Coolmax, Dri-Fit en Climacool zijn speciale technologieën die sportkleding goed laten ademen en transpiratie snel afvoeren. Kleding met katoen als belangrijkste vezel is niet geschikt om in hard te lopen. Katoen houdt veel vocht vast waardoor de kans groot is dat je snel afkoelt.
Tussen 0 en 9 graden: (thermo)shirt, shirt met lange mouwen, lange hardloopbroek. Tussen 10 en 17 graden: shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte broek. Warmer dan 17 graden: (mouwloos) topje of shirt, short of korte broek en evt. petje en/of zonnebril tegen de felle zon.
Om comfortabel te kunnen lopen is het net zoals bij de bovenkleding essentieel dat je broek geen katoen bevat. Dat betekent ook dat een katoenen slip uit den boze is. Draag steeds een synthetisch slipje. Daarnaast is het natuurlijk vooral belangrijk dat je je comfortabel voelt in je loopkleding.
Een singlet voor een warme dag, een comfortabel thermisch T-shirt voor iets kouder weer. In regen of kou kunnen een pet of handschoenen cruciaal zijn. Om voor de start warm en droog te blijven kun je een plastic poncho kopen, wat er beter uitziet dan een vuilniszak.
Voor warme dagen kies je een korte hardloopbroek. Dit is lekker luchtig en het geeft je veel bewegingsvrijheid. Een lange hardloopbroek of een tight kan je in alle seizoenen dragen. Een dunne versie voor gemiddelde temperaturen, een wat gevoerde broek is prettig voor de echte koude dagen in de winter.
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan. Al willen we daarbij wel zeggen: verlies de gevoelstemperatuur niet uit het oog.
Van alleen een losse hardloopbroek kan je last krijgen van schuurplekken op je benen, dat is niet fijn. Daar hebben de meeste merken een oplossing voor, namelijk een 2-in-1 hardloopshort. Dit houdt in dat er onder een losse short een strakke tight zit.
In eerste instantie heb je de neiging om de mouwen op te stropen, maar als je deze verleiding kunt weerstaan dan zul je merken dat je met lange mouwen net zo lekker kunt bewegen als in een singlet of t-shirt. En daarbij dan uiteraard de voordelen van een optimale bescherming tegen de schadelijke zonnestralen.
Daarom adviseren we om tijdens het lopen in de winterperiode gebruik te maken van het drie-lagen principe, een systeem gebaseerd op het gebruik van drie verschillende functionele kledinglagen, waarmee je je eigen winteroutfit kunt samenstellen.
Met 11 en 12 graden is een lange jeans wel zo lekker, maar je kunt ook prima een jurkje of rokje combineren met een dikke panty. In deze kleding ben je natuurlijk wel lekker vrouwelijk en helemaal stijlvol. Op je rokje of broek daar je natuurlijk een sweater, trui of een topje met een vest.
10 tot 15 graden: korte mouwen of longsleeve, kort broekje, driekwart of lange broek (afhankelijk van wind en hoeveelheid zon). 5 tot 10 graden: een korte of mouwloze thermo met een longsleeve eroverheen, drie kwart of lange broek.
Die mening deelt sportarts Guido Vroemen. "Als je heel hard loopt, dan maakt het niet uit of je een korte broek draagt. Je produceert dan namelijk genoeg warmte. Maar als je heel rustig loopt, word je niet zo warm en koel je snel af, waardoor het sporten moeizamer gaat."
Tussen 0 en 9 graden: shirt met lange mouw en een (thermo) sporthemd, lange (winter)tight. Tussen 10 en 17 graden: shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte tight.
Ben je veel in beweging, dan kun je bij 20 graden al prima shorts, een korte rok of een kort jurkje aan. Een panty is niet nodig. Voorkom dat je langdurig stil gaat zitten, want een wind kan erg fris aanvoelen.
De lichaamstemperatuur en de hartslag verlagen. Uiteindelijk heb je niet meer het gevoel dat je extra moeite moet doen om te joggen in de hitte. Mits een goede voorbereiding en een beetje gezond verstand is het dus perfect veilig om te lopen in hoge temperaturen.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Wanneer je kleding nat wordt van het zweet, kan dat in de winter extreem koud aanvoelen. Zorg daarom dat je geen katoenen kleding draagt, maar speciale sportkleding die transpiratie beter afvoert. Als onderste laag kleding kan het lekker zijn om thermokleding te dragen voor extra warmte.
Een normaal technisch runningshirt zonder katoen is vaak de grootste stap voorwaarts als je voorheen alleen katoenen shirts droeg bij het sporten. Bij een gewoon katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden.
Trek je baby een rompertje aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kindje een lange broek aan, met warme sokjes en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleertjes comfortabel moeten zijn voor je baby.
Steeds meer voetballers trainen met zogenaamde tights. Deze dragen zij doorgaans onder het voetbalbroekje, zodat alle lichaamsdelen optimaal bedekt zijn zonder dat dit ten koste gaat van de bewegingsvrijheid.
- Kleding tegen kou omvat minimaal drie lagen. De eerste laag is vaak een thermoshirt, de tweede laag een shirt met lange mouwen en de derde laag bestaat vaak uit een goed ademend trainingspak. - Draag voor en na het voetballen warme kleding. Bijvoorbeeld een trainingspak met warme jas en handschoenen.
Het dragen van compressiekousen of tubes zorgt voor minder trilling in de spieren van uw benen. De kousen zitten dan ook heel strak om de onderbenen. Dit zorgt er voor dat het bloed beter afgevoerd wordt tijdens het sporten. En hierdoor zullen de opgebouwde afvalstoffen sneller afgevoerd worden.
Traditionele hardloopshorts zitten los om je lichaam en hebben vaak een binnenbroek van speciaal materiaal, dat het zweet snel afvoert. Compressieshorts zijn nauwsluitend en verbeteren de bloedtoevoer naar je spieren. Hardlopers hebben zo hun eigen voorkeuren.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
Wanneer het buiten ongeveer 20 graden is, zeggen ze dat je een shirt aan kan.