6. ... je hebt een allergische reactie en je hele lichaam zit onder de rode bultjes. 7. ... je hebt een voedselvergiftiging. 8. ... je zit op het politiebureau, want je bent net getuige geweest van een ongeluk. 9. ... je bent gebeten door een vleermuis en moet gecontroleerd worden op ziektes.
Maar de onderzoekers hebben ook even gekeken welke smoes je op kunt hangen bij je baas als je "ziek" bent. Dan kun je het 't beste op "buikgriep" gooien, zo bleek. De beste en meest eerlijke optie is toch om gewoon een vrije dag op te nemen als je even een momentje voor jezelf wil.
Het makkelijkste zou zijn om voor het "ik voel mij niet zo goed"- excuus te opteren en dat is ook oké, zolang je er niet over aan het liegen bent. Dat mag trouwens ook gewoon zijn dat je het niet ziet zitten om buiten te komen, omdat je wat tijd voor jezelf nodig hebt of moe bent.
Omdat je het ook heel anders kan vieren
Als je je verjaardag eigenlijk wel wilt vieren, maar een hekel hebt aan die typische verjaardag in een kring, dan kan je er natuurlijk ook een heel andere invulling aan geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een picknick in het bos of bootje varen op een luie zondag?
Zeg je af voor een verjaardag of een andere feestelijke gelegenheid? Zorg er dan voor dat je later alsnog een cadeautje brengt of kaartje stuurt. Op deze manier zeg je eigenlijk: 'Sorry dat ik er toen niet was, maar nu maak ik het goed met je'. En nee, dit is geen vorm van omkopen.
In principe zijn er twee manieren waarop je een afspraak kunt afzeggen: Met de intentie hem te verzetten. Ondanks dat de afspraak echt nu niet goed uitkomt, prik je – in overleg – een nieuwe datum. Met de intentie hem in zijn geheel te cancelen.
(m./v.) Uitspraak: [smus] Verbuigingen: smoezen (meerv.) wat je verzint om iets niet te hoeven doen of uit te leggen Voorbeelden: `Iedere keer heeft ze weer een smoes om niet te hoeven afwassen.
Ben je slechts 1 dag afwezig? Dan moet je geen ziekteattest indienen. Je meldt wel je ziekte aan je leidinggevende die dit registreert in Vlimpers.
Hoofdpijn kan een symptoom zijn van griep of een andere besmettelijke ziekte die het rechtvaardigen om thuis te blijven van het werk, maar er zijn ook veel niet-besmettelijke oorzaken. Een zeurende of hevige hoofdpijn kan je ervan weerhouden om je werk goed te doen en het kan een goede reden zijn om je ziek te melden.
De gemiddelde werknemer meldt zich volgens het CBS 1,1 keer per jaar ziek. Vrouwen zijn vaker ziek dan mannen. Vrouwelijke werknemers tussen de 25 en 35 jaar melden zich zelfs anderhalf keer zo vaak ziek als hun mannelijk collega's.
Zeg op de juiste manier af
Je weet zelf hoe vervelend is als iemand last-minute afzegt, dus als je wil cancelen doe dit ruim van tevoren. Zeg je wel last-minute af, wees dan wel eerlijk over de reden.
"Bedenk goed waar je ja op zegt. Vaak ga je namelijk afzeggen op het moment dat je niet goed met jezelf hebt afgestemd of die ene afspraak wel een goed idee was. Koop dus wat tijd bij de uitnodiging, en zeg dat je er later even op terugkomt. En luister goed naar jezelf.
Als je geen zin hebt
Hoe zeg je dan af? “Vraag jezelf eerst af hoe je je na de afspraak zal voelen. Voel je je nu even sh*t of voel je je echt niet lekker?” Misschien is het een bui en vrolijkt je gezelschap je juist op en krijg je een energie boost!
''Ik kan zelf niet komen, maar ik kan je wel helpen om meer mensen uit te nodigen door het op mijn sociale media te plaatsen.'' ''Ik heb nu geen tijd. Ik kan je wel iemand anders aanbevelen.'' ''Ik zal je zeggen wat ik wél voor je kan doen.'' Houd het vervolgens bij wat voor jou comfortabel voelt.
Denk aan: plakjes Hollandse kaas, Franse zachte kaas, bacon, salami, ham, gehaktballetjes, rosbief, zalm, eiersalade, rucola, ijsbergsla, stukjes paprika, olijven.. eigenlijk is alles lekker.
De bruiloft afzeggen
Heb je een ongelooflijk besmettelijke ziekte, ligt je been eraf of is er een dierbare overleden? Zo niet, dan heb je geen reden om de bruiloft op het laatste moment af te zeggen. Houd rekening met een week als je toch wilt cancelen.
Alleen afmelden
“Wie niet kan komen moet dat laten weten aan de feestjesgever. Omdat kinderen dit soort dingen vergeten door te geven, is het de taak van de ouders om de ouders van de jarige op te bellen of te mailen en af te zeggen voor hun kind. Bij dit systeem hoef je je niet aan te melden.
Het herinnert ons namelijk niet alleen aan het leven, maar ook aan de dood. We vieren daarom niet alleen het feit dat we weer een jaartje langer leven, maar impliciet ook onze eindigheid. Verjaardagsfeestjes staan ook stil bij de eindigheid van het leven, van 'Lang zal die leven' tot nummers op de taart.