Adalimumab (subcutaan), golimumab (subcutaan) en infliximab (intraveneus) kunnen bij matig tot ernstig actieve colitis ulcerosa inductie tot remissie bewerkstelligen. Daarnaast zijn TNF-α-blokkers effectief als onderhoudstherapie.
Operatie bij colitis ulcerosa
Soms is een darmoperatie nodig. Bijvoorbeeld: als medicijnen niet genoeg helpen. bij een bloeding in de darm.
Rijnstate heeft bijzondere expertise in de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wij behandelen jaarlijks ruim 2.100 patiënten, ook van ver buiten Arnhem. In het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum profiteert u van alle mogelijke diagnostische en therapeutische mogelijkheden.
Wat kan ik doen? Colitis ulcerosa is nog niet te genezen, maar wel te behandelen. De behandeling bestaat uit medicatie en soms een operatie. Het doel van de behandeling is om de ziekte rustig te houden (in remissie) en ontstekingen te voorkomen.
De precieze oorzaak van colitis ulcerosa is nog niet geheel bekend. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van colitis ulcerosa. Factoren die een rol spelen zijn onder andere: het afweersysteem, erfelijkheid, bacteriën in de darm, stress en roken.
Met de moderne diagnostiek, behandeling en controle is de levensverwachting van mensen met Crohn of colitis ulcerosa gelijk aan die van leeftijdsgenoten.
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ziekten die een aantal duidelijke symptomen hebben. De ziekten kennen allebei rustige en actieve perioden. De gevolgen van de beide ziekten kunnen ernstig en soms zelfs levensgevaarlijk zijn.
Bij de meeste patiënten is vooral het linkerdeel van de dikke darm ontstoken, het deel dat direct aansluit op de endeldarm. In tegenstelling tot de ziekte van Crohn vloeien de ontstoken plekken van de dikke darm en endeldarm bij colitis ulcerosa samen.
Meest voorkomende klachten bij colitis ulcerosa
De klachten en de ernst van de klachten kunnen per patiënt erg verschillen. Onderstaande klachten komen vaak voor bij colitis ulcerosa: Diarree, vaak met bloed en slijm. Buikpijn.
Duizeligheid, koorts, vermoeidheid.
Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden. Stemmingsveranderingen, zoals neerslachtigheid, irritatie en nervositeit kunnen ontstaan of verergeren. Neem bij deze bijwerkingen contact op met uw arts of apotheker. Beschadiging van de nieren.
Voedings- en leefstijladviezen bij chronische darmontsteking
Vervang sterk bewerkt voedsel of fastfood door gezonder en minder bewerkt eten met groenten. Eet minder rood vlees, vervang dit door vegetarische alternatieven en vis. Vervang boter door olie. Probeer bij een vezelarm dieet een vezelrijk dieet.
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn auto-immuunziektes. Bij een auto-immuunziekte gaat er iets mis met de afweer van het lichaam, ons immuunsysteem. Normaal gesproken beschermt onze afweer het lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën.
De behandeling van colitis ulcerosa bestaat in principe uit medicijnen. U krijgt verschillende medicijnen voorgeschreven. Medicijnen genezen de ziekte niet. De behandeling zorgt meestal wel voor een vermindering van de klachten en het remmen van de ontsteking.
Probeer in elk geval een klysma 's avonds toe te dienen. Het medicijn kan dan de hele nacht in de darm blijven en op die manier lang doorwerken. Om een nieuwe opleving te voorkomen schrijft de arts wel eens voor om het medicijn om de twee tot drie dagen te gebruiken.
De werking is niet volledig bekend. De werkzame stoffen komen vrij in de darm, het effect treedt geleidelijk op. We gebruiken het middelom de ontsteking tot rust te brengen en om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Mesalazine is de naam van de werkzame stof, het is bekend onder verschillende (merk)namen.
Het risico op darmkanker is verhoogd bij patiënten met een IBD. Ongeveer vijf procent van de Belgen krijgt ooit darmkanker. In bepaalde gevallen van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn ligt dat percentage hoger: geschat wordt dat iets minder dan tien procent van de IBD-patiënten darmkanker krijgt.
Colitis ulcerosa-patiënten kunnen bijvoorbeeld een 'toxisch megacolon' ontwikkelen, waarbij de dikke darm zodanig ontstoken is dat hij fel uitzet. Aangezien er dan een reëel risico is op een levensbedreigende perforatie, moet de dikke darm meteen worden verwijderd.
Een kind met colitis ulcerosa voelt zich niet altijd ziek. Het is moeilijk te voorspellen wanneer hij klachten krijgt: soms heeft hij vaak achter elkaar last van ontstekingen, zogenoemde opvlammingen van de ziekte, en soms heeft hij maanden of zelfs jaren geen klachten.
Mocht paracetamol niet voldoende helpen, overleg dan met je arts welke andere pijnstiller eventueel geschikt is. Andere pijnstillers kunnen een opvlamming veroorzaken. Wel wordt soms mesalazine of sulfasalazine voorgeschreven, omdat het niet alleen bij darmontstekingen helpt, maar ook tegen gewrichtsklachten.
De symptomen en klachten bij colitis verschillen per persoon. Vaak bestaan de klachten al vele maanden voordat een diagnose wordt gesteld. Colitis ulcerosa begint altijd in de endeldarm en kan zich uitbreiden door de dikke darm.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Ook kunnen er bij colitis ulcerosa klachten en ontstekingen buiten de darm voorkomen. Er zijn veel overeenkomsten tussen de chronische darmontstekingen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Zowel de klachten als de behandeling van deze twee aandoeningen komen voor een groot deel overeen.
Klachten darmontsteking
Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree. Bovendien is hij misselijk en braakt hij. Een darmontsteking kan verder koorts, spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.
Om het darmslijmvlies te herstellen en gezond te houden, kunnen er verschillende nutriënten ingezet worden zoals vitamine A en D, zink, L-glutamine, berberine, omega 3-vetzuren, prebiotica (zoals guarboonvezels) en probiotica.