Wat is het verschil tussen de current- en quick ratio? De current ratio is de meest gebruikte ratio en lijkt erg op de quick ratio. Het verschil is dat bij de current ratio voorraden worden meegerekend, en de quick ratio wordt berekend exclusief de voorraden.
De quick ratio is betrouwbaarder dan de current ratio, omdat de voorraad niet altijd snel om te zetten is in geld. De quick ratio wordt gebruikt als: Er weinig of geen voorraden zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij dienstverlenende bedrijven.
De current ratio is een financieel kengetal waarmee je de liquiditeit van je onderneming inzichtelijk maakt. Deze ratio geeft de mate waarin het kort vreemd vermogen uit de vlottende activa betaald kunnen worden. Zo reken je dit uit: vlottende activa / kort vreemd vermogen.
Deze ratio geeft de mate waarin het kort vreemd vermogen terugbetaald kan worden aan schuldeisers. Schulden moeten uit de vlottende activa betaald kunnen worden. De current ratio bereken je daarom door middel van deze formule: current ratio = vlottende activa / kort vreemd vermogen. De ratio moet boven de 1 liggen.
De current ratio geeft aan of je snel je vorderingen op klanten kunt innen en je voorraden op korte termijn kunt verkopen. Als ondernemer wil je namelijk wel je schulden kunnen betalen, zoals salarissen, belastingen en inkopen.
Een quick ratio onder 1 deugt niet. De kortlopende activa zonder de voorraden volstaan niet om aan de korte termijn schulden te voldoen. Als men dit niet oplost kan het bedrijf vroeg of laat in problemen komen.
Stel dat de current ratio lager is dan 1, dan heeft u meer schulden dan voorraad en/of geld. U streeft dus altijd naar een current ratio die hoger is dan 1. Met een current ratio hoger dan 2 zit u zeker veilig, want er wordt vaak een ratio van 1,5 geadviseerd.
De quick ratio is een kerngetal dat de verhouding tussen de vlottende activa (je bedrijfskapitaal) en vlottende passiva (het kort vreemd vermogen) aangeeft, waarbij je de voorraad goederen buiten beschouwing laat.
Een organisatie kan haar quick ratio verbeteren door het aantal kortlopende schulden te verlagen, door ze bijvoorbeeld om te zetten in langlopende schulden. Een andere mogelijkheid is het verhogen van de vlottende activa en liquide middelen.
Quick ratio hoger dan current ratio
Voorraden zijn namelijk onderdeel van de totale vlottende activa, maar de voorraad kan vaak niet binnen een korte periode voor de normale verkoopprijs verkocht worden. Er zit dus geld vast in de voorraad, waarmee de kortlopende schulden niet direct afgelost kunnen worden.
Wat is een goede liquiditeit? Een current ratio van 1,5 wordt als goed beschouwd. Bij een current ratio van 2 of hoger is het bedrijf absoluut veilig op vlak van liquiditeit. Voor de quick ratio geldt een uitkomst van 1 of hoger als goed.
Wat is een goede solvabiliteit? Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen 25% en 40% wordt als gezond beschouwd.
Een goed percentage hangt ook af van de branche en de markt. Gemiddeld mag u uitgaan van een rentabiliteit van 5% tot 10%, al bevestigen uitzonderingen hier de regel.
Een gezonde waarde is 1 of hoger. Wel moet er rekening gehouden worden met de betalingstermijnen. Als die van debiteuren langer is dan crediteuren kan men bij een waarde van 1 toch in gevaar komen.
Solvabiliteit is een rekenformule waarmee je de financiële gezondheid van je onderneming meet. Het getal geeft aan of je op de lange termijn aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Een hoge solvabiliteit is gunstig voor je leveranciers en financiers.
Wat betekent liquiditeit
Een product met een hoge liquiditeit kan sneller gekocht of verkocht worden dan een product met een lagere liquiditeit. Daarnaast is het makkelijker om een product met een hoge liquiditeit te verkopen voor de marktprijs. Geld is het meest liquide.
De meest gebruikte ratio's zijn de liquiditeitsratio, de solvabiliteitsratio en de rentabiliteitsratio. Je kunt ze berekenen op basis van gegevens uit de balans en de winst- en verliesrekening.
Liquiditeit in enge zin betekent 'onmiddellijke liquiditeit'. Dit geeft aan of de activa in omloop voldoende zijn om de schulden op korte termijn te betalen.
Wat is netto werkkapitaal? Netto werkkapitaal is hetzelfde als werkkapitaal. Het is namelijk het bedrag dat je daadwerkelijk overhoudt als onderneming om mee te werken. Het is het bruto werkkapitaal minus de kort lopende schulden die de onderneming nog moet voldoen.
Vlottende passiva zijn kortlopende schulden met een maximale aflossingstijd van een jaar. Onder vlottende passiva valt bijvoorbeeld de te belastingbetalingen, leverancierskrediet, de crediteuren en bankkrediet.
Debt to EBITDA is een kengetal waarmee inzicht wordt verkregen in de verhouding van het vreemde vermogen ten opzichte van de opbrengst voor rente, belasting, waarde verminderingen en afschrijvingen. Deze ratio geeft een inschatting van de termijn waarin een onderneming haar schuld kan aflossen.
Onder het Kort Vreemd Vermogen vallen de schulden waarvan de looptijd van minder dan één jaar betreft. Deze kortlopende schulden moeten binnen een jaar zijn voldaan. Voorbeelden van deze schulden zijn: Nog te betalen leveranciers (Crediteuren)
Gouden Balansregel: vaste activa financieren met langlopend vermogen. Volgens de Gouden Balansregel moet de looptijd van de bezittingen op de balans in hoge mate gelijk zijn aan de looptijd van het vermogen op diezelfde balans.
De nettowinst staat gelijk aan de brutowinst minus de bedrijfskosten, rente en belastingen. Onder het eigen vermogen verstaan we de restpost van de balans. Hier valt ook het aandelenkapitaal onder. Het gemiddelde eigen vermogen kun je ook makkelijk vinden in de jaarcijfers.