Doet een vulling krijgen pijn? Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.
Het vullen van een gaatje hoeft geen pijn te doen. Afhankelijk van de diepte van het gaatje en de pijngrens van een persoon kan het boren wel gevoelig zijn. Als het meer is dan gevoelig dan kan je uiteraard vragen om een plaatselijke verdoving. De verdoving zorgt ervoor dat je niks voelt van de behandeling.
De meest voorkomende oorzaak van kiespijn zijn gaatjes (cariës). Wanneer een gaatje net ontstaat en dus nog in het beginstadium is komt de pijn alleen voor bij het nuttigen van koud eten of drinken. Wanneer het gaatje zich verder ontwikkeld zal de pijn ook optreden bij het nuttigen van warm eten of drinken.
De verdoving bestaat uit een klein prikje, waarna u meestal geen pijn meer voelt. Het verdovingsmiddel wordt in de buurt van een zenuw gespoten. Hier voelt u nauwelijks iets van. Doordat de werking van deze zenuw tijdelijk wordt geblokkeerd, voelt u geen pijn of prikkelingen.
Het duurt ongeveer 30 minuten om één gaatje te vullen. Dit is inclusief de uitleg van de tandarts vooraf. Als er meerdere tanden of kiezen gevuld moeten worden binnen één sessie, duurt het ongeveer 20 minuten om een tand of kies te vullen.
Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven. Het voordeel is dat u na de behandeling geen gevoelloze mond heeft. Na de behandeling kan de tand of kies nog iets gevoelig zijn, omdat het levend materiaal is.
Doet een vulling krijgen pijn? Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.
WAAR MOET IK NA VERDOVING REKENING MEE HOUDEN? Door de verdoving kunnen uw tong, lippen en wang dik aanvoelen en/of soms gaan tintelen. Dit verdwijnt als de verdoving is uitgewerkt (na één tot enkele uren). Tot de verdoving is uitgewerkt, kunt u beter geen warm voedsel eten of drinken.
Het kan tot ongeveer 2 tot 3 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt, afhankelijk van jouw behandeling. Het is belangrijk om na de behandeling er op te letten dat er niet op de lip, wang of tong wordt gebeten, om zo bijtwondjes te voorkomen. Tevens moet er uitgekeken worden met hete dranken.
Een verdoving is niet zonder risico's. Het is heel belangrijk om aan je tandarts door te geven welke medicijnen je gebruikt, hoe je medische situatie (bijvoorbeeld aandoening of allergie) is en of er in het verleden problemen zijn geweest tijdens of na een lokale verdoving.
Voorbeelden van symptomen van gaatjes en tandbederf zijn: Kiespijn. Vooral bij het consumeren van hete, koude of zoete dranken en etenswaren. Aanhoudende pijn in de kaak.
In een ver stadium zal kiespijn een alarmerend symptoom zijn. Het gat is in dat geval zo groot geworden dat de zenuw geïrriteerd is geraakt. Afhankelijk van de plek van het gaatje zou het mogelijk zijn dat er een stuk van de tand kan afbreken, waardoor het gat nog beter te voelen is met de tong.
Gaatje in kies of tand herkennen
Een voorbeeld is gevoeligheid of pijn tijdens het drinken van iets warms of kouds. Ook kan de pijn ontstaan bij het eten van zure en zoute producten. Dit komt omdat cariës het dentine is binnengedrongen. Een ander veelvoorkomend symptoom is slechte adem en een vieze smaak in de mond.
Na het vullen van het gaatje wordt de vulling in vorm gebracht door de tandarts. Na de behandeling kun je een tijdje niet eten, omdat het materiaal moet uitharden.
Pijn na het vullen van een kies
De pijn valt te beschrijven als scherp, dof of zeurend. U kunt daarbij duidelijk de pijnlijke kies aanwijzen. Soms kan deze pijn wel vier tot zes weken aanhouden. Toch gaat het meestal om milde pijn waarbij geen pijnstillers nodig zijn.
Met een composietvulling kunt u direct eten, met een amalgaamvulling is het verstandig 24 uur niet aan die zijde te kauwen. Dit omdat amalgaamvullingen zijn volledige hardheid/sterkte bereikt na 24 uur en er anders direct (kleine) breuken in de vulling ontstaan.
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
Het toedienen van de verdoving kan wat pijnlijk zijn; wees daarop voorbereid. Met name de prik in het gehemelte is soms erg gevoelig. Bij kleine kinderen bevelen we daarom aan om ze al vroeg vertrouwd te maken met boren onder verdoving.
Onder andere vermoeidheid, een algeheel gevoel van malaise, allergische reacties, voedselintolerantie, spieruitval aan armen en/of benen en vage klachten zonder herleidbare afwijkingen.
In dit geval kan een plaatselijke verdoving worden voorgesteld. De tandartsverdoving bestaat uit een klein prikje. Tijdens dit prikje wordt het verdovingsmiddel in de buurt van een zenuw gespoten. Door het verdovingsmiddel wordt de werking van de zenuw tijdelijk geblokkeerd en voelt u geen pijn of prikkelingen meer.
Hoe ontstaan gaatjes? Gaatjes ontstaan meestal pijnloos en u krijgt er last van wanneer deze uw glazuur aangetast hebben. Het duurt lang voor het gaatje zich uitbreidt, omdat glazuur hard en dicht materiaal is. Door bacteriën in tandplak wordt eten en drinken omgezet in zuur.
U kunt direct na de behandeling weer eten. Tijdens het plaatsen van de vulling verharden wij deze namelijk met een speciale blauwe lamp. Zo wordt de vulling sterk en dat betekent dat u na het plaatsen direct weer kunt eten. Houd hierbij wel rekening met een eventuele verdoving, dit kan het eten lastig maken.