Shimano Dura Ace is de beste groepset van Shimano. Je krijgt hier echt het beste van het beste. Een zo laag mogelijk gewicht, maar wel oersterk. Shimano Dura Ace is echt het beste van het beste.
XT is duurzamer en sterker dan Deore behalve de naven, die zijn een stuk slechter, ketting en zo slijten bijna net zo snel maar de shifters en derailleurs zijn degelijker dan Deore en schakelen duidelijk beter.
Het verschil in kwaliteit tussen 105 en Ultegra is kleiner dan vaak gedacht, de 105 groep is vooral een stukje zwaarder en minder mooi afgewerkt. Het schakelen is ook iets minder zuiver dan bij de duurdere groepen, maar dit komt omdat het mechanisch is.
De Shimano SLX is van goede kwaliteit, maar ook betaalbaar. Het grote verschil is echter dat de SLX groep meer weegt door het gebruik van stalen onderdelen. Daarnaast hebben de ketting, cassette en kettingbladen van de XT en XTR een betere coating gekregen, waardoor deze onderdelen langer meegaan.
De Shimano Tiagra groepset heeft visueel gezien veel weg van de 105. Een groot verschil tussen Tiagra en 105 is het gewicht. Tiagra is namelijk een zwaardere groepset dan de 105. Daarnaast zit het verschil tussen de groepen in het aantal versnellingen.
Er is geen vaste levensduur voor. Een aantal jaren moet probleemloos gaan, maar hoe meer gebruik, hoe korter de levensduur. Er komt op een gegeven moment speling in de derailleur.
Shimano Ultegra
Het is een super populaire groep, omdat het een goede prijs/kwaliteit verhouding heeft voor de ervaren fietser. Als je je eerste fiets koopt is een Ultegra groepset wellicht iets te veel van het goede maar iemand die meerdere keren per week fietst merk je het verschil met de goedkopere groepsets.
De Shimano Deore XT is een versnellingsgroep met zeer goede prestaties, geschikt voor wie zijn grenzen wil verleggen. Deze versnellingsgroep heeft op veel trekking mountainbikes een bereik van 3x10 versnellingen. Op wat oudere fietsen vindt u bij deze schakelset een bereik van 2x11 versnellingen.
Je voelt beter dat de ketting op het kransje wordt gelegd. Als we dit vergelijken met een Shimano-groep, schakelt een Shimano-groep wat soepeler. je merkt dat er geschakeld wordt, maar het voelt wat minder schokkerig dan bij een SRAM groep, omdat het zo snel gaat.
Nee. SRAM cassette en Shimano derrie gaan slecht samen. Om eoa reden monteert TREK SRAM cassettes terwijl al het andere Shimano is en het wil gewoon niet lekker schakelen.
105 en 105 Di2
Shimano 105 is een groepset voor de racefiets die uitgevoerd wordt in 11-speed voor zowel een velgrem als schijfrem. Inmiddels is de nieuwe Shimano 105 Di2 groep met elektronisch schakelen ook gelanceerd en zal de 11-speed groep langzaam uit de schappen verdwijnen.
XTR is een algoritme binnen de cryptografie dat gebruikt wordt voor het verzenden van de sleutel voor symmetrische cryptografie met hulp van asymmetrische cryptografie. XTR staat voor 'ECSTR' wat een afkorting is voor Efficient And Compact Subgroup Trace Representation.
Een extra versnelling
Goed nieuws voor alle wielrenners in Nederland! Omdat deze Shimano groepsets 12-speed zijn betekent het dat er een extra versnelling is bijgekomen ten opzichte van de 11-speed groepen. De Dura-Ace is er in drie opties: 11-28, 11-30 en 11-34.
Shimano Deore is een degelijke groepset en wordt gezien als de ideale groep voor beginnende MTB-ers. Het schakelwerk is betrouwbaar en de onderdelen hebben een goede levensduur. Vergeleken met de duurdere groepen gaat het schakelen iets minder snel en zijn de onderdelen iets minder duurzaam.
Veel mensen maken zich zorgen of de lichtste versnelling van een 1x12 derailleur wel licht genoeg is. Een gangbaar 2x11 systeem heeft als lichtste overbreging 26-42 wat resulteert in een verzet van 0,62. Bij 1x12 heb je doorgaans een 32 tands voorblad en een 50 tands tandwiel als grootste achter ( Shimano XTR = 51t ).
SRAM Corp. is een Amerikaans bedrijf dat fietsonderdelen produceert. Het is opgericht in 1987 in Chicago, Illinois, Verenigde Staten van Amerika.
Trap je graag wat zwaarder, kies dan voor 34t of 36t. Ook de keus voor een cassette speelt een rol: er zijn namelijk 10-speed cassettes in verschillende verhoudingen maar de beste keuze is om een 11/36-cassette te gebruiken.
Het Micro Spline-ontwerp voorkomt dat de tandwielen in de vrijloop van de kettingwielen snijden. Het Scylence freewheel ratelsysteem zorgt voor een volledige ontkoppeling van de ratels binnenin, waardoor de weerstand en het geluid tot een minimum wordt beperkt.
Het bereik dat behaald kan worden met de 10 of 11 versnellingen is meestal groot genoeg. Aan de voorkant bespaar je de hele voorderailleur met de bijbehorende shifter op het stuur en 1 of 2 kettingbladen. Voordelen zijn dat dit een stuk lichter is en je alleen nog maar een achterderailleur hoeft te bedienen.
Het belangrijkste voordeel van Dura ace is de grotere keuze aan versnellingen. Ook de lengte van de cranks kan meer aangepast worden dan bij de Ultegra groep. De Dura ace groep is ook exact 221 gram lichter dan de Ultegra groep.
Zo zijn er een 11/25 en een 12/25 voor de vlakke ritten. De 11/28 of 11/30 cassettes zijn geschikt voor heuvelachtige parcoursen en voor sommigen al in de bergen. Voor de meeste fietsers zijn echter de 11/32 en 11/34 cassettes het meest geschikt voor in het hooggebergte.