Het dragen van een fietshelm is niet verplicht in België. De Fietsersbond staat erop dat dit zo blijft, het dragen van een helm is een persoonlijke keuze. Voor specifieke groepen zoals kinderen, ouderen en wielertoeristen is een fietshelm wel aan te raden.
In België is het niet verplicht om een helm te dragen. Pro Velo steunt de vrijheid van eenieder om al dan niet een helm te dragen, maar beveelt jonge kinderen, sporters en senioren toch sterk aan om een helm te dragen.
Helmplicht elektrische fiets in het buitenland
Bij onze zuiderburen, in België, gelden dezelfde regels als in Nederland. Er is nog geen helmplicht voor de “gewone” elektrische fiets, maar dus wel voor de speed-pedelec. Wanneer je op fietsvakantie naar Spanje gaat, moet je de helm wel meenemen.
Waar is de fietshelm verplicht in Europa? Voor volwassenen is de fietshelm verplicht in Finland en Spanje, maar alleen buiten de bebouwde kom.In Zwitserland is een fietshelm plicht boven snelheden van 20 km / uur. Wel is in veel landen de fietshelm verplicht voor kinderen.
In Europa is het dragen van een fietshelm op dit moment verplicht in Finland (iedereen overal), Spanje (buiten de bebouwde kom), Tsjechië (kinderen < 16 jaar), IJsland (kinderen < 15 jaar) en Zweden (kinderen < 15 jaar).
E-bikes hebben elektrische ondersteuning, maar de maximale snelheid ligt vaak lager dan bij speed pedelecs.Hierdoor zijn ze niet gelijkgesteld aan bromfietsen en geldt er in Nederland geen helmplicht voor elektrische fietsen.
Scandinavië In Noorwegen, Zweden en Finland geldt nog geen helmplicht op de pistes, maar het dragen van een helm wordt wel gestimuleerd, zeker voor kinderen.
De helmplicht schrijft een goedgekeurde speed pedelec helm of goedgekeurde bromfiets helm voor. Een speed pedelec helm herken je aan de NTA 8776:2016 norm.
Is een fietshelm in Duitsland verplicht? Nee, een fietshelm is in Duitsland niet verplicht. Als je je tenminste verplaatst op een gewone fiets of een elektrische fiets die niet harder gaat dan 25 km/u. Ga je met een racefiets, mountainbike, of speed pedelec op pad, dan moet je wel een helm op.
Vanaf 1 januari 2023 moet iedereen op bromfietsen, bromscooters, snorfietsen en snorscooters een helm dragen, ongeacht of je op de weg of het fietspad rijdt. Voor de 45 km/u brommers was deze regel al langer van kracht, maar voor snorscooters en snorfietsen is deze regel nieuw.
Dit is een rijwiel (met 2 of meer wielen) met enkel trapondersteuning tot maximaal 25 km/uur en met een vermogen tot 250 W (0,25 kilowatt). Geen rijbewijs nodig.
Duitsland: De minimumleeftijd om op een speed pedelec te rijden in Duitsland is 16 jaar en de bestuurder moet in het bezit zijn van het bromfietsrijbewijs (AM). Je bent verplicht om een bromfietshelm of speciale speed pedelec helm te dragen.
Voor bromfietsen van zowel klasse A als B is het dragen van een helm verplicht.
Maar de gezondheidswinst die het bewegen op de fiets met zich meebrengt, is vele malen groter dan de risico's van fietsen zonder helm. ' Dat is ook de reden dat de Fietsersbond tegen een helmplicht is. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er jaarlijks zo'n 200 mensen in Nederland overlijden door een fietsongeluk.
Ja. Kinderen tot 16 jaar moeten overal een helm op.Bovendien geldt voor alle fietsers die zich buiten de bebouwde kom begeven een helmplicht.
Nee, het is niet verplicht om een fietshelm te dragen maar dit wordt wel aangeraden. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is het echter wél verplicht om een helm te dragen. Hierop staat een boete van € 135.
Oostenrijk: verplicht voor kinderen tot en met 15 jaar
In Oostenrijk zijn kinderen tot en met 15 jaar verplicht om een skihelm te dragen in de deelstaten Karinthië, Niederösterreich, Oberösterreich, Salzburg, Steiermark, Wenen en Burgerland.
In Zweden is een fietshelm verplicht voor iedereen tot 15 jaar. Daarna wordt het wel geadviseerd. Dat de Zweden een fietshelm wel serieus nemen, blijkt uit het feit dat de fietsairbag een Zweedse uitvinding is.
De elektrische fiets heeft geen kenteken nodig. Er geldt geen minimumleeftijd. U moet op het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad rijden. U hoeft geen helm te dragen.
Ook Lidl helmen zijn zeer waarschijnlijk tuv-gekeurd* en daarom veilig genoeg. Ergo, als 'ie goed past een prima keus.
Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om een goedgekeurde helm te dragen op een snorfiets. Door een helm te dragen vermindert u de kans op (ernstig) hoofdletsel bij een ongeval. Alle snorfietsers en hun passagiers moeten een helm dragen. Er zijn geen uitzonderingen op de helmplicht mogelijk.
Het dragen van een helm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent, een dodelijk hersenletsel zelfs met 71 procent.
Vanaf 1 januari 2023 is het overal in Nederland verplicht om een helm te dragen op je snorfiets. Dat moet een goedgekeurde helm zijn.
Alle snorfietsers en eventuele passagiers moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een helm dragen. De verwachting is dat hiermee het aantal verkeersdoden en verkeersgewonden onder snorfietsers omlaag gaat. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat.