Fertigreen gazonmest De stikstofrijke mest voor ieder gazon! Fertigreen gazonmest beschikt over een rijke NPK-samenstelling om jouw gazon in topconditie te houden.De relatief fijne mestkorrels lossen snel op in de bodem, waarna deze snel opgenomen kunnen worden in het wortelstelsel van de grasplant.
Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels. De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5.
Meng je ook compost, goed verteerde koemest, bladaarde of een gemengde organische mest door de grond dan komt het bodemleven goed op gang. Bij het aanplanten kunt u ook een grond verbeterend middel gebruiken zoals Vivimus waarin voor de eerste 100 dagen voedingsstoffen zitten voor je planten.
Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven.
Onze voorkeur gaat uit naar organische mest, want dat is beter voor de planten én voor de bodem. In zowel kunstmest als organische mest zit NPK, wat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten.
De koemestkorrels zijn een zeer goede organische bemesting voor uw tuin. Doordat de stikstof is gebonden is er een minimale uitspoeling. Dit in tegenstelling tot de kunstmeststoffen. Bij een flinke regenbui en/of watergift zal de kunstmeststof uitspoelen.
Medio/eind maart, ongeveer een maand na het bekalken strooit u gedroogdekoemest of koemestkorrels uit op uw gazon. Zaai hierbij ook direct de kale plekken bij. Het gazon zal nu een goede basis hebben voor een gezonde start. In juni-juli bemest u het gazon opnieuw.
In koemest zitten stikstof, fosfaat en kali en het sporenelement magnesium. Het percentage hangt af van de ouderdom van de mest en de hoeveelheid stro. Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Paardenmest is een uitstekende bodemverbeteraar, want deze mest is rijk aan vezels en structuur. Toch heeft paardenmest een 'slechte' naam.
Compost voor voedingstoffen en bodemverbetering, koemest vooral voor de stikstof die weinig in compost voorkomt. Verder is het handig om te weten dat compost en koemest niet in een egale laag over de tuin moeten worden verdeeld want verschillende gewasgroepen hebben verschillende voedingsbehoeften.
Wanneer er te veel meststof op het gazon wordt aangebracht, kan dit leiden tot verbranding van het gras. Dit komt doordat de zouten in de meststof de wortels van het gras kunnen verbranden waardoor ze geel of bruin worden.
Koemestkorrels zijn namelijk heel lang houdbaar. Ongeopende verpakkingen zijn maar liefst 5 jaar houdbaar!
Welke mest bevat veel stikstof? Een van de meest stikstofrijke meststoffen is kippenmest.
Stikstof uit dierlijke mest komt door mineralisatie van organische stof langzamerhand vrij, een proces dat ook doorgaat na de oogst van gewassen. Door minder dierlijke mest te geven en dit naar de behoefte van het gewas aan te vullen met direct opneembare kunstmest, is efficiënter en met minder verliezen te bemesten.
Gecomposteerde kippenmest is een uitstekende meststof voor groenten, kruiden, bomen en andere gewassen.
Heb je veel koe- of paardenmest, dat laat je dit best minstens een jaar op een aparte hoop zitten.
Paardenmest bevat veel stikstof in vergelijking tot de andere aanwezige mineralen. Dit zorgt ervoor dat planten met een voorkeur voor stikstof zoals Engels raaigras en brandnetel, het voornamelijk goed doen op een weiland bemest met pure paardenmest.
Koemest is een goede organische meststof voor Hortensia's. Het bevat niet te veel stikstof en heeft verder de goede samenstelling van voedingsstoffen. Minerale mest is voor de plant direct beschikbaar. Bij deze mest is het zo dat alles wat je teveel geeft, in het grondwater terecht komt.
Gedroogde koemest kun je gebruiken voor je gazon, vaste planten en de moestuin. Op arme zandgrond heb je ernaast nog wel iets meer voeding nodig, zoals een aanvullende organische meststof.
Koemestkorrels worden geleidelijk aan door je planten of gazon gebruikt om te groeien. Voor een gazon kun je één keer in het jaar strooien, voor planten en moestuinen ben je met twee keer per jaar strooien klaar.
Na het kalken, wacht 2-4 weken voordat je gaat bemesten. Gebruik 2 kilo per 10 m2, kalkkorrels zijn handiger en groenkalk zorgt voor extra magnesium. Hiermee helpen kalkkorrels je om het gras gezond te houden. Onkruid groeit namelijk eerder in het seizoen dan gras en nestelt zich graag op kale plekken.
Wanneer strooi je kalk op je gazon. Wij adviseren 2 keer per jaar kalk te strooien: 1 keer in het voorjaar (februari/maart) net na de vorstperiode en 1 keer in het najaar (september/oktober).
Ligt je gazon op klei- of zandgrond? Dan kun je ervan uitgaan dat de bodem te zuur is. Kalk strooien kan het hele jaar door, maar het best in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter.