Kunststof (of plastic) emmers zijn gemaakt van Polyetheen (PE) of Polypropeen (PP). Dat zijn verschillende soorten kunststoffen met verschillende eigenschappen. PP is een hardere kunststof en PE is taaier.
PE is te herkennen aan het wasachtige gevoel dat het heeft als er overheen gewreven wordt. Ouder PE kan ook gaan geuren. Deze geur, ranzig/zurig, wordt omschreven (in de tool) als oude tupperware/plastic tasjes geur. PE geeft een dof geluid als erop getikt wordt.
Soms volstaat echter het kenmerk PE en blijft het gissen naar de exacte PE-soort. PET is een specifiek Polyester. PET kent u waarschijnlijk wel van 1 van de bekendste verpakkingen die er zijn: kunststof frisdrankflessen.
In beginsel wordt polyethyleen vaak gebruikt als een 'hard plastic', maar na het smelten van de korrel is polyethyleen toepasbaar in flexibele producten, zoals kabelmantels, water- en gasleidingen en industriële verpakkingsfolie.
PP (polypropeen of polypropyleen) wordt gebruikt in veel verschillende producten, zoals plastic meubels, babyflesjes, broodtrommels en drinkbekers, speelgoed, auto-onderdelen en jerrycans. Ook in mondkapjes, luiers, tampons en touwen wordt PP gebruikt. Producten gemaakt van PP zijn veilig.
Polypropyleen is een thermoplast en staat ook bekend als polypropyleen, de originele naam van het materiaal na de ontwikkeling in 1950. Het materiaal is een vrijwel onbreekbaar plastic.
Polyethyleen is taaier en sterker dan PVC. PVC daarentegen is harder en stijver.
PE is een veelgebruikt materiaalsoort voor partytenten dat lijkt op geweven plastic. Deze stof wordt gebruikt voor plastic zakken, flesjes, verpakkingen e.d. De zeilen van ons PE partytenten wegen 200 gram per m² en zijn bestendig tegen UV licht, waterdicht en relatief sterk.
Polyester is de verzamelnaam voor verschillende textielsoorten die allemaal bestaan uit polyestergaren. Aan de basis daarvan ligt de stof polyethylene terephthalate. We noemen dat ook wel eens 'PET'; een bekende stof. PET wordt vaak gebruikt in polyester.
PP (polypropeen of polypropyleen) is een hard maar wel flexibel plastic dat wordt gebruikt in plastic meubelen, auto-onderdelen en jerrycans. Ook babyflessen en broodtrommels worden vaak van dit materiaal gemaakt.
Polyetheen wordt gemaakt door polymerisatie van etheen. Etheen wordt verkregen door het afbreken (kraken) van onder andere nafta, een stof gemaakt van aardolie. Geschat wordt dat 1,2% van de ontgonnen aardolie gebruikt wordt om polyetheen te produceren.
Polypropeen mag in de voedingsindustrie worden toegepast en is zeer goed bestand tegen chemicaliën. Bij temperaturen onder 60°C zal het materiaal door bijna geen chemicaliën gaan zwellen.
Polyethyleen én polypropyleen zijn zeer goed onderling met elkaar te lijmen met behulp van de 3M Scotchweld lijm. Ook zijn deze kunststoffen goed te lijmen op materialen als aluminium, staal, glas, hout en hard PVC.
HDPE, LDPE en PP in het milieu
Alle genoemde types plastic zijn 100% recyclebaar. Dus zowel HDPE, LDPE, LLDPE en PP. Wel is bijvoorbeeld HDPE beter recyclebaar dan LDPE. HDPE is duurzamer en kan dus vaker worden gerecycled.
Hoge dichtheid polyethyleen is een stevige plasticsoort die gebruikt wordt voor o.a. bepaalde types flessen en plastic tasjes. Omdat HDPE grotendeels uit koolstof en waterstof bestaat, komen er geen gevaarlijke stoffen vrij bij blootstelling aan hogere temperaturen. Deze vorm van plastic is veilig.
Polyethyleen is een thermoplast en is sterk, slijtvast en relatief goedkoop. Het is gemakkelijk te bewerken, bestendig tegen hoge temperaturen, slagvast en splintert niet. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen kan PE ook belast worden tot een temperatuur van tussen de 70 en de 90 graden Celsius.
PP (polypropyleen) en PE (polyethyleen) zijn sterker dan PVC, maar wel iets duurder. Beide zijn eenvoudig te recycleren. DYKA gebruikt bij de productie van PP/PE dan ook systematisch gerecycleerde grondstoffen. PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC.
Polypropeen is minder sterk dan polyamide of polyester, maar is veel goedkoper te produceren. Polypropeentouw blijft goed drijven. Het kan echter niet tegen ultravioletlicht. Omdat dit materiaal soepeler is, wordt het vooral gebruikt voor trimlijnen op zeilboten.
Net als andere kunststoffen wordt Polyethyleen plastic niet snel door bacteriën afgebroken, waardoor het lang in het milieu kan rondzwerven. Hier staat tegenover dat polyethyleen één van de meest duurzame kunststoffen is, aangezien je het perfect kunt recyclen.
Partytenten met PVC zeilen
Onze PVC partytent zeilen wegen van 500 tot 620 gram per m². Ook voor dit materiaal geldt hoe zwaarder, hoe sterker het zeil. De PVC zeilen zijn UV bestendig en 100% waterdicht. Dankzij de sterke 620 grams per m² PVC zeilen is de partytent bestand tegen extreme weersomstandigheden.
In de regel kunnen stoffen van polyacryl prima in de wasmachine gewassen worden, echter kan het zijn dat de stof niet op hoge tempraturen gewassen kan worden om te voorkomen dat de stof krimpt of kreukt. Let daarom bij het aanschaffen van een polyacryl stof goed op de behandelvoorschriften.
Polypropyleen is daarentegen niet waterdicht, in situaties met veel vloeistoffen is Polyethyleen een betere keuze. Hoewel dit materiaal minder ademt is het wel een waterdicht materiaal.
Vaak heb je al voldoende aan een sopje met warm water en een beetje zeep. In combinatie met een zachte microvezeldoek krijg je dan makkelijk stof en vuil van PP af. Zorg er voor dat je de microvezeldoek steeds even weer in het sopje doopt om deze van vuil te ontdoen.