijd handig om in huis te hebben! Na het openen van de verpakking is het brood wel beperkt houdbaar. Je kunt hem dan nog een 7 dagen goed houden in de koelkast.
Brood bewaren in de koelkast zorgt ervoor dat het brood sneller droogt. Een te warme omgeving droogt en zorgt voor schimmelvorming. Ons roggebrood dient wel in de koelkast bewaart te worden. Het is dan minstens 5 dagen houdbaar.
Je moet het niet gebruiken na die datum.Dat is niet veilig. Het product kan ziekteverwekkers bevatten die je niet ziet, ruikt, of proeft. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een TGT-datum.
Het gistingsproces produceert melkzuur, azijnzuur en andere organische zuren die het brood zijn zure smaak geven. Hoe langer de fermentatietijd, hoe meer uitgesproken de zuurheid van het brood.
Stikke zijn plakken brood. Stik met sûker is een boterham met suiker. De houtsnip is dus ook een boterham met kaas en roggebrood. Het wordt een bijzondere variant met brood van Raat en schapenkaas van Mark van Alderwegen of de kruidenkoemelkkaas van De Spil.
Roggebrood is heerlijk met een plakje kaas, hüttenkase of hummus maar ook lekker zonder beleg als voedzame snack tussendoor!
Wat u misschien nog niet wist is dat roggebrood ook een bron van vitamine en mineralen is. Zo staat het bol van ijzer en vitamine C. Maar het bevat ook 2 keer zoveel vitamine B6 dan volkorenbrood.
Bakker Wander Schotanus van Bakkerij Schotanus uit Twijzelerheide kreeg de eerste prijs voor het beste roggebrood. Juyvoorzitter Robèrt van Beckhoven en Reitse Spanninga overhandigde de prijs. Het is de tweede keer dat het roggebrood van Schotanus wordt bekroond.
broodmaaltijd: wit-, bruin- of fijn volkoren brood, beschuit, knäckebröd, alle soorten smeersels, kaas, vleeswaren en zoet beleg. warme maaltijd: gekookte aardappelen, witte rijst, pasta, gekookte groente zoals worteltjes, erwten, sperziebonen, broccoli, mager vlees/vis. alle melkproducten zijn toegestaan.
Producten vermijdt die extra gasvorming geven zoals koolzuurhoudende frisdranken, bier, light-producten, peulvruchten, koolsoorten, ui, prei, paprika, rauwkost en knoflook. Fruit is natuurlijk gezond en het bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Het eten van erg veel fruit kan winderigheid veroorzaken.
Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten. Eet vloeibaar voedsel als de klachten heel erg zijn Vaste voeding blijft langer in de maag dan vloeibare voeding.
Bewaar brood niet in de koelkast.Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Brood dat je voor langere tijd wilt bewaren, kun je het best invriezen.
Omdat bloem van rogge gezeefd is heeft het ook een andere structuur dan roggemeel.Bovendien bevat het minder gluten en daardoor rijst een deeg van roggebloem minder goed. Vaak wordt bloem van rogge dan ook gebruikt in combinatie met andere soorten bloem, die meer gluten bevatten.
Roggebrood kan eigenlijk met van alles worden belegd: van de eerder genoemde katenspek tot een goede plak kaas, maar ook met haring of juist een zoet beleg is het heerlijk.