Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen.
De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI).In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
10 weken zwanger: in week 10 zit je in het eerste trimester van je zwangerschap van je zwangerschap groeit je kindje snel. Alhoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer twee centimeter lang en vijf gram, zit alles er al op en aan! De belangrijkste organen zijn aangelegd en liggen inmiddels op hun plaats.
Jouw gewicht is duidelijk te hoog, het is wenselijk dat je tijdens de zwangerschap minimaal 6 kilo aankomt, liefst niet veel meer. Je hoeft je geen zorgen te maken als je de eerste maanden van de zwangerschap door misselijkheid een enkele kilo afvalt. Jouw kindje komt niets tekort.
Als je zwanger bent, heb je ongeveer 300 calorieën per dag extra nodig. Dit zijn ongeveer twee bekers magere melk, één ijsje, een bagel met roomkaas of een broodje tonijn.
Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
Je buik 10 weken zwanger
Veel zwangeren kunnen niet wachten tot ze hun buikje kunnen showen, hij lijkt maar niet dikker te willen worden (behalve dan het extra vetlaagje wat je misschien op je buik en heupen gekregen hebt).
10 weken zwanger
Je baarmoeder is nu zo groot als een sinaasappel en met je veranderende figuur voel je jezelf misschien wat prettiger in loszittende kleding. Je lichaam houd misschien wat vocht vast en heb je last van een opgeblazen gevoel. Veel stellen kiezen ervoor rond deze periode de zwangerschap aan te kondigen.
Een eerste echo via de buikwand, uitwendig, wordt meestal gedaan vanaf 10 weken zwangerschap. Je krijgt wat gel op je buik, zodat de geluidsgolven goed door jouw buik worden geleid. Bij een zwangerschap korter dan 10 weken wordt de echo meestal uitwendig, vaginaal, uitgevoerd.
Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Dit is voor veel zwangere vrouwen een fijne periode van de zwangerschap. Je voelt je energieker en ook de kans op een miskraam is aanzienlijk kleiner geworden. Vaak heb je nu ook minder last van zwangerschapskwaaltjes.
Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12.
Placenta: 650 g
De placenta of moederkoek heeft een kinderlijk en een moederlijk deel. In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder.
Hoeveel val je af na de bevalling? De 10 tot 14 kilo die je bent aangekomen tijdens je zwangerschap ben je niet zomaar weer kwijt. Direct na de geboorte ben je ongeveer de helft meteen kwijt. Je kind, het vruchtwater en de placenta wegen samen zo'n 6 tot 7 kilo.
Afvallen tijdens zwangerschap gebeurt dus regelmatig onbewust, meestal wegens (ochtend)misselijkheid of door verhoogde stress. Wanneer je geen hap door je keel krijgt en regelmatig net op tijd de wc weet te bereiken, kan het namelijk zijn dat je te weinig voeding binnenkrijgt en hierdoor afvalt.
Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken en deze periode wordt verdeeld in drie periodes van drie maanden (trimesters). Per trimester geeft Het kraamkloppertje graag meer informatie over de veranderingen van je lichaam, over de groei en ontwikkeling van je baby en over de praktische kant.
De kans op een miskraam in week 10 van je zwangerschap is 7,5 a 8%.
Hoewel je baby bij ongeveer 9 weken zwangerschap al gaat bewegen, zal het gemiddeld tot tussen de 16 en 22 weken zwangerschap duren voordat je zelf je baby voelt bewegen.
Proficiat, je bent nu 10 weken zwanger! Dat betekent dat je al in je derde maand zit.
Hoewel de foetus nog erg klein is, ongeveer vier centimeter van het puntje van het hoofd tot het puntje van de billen, zit alles er al op en aan. De belangrijkste organen zijn inmiddels aangelegd en liggen op hun plaats. Ze moeten zich alleen nog verder ontwikkelen en groeien.
10 weken zwanger: steken in onderbuik
Bandenpijn is een stekende pijn die kan uitstralen naar de onderrug, vagina en schaamlippen.
Iedere zwangerschap is uniek en dat geldt ook voor de groei van je zwangere buik. Zo tonen sommige vrouwen bij 15 weken en begint het buikje bij anderen te groeien rond de 25 weken zwangerschap.
Dagelijks een halfuur matig intensieve lichaamsbeweging (bv.wandelen of fietsen) is al voldoende. Begin tijdens je zwangerschap niet te diëten. Je komt zelf minder bij maar ook je baby groeit dan minder goed.