Persoonlijke hygiëne is een voorwaarde om voedselveilig te werken. Het is een belangrijk punt voor veilig eet-en drinkwaar. In een horecabedrijf is goede persoonlijke hygiëne van alle personeelsleden vereist. Een goede persoonlijke hygiëne voorkomt dat vuil en bacteriën in het eten en drinken terechtkomen.
Persoonlijke hygiëne in de keuken
De grootste veroorzaker van het verspreiden van infecties, zijn uw handen. Een slechte handhygiëne kan dus resulteren in het overbrengen van ziektes of het besmetten van voedingsmiddelen. Voorkom dit door regelmatig - en op de juiste manier - uw handen te wassen.
Een belangrijk onderdeel van keukenhygiëne is het regelmatig buiten zetten van vuilnis. Etensresten en vuile verpakkingen zijn een voedingsbodem voor bacteriën, dus zorg voor een schone vuilnisbak. Zo voorkom je ook vervelende geurtjes in de keuken.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem. Bedrijven die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt. Van elke fase in de productie brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Door het uitvoeren van hygiëne wordt voorkomen dat ziekteverwekkers worden verspreid, dat ze kunnen overleven en dat iemand besmet. Voorbeelden van hygiëne zijn: Handen wassen voor en na het bereiden van eten en na toiletbezoek; Schoonmaken van plekken die u vaak met uw handen aanraakt zoals lichtknopjes en deurklinken.
Slechte hygiëne geeft ons niet alleen een slecht gevoel over onszelf, het kan tot sociaal isolement en depressie leiden. Het is ook nog eens slecht voor onze gezondheid, het kan namelijk in verschillende aandoeningen resulteren. Variërend van uitslag, huid- of urineweginfecties tot darm -en maagproblemen.
Draag lang haar opgestoken of bijeengebonden. Zorg voor een kortgeknipte baard/snor die niet in contact kan komen met (de omgeving van) de patiënt of zijn kleding. Verwijder een sieraad in een piercing wanneer dit hinderlijk is bij de verzorging/behandeling van de patiënt.
Met hygiënisch werken voorkom je besmetting met ziekmakende micro-organismen. Als zorgverlener moet je altijd hygiënisch te werk gaan. Maar dit is extra belangrijk als je te maken hebt met kwetsbare, zieke mensen. Hun afweer is minder goed waardoor ze eerder ziek worden dan een gezond persoon.
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Voor infectiepreventie is het juist naleven van de regels rondom handhygiëne noodzakelijk. Natuurlijk reinig je je handen op de juiste manier, maar ook op het juiste moment. Zorg wanneer je de kamer van een cliënt binnengaat dat je begint met het toepassen van handhygiëne. Hetzelfde geldt bij het verlaten van de kamer.
Handen inwrijven met handalcohol is sneller, effectiever en geeft minder schade aan de huid dan handen wassen met water en zeep. Was je handen met water en zeep wanneer deze zichtbaar vuil zijn, er bloed op zit, of er andere lichaamsvloeistoffen op zitten en na het toilet gebruik.
Te schone omgeving verzwakt immuunsysteem
Je van een te schone omgeving droevig kunt worden. Van een te schone omgeving raakt ons immuunsysteem niet alleen in de war, het verzwakt er ook nog eens door, ontdekten onderzoekers van Emory University in Atlanta.
Voor coronavirussen in het algemeen wordt een overleving tot 9 dagen op verschillende oppervlaktes gezien. Specifiek voor covid-19 werd het virus in vitro 3 dagen na aanbrengen op verschillende oppervlaktes nog gedetecteerd, echter sterk gereduceerd in virale load.
Hygiënisch werken en steriel werken zijn niet hetzelfde. Een steriele omgeving is volledig vrij van virussen en bacteriën, in een hygiënische omgeving zijn deze ziekmakers wel aanwezig maar wordt het ze moeilijk gemaakt om toe te slaan.
Voor veel bedrijfstakken is er een gids voor goede praktijken opgesteld, de hygiënecode. Hierin staan regels om de voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken. Het werken volgens een hygiënecode geeft aan dat de producent er alles aan doet om ervoor te zorgen dat de consument veilig voedsel krijgt.
Afval in de keuken is een risico voor de voedselveiligheid. Je moet daarom zorgvuldig omgaan met het afval. GFT-afval staat voor Groente, Fruit en Tuinafval. Het is al het organische afval.
Daarom zie je de keuken best als een werkplek. Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden je moet afleggen en hoe sneller en nauwkeuriger je kan werken. In de keuken zal de af te leggen afstand vooral bepaald worden door de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Samen vormen deze de werkdriehoek of keukendriehoek.