U kunt het alarmnummer 112 altijd bereiken.Ook als u met uw mobiel belt zonder beltegoed en zonder een (geldige) simkaart. Alle 112 oproepen krijgen voorrang boven andere gesprekken.
U kunt met een mobiel zonder beltegoed of (geldige) simkaart toch per ongeluk 112 bellen. Dit kan als de batterij niet leeg is. Op het scherm verschijnt 'noodoproep'. Als u dan de beltoets indrukt, belt u automatisch naar de alarmcentrale.
Obstakels die bereik van 112 verhinderen
Bijvoorbeeld gebouwen, bomen of langsrijdende bussen of vrachtwagens. Van invloed op het bereik is ook de kwaliteit van de antenne van uw mobiel. Ook het weer kan de bereikbaarheid verstoren.
Zelfs zonder simkaart. Netwerkproviders in Nederland hebben met elkaar afgesproken dat zij de noodoproepen van elkaar overnemen. Hierdoor kun je altijd 112 bellen, ook als je bij je eigen provider geen bereik hebt. De 112-oproepen krijgen bovendien altijd voorrang boven andere gesprekken.
Misbruik is strafbaar
Zonder noodzaak opzettelijk gebruik maken van een alarmnummer is als misdrijf strafbaar gesteld in artikel 142 lid 2 van het Wetboek van Strafrecht. Maximale straf drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van 8100 euro.
Misbruik van 112 is strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale.
Nadat u bent aangemeld, kunt u op elk moment via sms in contact komen met de meldkamer. Aanmelden kunt u zo doen: U meldt zich aan door het woord 'aanmelden' te sms'en naar 112. U ontvangt een sms terug met de vraag uw aanmelding te bevestigen.
Het alarmnummer 06 - 11, waarmee mensen in een noodsituatie snel de politie, brandweer of ambulance kunnen bereiken wordt in de praktijk vaak misbruikt. Soms wordt een misbruikpercentage van 75 procent geregistreerd. Het percentage kinderen onder de misbruikers is hoog. Zij bellen vaak op de vrije woensdagmiddag.
112 voor ambulance en brandweer. 101 voor politie.
Dit kunt u instellen door naar 'instellingen' te gaan en vervolgens bij 'SOS-noodmelding' te selecteren dat uw telefoon automatisch het noodnummer belt. Hieronder ziet u hoe het kopje 'SOS-noodmelding' eruit ziet.
Iedereen kan de 112NL app gebruiken in noodgevallen. U belt of chat dan met een hulpverlener. De app heeft een chatfunctie die het gesprek vertaalt in uw taal. De app is daarom ook handig voor bijvoorbeeld doven en slechthorenden.
112 bellen met een mobiele telefoon
Wanneer je 112 belt dan verschijnen je telefoonnummer en locatie automatisch op het computerscherm van de medewerker van de meldkamer. Dit geldt ook voor een mobiel nummer en ook bij een geheim nummer.
Je belt het alarmnummer 112 alleen in een spoedeisende of levensbedreigende situatie. Bijvoorbeeld als dringend medische hulp nodig is. Bij brand. Of als je getuige bent van een misdrijf.
112 bellen zonder beltegoed en zonder simkaart
U kunt het alarmnummer 112 altijd bereiken. Ook als u met uw mobiel belt zonder beltegoed en zonder een (geldige) simkaart. Alle 112 oproepen krijgen voorrang boven andere gesprekken.
Je simkaart is dus best belangrijk, ondanks dat je hem niet eens ziet. Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.
Vaak gaat het daarbij om broekzakbellers; het bellen van het alarmnummer is mogelijk zonder dat het toestel van de toetsblokkering wordt gehaald. Broekzakbellers krijgen altijd een sms als ze per ongeluk 112 hebben gebeld. Op het bellen van het noodnummer zonder goede reden staat een boete.
100: Brandweer en ambulance
Dit bel je bij brand, een ernstig ongeval met gewonden of dringende hulp van medische aard.
De wettelijke opdrachten van de brandweer, zoals het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig, zijn in principe gratis. Daar betaal je immers belastingen voor.
Zo moet je bij inschrijven bij de gemeente je bsn overleggen, welke dan aan je nieuwe adres wordt gekoppeld. Ook bij het kopen van een auto wordt het kenteken van die auto en jouw bsn aan elkaar gekoppeld. Aangezien de politie tot al die zaken toegang heeft, kunnen ze vrij snel al jou gegevens bij elkaar vinden.
Zo zet je het uit
Ga naar Instellingen. Tik op Veiligheid en noodgevallen. Kies SOS. Zet SOS gebruiken uit.
In 2017 waren dat er bijvoorbeeld 2,6 miljoen. Maar daarbij valt wel op te merken dat zo'n twee derde daarvan terecht is. Dat komt neer op 1,9 miljoen 112-meldingen in een heel jaar. Dat betekent meer dan 4.500 gesprekken per dag en gemiddeld zo'n 200 telefoontjes per uur.
Ja, telefoonnummer 06 1409 4100 is het telefoonnummer dat wij gebruiken voor onze uitgaande verkoopgesprekken. We gebruiken dit wanneer we klanten bellen met een mooi aanbod. Sinds 1 januari 2020 zijn we namelijk verplicht om met 'nummerweergave' te bellen.
Aan de app 112NL, die te downloaden is voor iOS en Android, is jaren gewerkt. Mensen kunnen in de app hun persoonlijke kenmerken aangeven, die bij het maken van een melding worden meegestuurd naar de meldkamer. Zo kan de centralist de melder beter en sneller helpen, aldus de politie.
Belangrijk: Je berichten worden opgeslagen in de sms-database op je apparaat, en andere apps hebben mogelijk toegang tot je berichten. Neem contact op met de fabrikant van je apparaat voor meer informatie over hoe je app-rechten kunt beheren.