Een lekkere en goede Cava is bijvoorbeeld Mastinell Cava, een Cava Reserva met langere flesrust en een uitgesproken karakter. Mijn eindoordeel over deze Mastinell Cava, een top Cava Brut Reserva: Deze Spaanse Cava behoort tot de beste Cava merken.
1) HEMA - Cava Copa Sabia - 7,50 euro. 2) Jumbo - Vinya Sant Manel Brut - 6,09 euro. 3) C1000 - Gran Troya Brut - 7,04 euro. 4) Plus - Freixenet Cordon Negro Brut - 10,16 euro.
1. Casa Defra Col Doré Voor een ruime meerderheid van het testpanel was dit de nummer een: veel smaak, rond, vol en een zachte bubbel.
Spaanse mousserende wijn heet Cava. Cava is de meest bekende mousserende wijn uit Spanje. Deze wijn wordt van oudsher gemaakt met behulp van druiven van drie rassen, te weten Macabeo (Viura), Xarel-lo en Parellada. Soms wordt er echter ook gebruikgemaakt van andere druivensoorten zoals Chardonnay.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Behalve 'brut' heb je de zoetste variant 'demi-sec' (33 tot 50 gram suiker per liter) en 'sec' (17 tot 35 gram suiker per liter). Bij cava vind je de benamingen 'seco' en 'semi-seco' terug. Wat je lekker vindt, hangt natuurlijk van persoonlijke smaak af.
Alleen mousserende wijn gemaakt in de regio Champagne in Frankrijk mag deze naam dragen. De wijn wordt meestal gemaakt van chardonnay, pinot noir en/of meunier. Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada.
Een prosecco frizzante is licht bruisend, makkelijk te drinken en heeft een lager alcoholpercentage dan de spumante. Meestal rond de 10%. De prosecco spumante heeft een sterkere bubbel en is vaak wat verfijnder van smaak. De koolzuurdruk in een fles spumante is hoger dan in een fles frizzante en heeft minimaal 3 bar.
Cava is een Spaanse mousserende wijn. Veruit de grootste hoeveelheid cava wordt geproduceerd in de Spaanse regio Penedès.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
Prosecco zit – net als champagne – namelijk vol polyfenol, een stofje dat goed is voor je bloed. Het zorgt ervoor dat je bloed sneller door je lichaam stroomt. Hierdoor verlaagt je bloeddruk en wordt de kans op bloedproppen verminderd. Zo'n twee glazen champagne of prosecco per dag zorgt voor het positieve effect.
Ben je een cavaliefhebber? Dan vind je het waarschijnlijk belangrijk te weten hoeveel calorieën er in jouw glaasje bubbels zit. Is cava bijvoorbeeld een dikmaker? Het antwoord is simpel: 'Nee'.
Hoe drink je cava het best? Cava kan best geserveerd worden rond 6 tot 8 graden, niet te koud dus. Dit geldt voor alle schuimwijnen. Vaak wordt de fles cava of champagne al vroeg op de avond in de ijsemmer geplaatst.
“Hoe droger het drankje, hoe lager het aantal calorieën. Hoe zoeter, hoe meer suiker en hoe hoger dat aantal komt te liggen”, klinkt het. In de praktijk vertaalt zich dat in een glaasje brut cava van 100 ml in zo'n 80 kilocalorieën. Dat is evenveel als een bruine boterham.
Hier heb je een prosecco zoals de Italianen hem zelf graag drinken: fris, fruitig en vrolijk, maar niet zoet. Daardoor nog lekkerder bij borrelhapjes en de lunch.
Net als bij champagne, kun je prosecco op elk moment van de dag drinken. Deze Italiaanse mousserende wijn hoort gekoeld gedronken te worden en is een uitstekend aperitief, omdat de licht zure smaak en koolzuur de eetlust zullen opwekken. Prosecco smaakt goed bij onder andere wit vlees, gerookte vis en een pastasalade.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.
Verder is het handig om te weten dat er ongeveer 5 glazen uit een fles wijn gaan en 6 uit een fles prosecco, cava of champagne.
Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden.
Hoe lang kun je cava bewaren? Een fles cava kun je ongeveer 9 maanden bewaren.